Eмисия новини
от 15.00 часа

Profesioni “Udhëzuesi i malit”

Fshati i vogël Çerni Osëm shtrihet në rrëzat e majës Ambarica të malit Stara Pllanina. Këtu arsimi ka një historik 137 vjeçar. Në vitin 2000 shkolla vendore “Vasill Levski” nga tetëvjeçare u bë e mesme me klasën e vetëm në mbarë vendin për udhëzues të..

15.04.17 09:15 |

Vullnetarët e organizatës “Karitas” hyjnë në klasë për t’i mësuar fëmijët e refugjatëve në gjuhën bullgare

Shteti bullgar abdikon nga kujdesi për refugjatët dhe duke shfuqizuar dekretin për integrim rrezikon të ndëshkohet nga Bashkimi Evropian. Prokuroria nuk dëshiron të kërkojë përgjegjësi për veprimet e nacionalistëve, të cilët dëbojnë familje me status të..

12.04.17 11:18 |

Një produkt bullgar stimulon interesin e fëmijëve ndaj matematikës

Nxënës, që presin me padurim mësimin e matematikës – ky është rezultati i sistemit Jumpido, krijuar nga vëllezërit Kirill dhe Diljan Rusevi dhe Nikolla Kosev. “ Jumpido është një sistem arsimor, i cili ndihmon fëmijët të mësojnë..

05.04.17 12:03 |

Një drejtor sipërmarrës krijoi shkollën e së ardhmes në fshatin Bell Kamen

Ka njerëz, për të cilët profesioni i tyre është mision. Një njeri i tillë është Alish Vakljov, i cili punon si drejtor i një shkolle në një fshat me emrin e bukur Bell Kamen – atje fëmijët mësohen t’i ndihmojnë të tjerët, t’i dashurojnë njerëzit, të..

11.03.17 12:55 |

Agresioni mes fëmijëve po rritet, kurse zgjidhja varet nga prindërit

Dhuna dhe tortura në shkollë janë një problem i përhershëm, të cilin e vëmë re vetëm kur vuan ndonjë fëmijë dhe kur për këtë fillon të bëhet fjalë nëpër mediat. Shembulli i radhës për agresionin e madh dhe të pashpjegueshëm mes nxënësve është vdekja e..

07.03.17 11:08 |

Bullgarë ambiciozë kthehen nga jashtë për ta ndryshuar sistemin arsimor

Musijana është 9 vjeçe, jeton në qytet me rreth 12 mijë banues në Bullgarinë Veriperëndimore, rajon ky i cili bie në pjesën më të rëndë nga ana ekonomike të vendit tonë, por dhe në Evropë. Në botën e vajzës shkolla është çdo gjë, por me kalimin e kohës..

21.02.17 11:15 |

61 medalje morën nxënësit bullgarë nga gara ndërkombëtare gjatë vitit 2016

Ministria e Arsimit dhe e Shkencës njoftoi, se gjatë vitit që po shkon nxënësit bullgarë fituan nga olimpiada ndërkombëtare dhe ballkaniada 61 medalje gjithsej. Nga olimpiada ndërkombëtare fituan 6 medalje të matematikës, 4 – të fizikës, 7 – të kimisë, 3..

28.12.16 13:24 |

Muzeu Regjional Historik në qytetin Tërgovishte bën përshtypje me arkitekturën rilindëse dhe me figurat e lashta pagane

Muzeu Historik i qytetit Tërgovishte ndodhet në një godinë të vjetër në lagjen e lashtë Varosha. Në të ruhen më se 30 mijë eksponate muzeore, më të vjetrit prej të cilëve janë nga koha e neolitit. Ato sende janë të zbuluara nga arkeologët pikërisht në..

25.12.16 17:35 |

Analfabetizmi funksional i nxënësve bullgarë

Në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës u prezantua raporti kombëtar “Shkencat natyrore dhe teknologjitë në shkollën e shekullit të XXI. Rezultatet e pjesëmarrjes së Bullgarisë në Programin për Vlerësimin Ndërkombëtar të Nxënësve – PISA 2015”. Në vitet e..

09.12.16 14:15 |

Prapë medalje për nxënësit bullgarë të matematikës

Ekipi i Gjimnazit Matematikor të Sofjes “Paisij Hilendarski” mori medaljet e Kampionatit të Shtatë Ndërkombëtar të Matematikës WMTC 2016, që u zhvillua në Korenë e Jugut. 12 nxënësit bullgarë u kthyen në atdhe me 3 medalje të arta dhe 9 të argjendta...

28.11.16 14:01 |
Всички новини: днес | вчера