Shën Nikolla Çudibërësi – rregulli i besimit dhe prototipi i Plakut të Krishtlindjes

Nëse pyetni një fëmijë se ku ka lindur Plaku i Krishtlindjes, me siguri do të dëgjoni përgjigjen: “Në Lapland” (ose: “Në Polin e Veriut!”). Në fakt, edhe disa të rritur nuk e dinë se imazhi i plakut të mirë lindi shekuj më parë dhe lidhet me Shën..

06.12.22 12:54 |

Nderojmë shenjtorin Andrea i cili predikonte fenë e krishterë në trojet e Bullgarisë së sotme

Shën Apostulli Andrea i Parëthirruri është   ndër shenjtorët më të respektuar në vendin tonë. Dita në të cilën e kremtojmë shenjtorin, 30 nëntor, është një festë e madhe kishtare dhe popullore. Sipas studiuesve, gjatë shekullit të parë apostulli..

30.11.22 09:44 |

Ikona e Shën Minait në Manastirin e Obradovskit ndihmon të gjithë ata që kërkojnë mbështetjen e tij si ndërmjetësi më i afërt me Zotin

Në periferi të Sofjes, rreth 7 km në verilindje të qytetit, ku lumenjtë Vlladajska dhe Perllovska takohen përpara se të derdhen në Iskër, ndodhet Manastiri i Obradovskit. Ai është ndër manastiret më të vjetra të njohura rreth kryeqytetit të sotëm..

11.11.22 10:57 |
Rrënojat e Bazilikës Patriarkale të Drësterit (Silistra e sotme) në brigjet e Danubit

Propozojnë që patriarku i parë bullgar të shpallet shenjtor

Mitropolia e Dorostolit i propozoi Sinodit të Shenjtë që Patriarku i Parë bullgar Damjan të shpallet shenjtor, njoftoi Mitropoliti Jakov. Pas vdekjes së Mbretit Simeon, gjatë sundimit të pasardhësit të tij Mbretit Pjetri në 927 u arrit paqja..

15.09.22 15:28 |
Shën Mbretit Boris I Mihaill Pagëzor

Kisha Ortodokse Bullgare kremton Fjetjen e Shën Mbreti Boris I Pagëzorit

Më 2 maj Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Mbretit Boris I Mihaill. Princi Boris ishte një sundimtar bullgar nga viti 852 deri në vitin 889. Gjatë mbretërimit të tij, krishterimi u vendos si fe zyrtare në shtetin bullgar dhe u pranua..

02.05.22 07:15 |
Shën Sofroni i Vracës

Nderojmë kujtimin e Shën Sofronit të Vracës

Sot Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shën Sofronit të Vracës - peshkopi i Vracës dhe iluminist i shquar, vazhduesi i misionit arsimor të Paisij Hilendarskit. Në qytetin Vraca, festa e shenjtorit – patronit qiellor të dioqezës, u..

11.03.22 15:43 |

Tempulli i Mrekullive në Mellnik

Kisha e Rilindjes “Shën Antoni i Madh” në qytetin më të vogël bullgar Mellnik është e vetmja në vendin tonë që mban emrin e shenjtorit, të cilin e nderojmë më 17 janar. “Bazilika njënefëshe është ndërtuar në vitin 1846. Ajo është djegur pjesërisht,..

16.01.22 06:45 |

Shën Minai - shenjtori mbrojtës i familjes dhe udhëtarëve

Sot Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Dëshmorit të Shenjtë Minai, i konsideruar si mbrojtës i familjes, jetimëve dhe i pastrehëve, si dhe i njerëzve që kanë filluar një udhëtim të gjatë. Në këtë ditë besimtarët i luten Shën Minait për..

11.11.21 08:44 |

Manastiri në shkëmb “Shën Dhimitër Basarabovski” është ndër monumentet më të bukura në luginën e Rusenski Llom

Manastiri “Shën Dhimitër Basarabovski” ndodhet në shkëmbinjtë afër lumit Rusenski Lom në tokat e fshatit Basarbovo. Sot ky është i vetmi manastir shkëmbor aktiv në vendin tonë. Ai ka funksionuar gjatë shekujve të kaluar, së bashku me manastiret..

24.10.21 10:15 |

Nderojmë Shenjtoret Sofia, Besa, Shpresa dhe Dashuria

Më 17 shtator, Kisha Ortodokse nderon Dëshmoret e Shenjta Sofia dhe vajzat e saj Besa, Shpresa dhe Dashuria. U bëhet homazh virtyteve që na mbështesin - mençurisë, besimit, shpresës dhe dashurisë. Mençuria njeh, sheh dhe ndihmon. Ajo e merr forcën..

17.09.21 10:26 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна