Eмисия новини
от 14.00 часа
Nikolla Vapcarov

Shënojmë përvjetorin e 111 nga lindja e poetit Nikolla Vapcarov

Nikolla Vapcarov lindi më 7 dhjetor të vitit 1909 në qytetin Bansko në familjen e Jonko Vapcarovit, njeri prej komitëve të krahinës së Pirinit dhe aktivist i VMRO-së. Nëna Elena Vapcarova ishte një grua e arsimuar dhe inteligjente, e diplomuar në..

07.12.20 12:26 |

Festivali Ndërkombëtar i Sofjes për Letërsi do të zhvillohet, por online

Edicioni i tetë i Festivalit Ndërkombëtar i Sofjes për Letërsi do të zvillohet online. Këtë e njoftuan organizatorët e aktivitetit, i cili do të mbahet nga 10 deri më 13 dhjetor. Në festival do të prezantohet letërsi nga pika të ndryshme të..

04.11.20 13:26 |

Njerëzit e artit për protestat - pikat e takimit dhe/ose vijat ndarëse

Ku është vija e hollë ndarëse midis së drejtës për të shprehur pakënaqësinë tuaj në një vend demokratik dhe shfaqjes antisociale që përfundon pas hekurave në burg? Jo njëherë kemi parë sesi nëpër botë njerëzit mbrojnë të drejtat e veta me..

11.09.20 12:48 |
Portreti i Ivan Vazovit, piktor Gjeorgji Evstatiev

Nderojmë Patriarkun e Letërsisë Bullgare Ivan Vazov

I gjithë viti 2020 kalon nën shenjën e një jubileu të madh e të shënuar - 170 vjet nga lindja e poetit gjenial bullgar, shkrimtar dhe veprimtar shoqëror Ivan Vazov. Për shkak të krijimeve të tij, kushtuar Bullgarisë, popullit dhe heronjve të saj,..

09.07.20 16:03 |

Shkrimtari Angell Igov mori çmim ndërkombëtar

Romani “Të qetët” i shkrimtarit Angell Igov është ndër gjashtë librat e dekoruar me çmim ndërkombëtar të Shtëpisë së Kulturave Botërore në Berlin dhe të fondacionit “Pjesëza Elementare”, bëri të ditur Deutsche Welle. Sivjet të dekoruarit janë më..

05.06.20 11:44 |

Gjuha bullgare është e pranishme në një prej dokumenteve zyrtarе të Namibisë

Bashkatdhetar tanët jetojnë nëpër të gjitha kontinentet, por lajmet për arritjet e tyre dhe punën e bërë në dobi të Bullgarisë rrallë hyjnë në fokusin e vëmendjes shoqërore. Një nga këta bullgarë është konsulli i nderit i vendit tonë në Namibinë e largët..

22.05.20 20:15 |

Kapsula kohore në ditët e epidemisë

Tani kur skenat janë vetëm virtuale, edhe shkrimtarët janë në pjesën e qetë dhe të heshtur të krizës. “Ana më e bukur e shkrimit” – takimi me lexuesit, tashti është vetëm një kujtim dhe shpresë”, por “fjalët janë të përjetshme dhe mund të arrijnë tek..

17.04.20 06:15 |

Zdravka Evtimova: Do të doja që ta mos thyejmë qafën dhe të mos përkulemi

Ka histori të bukura, por të mbytura në kënetën e fjalëve të dobëta e të ngatërruara. Ka dhe të tjera – me të vërtetë frymëzuese, të cilat fluturojnë në vetëdije me lehtësinë e zogjve. Sikurse me krahë të hapura, historitë e Zdravka Evtimovës lëvizin..

21.01.20 18:06 |

Dokumente tregojnë për korrespondencën personale midis Vazovit dhe Evgjenia Mars

Dokumente të vlefshme lidhur me marrëdhëniet midis Patriarkut të letërsisë bullgare Ivan Vazov  /1850-1921/ dhe muzës së tij - shkrimtare, përkthyese dhe veprimtare shoqërore Evgenija Mars, tashmë janë në dispozicion në fondin e Agjencisë Shtetërore..

19.01.20 10:10 |
Viktoria Popova me Kalin Terzijskin në një nga prezantimet e romanit “Çmenduri” në Cyrih. Foto: arkiv personal

Viktoria Popova: Përkthimi po kështu është një art

Kam lindur në Sofje, por në moshën 11 vjeçe nëna ime më dërgoi në Zvicër, dhe që nga atëherë jetoj në Cyrih – kështu e prezanton veten Viktoria Popova. Gjatë muajit shkurt ajo mori dekoratën Conrad Ferdinand Meyer për përkthimin e romanit “Çmenduri”..

22.04.19 11:22 |
Всички новини: днес | вчера