Eмисия новини
от 20.00 часа
Biljana Angellova

Biljana Angellova: Në këto kohë të errëta duhet të veprojmë në një nivel më të thellë, më të ndritshëm dhe më të virtytshëm

Vitet e fundit gjithnjë e më shpesh e lidhim emrin e Biljana Çokoeva-Angellovës me videot origjinale të xhiruara për këngët e saj të bukura. Interpretuesit që i prezantojnë janë ndër këngëtarët më të njohur dhe më të dashur - Margarita Hranova,..

03.04.22 11:29 |

Filmi bullgar "Në zemër të makinës" – një histori për çmimin e njerëzillëkut

Gushti i vitit 1978, Uzina “Kremikovci”. Nxehtësi, metal, pluhur dhe aromë e vajit të makinës.Nis një tjetër ditë pune për një brigadë të burgosurish me dënime të rënda.Për ta ajo do të jetë fatale. Sesi vazhdon historia tregon filmi më i ri..

18.03.22 07:15 |

Për të gjashtin vit radhazi në Sofje zhvillohet nisma "Poezia në metro"

A ka vend për poezinë në jetën tonë të përditshme, plot frika dhe kufizime? Duket edicioni i gjashtë i nismës “Poezia në metro” i jep një përgjigje të qartë kësaj pyetjeje. Nga data 8 nëntor deri më 20 dhjetor, Instituti i Kulturës i Polonisë..

08.11.21 12:43 |
Zhiva Kjullxhieva

“O moj botë, të përqafoj me këngë” – film për poeteshën Zhiva Kjullxhieva dhe vitet e arta të muzikës pop bullgare

Këngët me vjershat e saj janë të njohura edhe më sot, edhe nga më të rinjtë, sepse prekin telat më të ndjeshme të shpirtit njerëzor. Zhiva Kjullxhieva është autore e më se 1500 teksteve bullgare për këngë. Ajo punonte me emrat më të njohura..

07.11.21 12:25 |

"Mbledhja e diellit" - një metaforë poetike për kohën tonë të sëmurë në të cilën po kërkojmë të vërtetat

Ajo është bullgare, por jeton në Republikën Çeke që nga vitet 1990. Ajo nuk ka emigruar, por thjesht kthesat e fatit të saj janë ndërthurur me vorbullën e ndryshimeve socio-politike që ndodhën në atë kohë në Bullgari. Kështu, pa planifikuar një..

04.11.21 07:15 |

“Shkronjat bullgare” u kthyen në Bullgari

Instilacioni artistik “Shkronjat Bullgare” me stola në formë të shkronjave bullgare u rikthye në Bullgari. Pesë prej stolave tashmë u ekspozuan në Ministrinë e Jashtme me rastin e Ditës së Iluministëve Popullorë. Shkronjat „Ж“, „З“, „Ч“ dhe „Я“..

01.11.21 17:23 |

Herën e dhjetë Bullgaria përfshihet në Natën Evropiane të Letërsisë

Bullgaria përfshihet vitin e dhjetë me radhë në një nga format më të mira për popullarizimin e letërsisë bashkëkohore evropiane “Nata e Letërsisë”. Veprimtaria hapet më 12 maj dhe organizohet në të njëjtën kohë në qytete të ndryshme evropiane midis..

12.05.21 08:10 |

Dita e poezisë hungareze në Sofje - nderim ndaj Laslo Nagi, përkthyes i poezisë popullore bullgare

Dita e poezisë hungareze shënohet në Hungari  që nga viti 1964, në datën e ditëlindjes së poetit Atilla Jozhef (1905-1937). Çdo vit  më 11 prill hungarezët nderojnë poezinë hungareze me lexime letrare dhe prezantime të librave. Gjatë këtij viti..

11.04.21 09:25 |

Videoja e re muzikore “Mërfi” – talent, imagjinatë dhe aftësi artistike

Gjatë ditëve të fundit në rrjetet sociale u paraqit një video e re - e këngës “Mërfi”. E zgjodhëm për ta prezantuar për shkak të fantazisë së freskët  dhe zgjidhjeve tepër interesante të regjisorëve, si dhe të vështrimit rinor ndaj temave jetike,..

02.12.20 07:10 |
Mirjana Basheva

Vdiq poetesha Mirjana Basheva

Në moshën 73 vjeçe vdiq poetesha Mirjana Basheva, e njohur ndër adhuruesit e saj si “Poetesha e butësisë kozmike”. Këngët me vjershat e saj në interpretim të grupeve të njohura bullgare të muzikës pop janë të dashura të shumë bullgarëve...

13.07.20 09:08 |
Всички новини: днес | вчера