Eмисия новини
от 20.00 часа

Katedralja madhështore në qytetin Varna ka nevojë për donacione për meremetim

Në zemrën e kryeqytetit veror bullgar Varna ngre shtatë një nga ndërtesat më mbresëlënëse në qytet – katedralja “Fjetja e Shën Hyjlindëses”. Kjo është kisha e parë e madhe tek ne ndërtuar pas Çlirimit   (1878) nga sundimi turk, edhe para..

20.07.21 07:15 |

“Mjellma e bardhë e Danubit” rikthen bukurinë e vet

Sinagoga në qytetin Vidin të Bullgarisë Veriperëndimore, e cila është e dyta për nga madhësia në Bullgari, së shpejti do të rikthejë shkëlqimin e saj. Kësaj here ajo nuk do të jetë shtëpi lutjeje, por qendër kulturore. Filloi restaurimi i..

06.06.21 08:25 |
Kisha “Shën martiri Dhimitri i Selanikut” në qytetin Vidin

Po restaurojnë kisha me një vlerë të madhe kulturore dhe historike

Mbi 2 milionë euro për restaurimin e kishave dhe të banesave e godinave kishtare me një rëndësi kombëtare dha në mbledhjen e vet të fundit të rregullt qeveria. Afro një çerek nga paratë  jepen për konservimin dhe restaurimin e manastirit të..

17.04.21 08:10 |

Banja Mbretërore në Banjka shkëlqen në pamjen e saj autentike

Godina emblematike e Banjës Minerale në Bankja së shpejti do të hapë dyer për vizituesit e saj. Ajo ka një histori mbi 100 vjeçare, ndërsa ndërtimi i saj ka filluar që në vitin e largët 1907, nën udhëheqjen e arkitektit të njohur gjerman Karl..

22.05.20 09:39 |
Manastiri i Baçkovos

Po restaurojnë 5 manastire me mjete evropiane

Ministria e Zhvillimit Rajonal dhe e Punëve Publike shpalli se 5 nga manastiret më të vjetra në Bullgari, të shpallura për monumente të kulturës-Manastiri i Baçkovos, Manastiri i Trojanit, Manastiri i Kremikovos, ai i Kilifarevos dhe Manastiri i..

24.12.19 11:58 |

Vullnetarë nga dhjetë shtete do të marrin pjesë në restaurimin e një bazilike nga epoka e krishterimit të hershëm

V ullnetarë nga 10 shtete, ndër të cilët ka restaurues, historianë, arkitektë, inxhinierë, do të marrin pjesë në restaurimin e bazilikës së kalasë Palmatis afër qytetit Tervell, Bullgari Verilindore. Iniciatori i projektit është bashkia e qytetit..

10.07.19 17:09 |

Shtëpia e gjeneral-majorit Dimitër Perniklijski – monument i kulturës, i cili ka rënë në duart e një pronari të mirë

Tema për ruajtjen e trashëgimisë kulturore në Bullgari që prej një kohe të gjatë është përfshirë në rendin e ditës të shoqërisë. Vetëm në kryeqytet numri i godinave-monumente te kulturës është rreth 800. Problemet me statutin e tyre, të dhënë nga..

02.05.19 15:27 |
Всички новини: днес | вчера