Eмисия новини
от 21.00 часа

Priftërinjtë hyjnë në repartet Covid për t’u dhënë kurajë të sëmurëve

Në kishat e kryeqytetit “Lindja e Krishtit” dhe “Shën Joan Rillski” u kryen mesha për bekimin e vajit për shëndetin e të sëmurëve nga koronavirusi. Priftërinj nga Sofja të cilës e kaluan sëmundjen kanë ndërmend që nga 20 dhjetor deri më 23..

20.12.20 11:51 |

Një gjemb trëndafili, djaj të natës dhe hajmali – si e kemi mbrojtur veten nga epidemitë gjatë shekujve

Ajo është një plakë, me flokë të shprishur dhe e shëmtuar, me dy fjalë - një grua e ligë! Ajo bredh rreth e rrotull me një fëmijë të vogël të ndyrë, duke mbajtur një fletore me emrat e njerëzve që duhet të vdesin. Ndoshta ju vjen ndërmend se kjo..

29.11.20 07:10 |
Paraqitja më e hershme e efekteve të murtajës në Evropë daton që nga viti 1349. Njerëzit mbajnë arkivole me të vdekurit në qytetin Belg Tournai.

Për shkak të kolerës në shekullin e 19-të në vendin tonë u vendosën shërbimet e para të karantinës

Murtaja, lia, tifoja, tuberkulozi, kolera...Më vonë gripi spanjoll, në ditët tona – koronavirusi. Epidemitë nëpër trojet bullgare kanë një forcë shkatërruese. Ato ndikojnë jo vetëm mbi demografinë, por ndryshojnë ecurinë e historisë. I tillë është..

28.11.20 05:15 |

Pandemia në Bullgari – kronologji dhe aktualitete

Kaloi pothuajse një vit që kur u regjistrua rasti i parë i Covid-19 në Kinë, ndërsa ekspertët në gjithë botën ende po kërkojnë masat për kufizimin e përhapjes së virusit. Kur në mesin e marsit në Bullgari u shpall gjendja e jashtëzakonshme,..

18.11.20 15:40 |

Mjekët bëjnë propozim që koronavirusi të zbulohet me një test antigjeni

Shoqata Kombëtare e Mjekëve të Përgjithshëm doli me qëndrim për rendin e zbulimit të infeksionit me Covid-19. Mjekët bëjnë propozim që në fillim të bëhet një test antigjeni për të provuar ekzistencën e virusit, ndërsa rezultati pozitiv të..

06.11.20 14:19 |

Nuk mjaftojnë mjekët në vijë të parë

Mangësia serioze e mjekëve në vijë të parë është problemi më i madh, përpara të cilit është i drejtuar sistemi shëndetësor në Bullgari, informoi ministri i shëndetësisë Kostadin Angjelliov në brifingun e Shtabit Operativ Kombëtar. “Që të gjithë..

22.10.20 14:33 |

Këshillat e ekspertëve përkrahin mbajtjen e maskave në të hapur

Këshillat e ekspertëve të epidemiologjisë dhe të sëmundjeve infektive pranë Ministrisë së Shëndetësisë përkrahin mbajtjen e maskave në të hapur. Kjo u bë e qartë pas mbledhjes së sotme online. Ekspertët diskutuan mundësinë për uljen e karantinës së..

20.10.20 14:12 |

Vaksina bullgare kundër Covid-19 do të jetë e gatshme deri në fund të vitit

Prototipi i vaksinës bullgare kundër Covid-19 do të jetë i gatshëm deri në fund të vitit 2020. Testimi varet nga autoritetet, tha para Televizionit Kombëtar Bullgar shefi i departamentit të “Imunologjisë” në Akademinë Bullgare të Shkencave doc...

16.10.20 11:40 |

Në Bullgari vdekshmëria nga Covid-19 po pakësohet

Bullgaria zë vendin e 25 për nga sëmundja nga koronavirusi dhe vendin e 8 për nga vdekshmëria në Bashkimin Evropian, njoftoi kryeinspektori shtetëror i shëndetësisë Angell Kunçev në brifingun e Shtabit  Operativ Kombëtar. Sipas fjalëve të tij, çdo ditë..

01.10.20 15:38 |

Kardiologë bullgarë do të analizojnë pasojat e koronavirusit mbi zemrën

Armiku më i madh i zemrës në radhë të parë është frika nga Covid-19, pastaj dhe vet Covid-19. Këtë e pohojnë nga Instituti Bullgar i Kardiologjisë, i cili nis një fushatë kombëtare me qëllim që te pacientë të mjekuar nga Covid-19 të zbulohen..

28.09.20 18:49 |
Всички новини: днес | вчера