Eмисия новини
от часа

Shafrani ekologjik buzë detit - një mision i vështirë, por i mundshëm

Lulja e vogël shafran gjatë periudhës së pranverës gëzon syrin e fermerëve me ngjyrën e vet delikate, kurse gjatë periudhës së vjeshtës kthehet në një produkt, i cili ka një çmim mjaft më të lartë se floriri. Shafrani është “erëza e jetës” për..

23.06.21 07:00 |

Çmimi i ulët i blerjes dhe prodhimi bajat - pengesa për korrjen e livandës të këtij viti

Bullgaria gjendet në krye të prodhuesve  të vajit të livandës në botë, ku përpara disa vjetëve pati zhvendosur dhe Francën. Tregje tradicionale, për të cilat vendi ynë eksporton vajin e livandës janë Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe, Franca,..

06.06.21 10:35 |

Prodhimi dhe administrimi i vaksinave në Evropë po fiton vrull pas një fillimi të vështirë

“Fushata evropiane për vaksinimin kundra Covid-19 po grumbullon shpejtësi. Evropa është një lider botëror në teknologjinë revolucionare të vaksinave ARN dhe Bashkimi Evropian furnizon vaksina për të gjithë botën në mes të një krize të paparë..

12.05.21 08:15 |
Stefan de Kersmaker

Ndalimi i vaksinës AstraZeneca nuk është fatale për BE

“Ndalimi i vaksinimit me AstraZeneca nuk do të jetë fatal për imunizimin në BE, as për qëllimet e vendosura nga Komisioni”, tha zëdhënësi i Komisionit Evropian Stefan de Kersmaker para BNR. “Kur nënshkruam kontrata me krijuesit e vaksinave, u..

16.03.21 14:27 |

Pritet një rritje e rendimenteve të grurit

Gati 5.8 milion tonë grurë do të prodhohen nga Bullgaria në 2021. Parashikimi u bë nga Qendra për Kërkime Ekonomike në Ekonominë Rurale, njoftoi BTA. Kjo është 15 për qind më shumë se fitimet në vitin 2020. Sipas parashikimeve të para të Qendrës,..

08.03.21 15:49 |

Kërcënim për vitin zero në prodhimin e trëndafilave

Pandemia gjithashtu preku industrinë e parfumeve, po kështu biznesin e vajit të trëndafilave. Në vitin 2020 pothuajse 40 për qind e rendimenteve mbetën të pa korrura. Këtë vit situata është gjithashtu kritike. “Ne jemi në prag të vitit zero..

04.02.21 14:08 |

Teori optimiste për bujqësinë bullgare

Menaxhimi i rrezikut në bujqësi është një aspekt i rëndësishëm për zhvillimin e qëndrueshëm të sektorit. Përveç klimës dhe sëmundjeve, të cilat janë rreziqet kryesore në rritjen e bimëve dhe në blegtorinë, një   faktor tjetër hyn në ekuacion –..

29.10.20 15:21 |

Mjetet evropiane për rimëkëmbjen nga kriza duhet të krijojnë vende të punës

Mjetet e parashikuara nga BE për rimëkëmbjen nga kriza lindur si rezultat i Covid-19 duhet të ndahen në mënyrë të arsyeshme. Këtë e tha nënpresidentja Ilijana Jotova në koktejin vjeshtor të Dhomës Tregtare Industriale Francezo-Bullgare njoftoi..

11.09.20 11:13 |

Gruri është me ¼ më pak në krahasim me vitin 2019

4 627 000 tonë është gruri i prodhuar në Bullgari, tregojnë të dhënat përfundimtare të Ministrisë së Bujqësisë. Rendimenti mesatar nga një dynymë është 393 kg., që është mbi 100 kg më pak në krahasim me vitin 2019. Prodhimi është më i madh në..

04.09.20 12:10 |

Muajin e tretë me radhë çmimet prodhuese në Bullgari ulen

Çmimet prodhuese në Bullgari gjatë majit 2020 vazhdojnë të ulen sipas të dhënave të Institutit Kombëtar të Statistikave. Mbi bazë vjetore indeksi i përgjithshëm i çmimeve prodhuese në vend gjatë majit ulën me 5.3 për qind, pasi në prill ulën me 4.3..

30.06.20 13:28 |
Всички новини: днес | вчера