Eмисия новини
от 13.00 часа

Shpella Rodopëse ”Perla Dobrostan” – një vend i njohur mes turistëve

Një interes mjaft të fortë nga ana e vizitorëve gjatë kësaj vere gëzon shpella rodopëse “Perla Dobrostan” rreth qytetit Asenovgrad. Turistët radhiten në radhë që të mund të hyjnë në mbretërinë nëntokësore të saj, të përmbushur  me formime të bukura..

30.08.20 06:05 |

7 ide për një fundjavë të paharrueshme në rrethinat e qytetit Bellogradçik

Qyteti Bellogradçik është një qytet i vogël, i vendosur ndër shpatat e malit Stara Pllanina në Bullgarinë Veriperëndimore. Ai është i njohur me çuditë e tij natyrore si dhe me mundësitë për një pushim aktiv në ajër të pastër. Shikoni 7 propozimet tona..

13.08.20 14:26 |

Bota nëntokësore laramane e shpellës “Veneca”

Nja 14 kilometra larg qytetit Bellogradçik të Bullgarisë Veriperëndimore ka një fenomen natyror – “Veneca”, një nga shpellat më të bukura në Bullgari. Ajo ndodhet në afërsi të drejtpërdrejtë të fshatit Oreshec. Deri te hyrja e saj çon një..

09.08.20 04:10 |
Arkeologë në shpelllën

Zbulime në Bullgari mund të rishkruajnë historinë e Homo sapiensit

Kocka njerëzore të zbuluara në shpellën “Baço Kiro” në Bullgari lejojnë të mendohet se Homo sapiens ka ardhur në Evropë disa mijëvjeçare më herët se sa konsiderohej dhe e ka ndarë Kontinentin e Vjetër me neandertalët. Shkencëtarë nga Instituti i..

12.05.20 09:13 |

Alpinisti i ndjerë bullgar Bojan Petrovi: “Majat 8 mijëshe për mua janë si një kozmos”

“Përqendrimi dhe disiplina në alpinizëm kanë rëndësi kyçe për mua” thekson në një intervistë në vitin 2012 alpinisti i madh bullgar Bojan Petrov. Më 7 shkurt ai do të festonte ditëlindjen e 47-të, në se në vitin 2018 ai nuk kishte mbetur..

07.02.20 14:18 |

Shijoni bukurinë e Jagodinës!

Ka një fshat në Rodopet Perëndimore, ku njeriu ka dëshirë të harrojë rrugën drejt shtëpisë. Ai sikurse është fshehur nga bota dhe shikimet kureshtare të njerëzve, të cilët kërkojnë dëfrime të zhurmshme. Rruga drejt tij është e vështirë, madje e..

19.11.19 11:02 |

Lëvizja speleologjike në Bullgari feston 90 vjetorin e vet

Fillimi i studimeve të shpellave në Bullgari është vënë para rreth 100 vitesh. Studimet e para të faunës së shpellave janë bërë nga akademiku Ivan Buresh gjatë vitit 1922 si drejtor i Muzeut Mbretëror në atë kohë. Si ditëlindje e speleologjisë kombëtare..

21.03.19 16:03 |

Kollkina Dupka – një rekord i ri për shpellë më të thellë në Bullgari

Viti 2017 do të mbetet në historinë e speleologjisë bullgare me zbulimin e shpellës më të thellë në territorin e Bullgarisë. Vendin e parë tashmë e zuri Kollkina Dupka, ose Vrima Kollkina, e cila gjendet në afërsi të fshatit Zimevica të bashkisë së..

12.03.17 12:20 |

Në rajonin e shkëmbinjve të Bellogradçikut janë të koduara njohuri të lashta për botën

Një peizazh jo i zakonshëm shtrihet në viset veriperëndimore të Bullgarisë. Ato janë shkëmbinjtë e Bellogradçikut, që sjellin respekt dhe admirim me gurët e madhërishëm të cilët e çajnë qiellin. Rajoni karakterizohet me humnerat e shumta të cilat sikur..

27.03.16 10:15 |
Hyrja e shpellës

Shpella Ledenika

“Shtëpia e Gjyshes Shtriga”, “Gruaja e Viganit”, “Plaku i Krishtlindjes”, ujëvare të bukura me ngjyrë të kaltër në të bardhë... Të gjitha ato figura dhe fenomene të tjera mund të shihen të ngurtësuara në shpellën më të bukur në Bullgari – Ledenika. Ato..

31.05.13 09:07 |
Всички новини: днес | вчера