Eмисия новини
от 22.00 часа

Radostin Çollakov – djali nga mali Rodopa, i cili mëson intelektin artificial të mendojë në gjuhën bullgare

15 vjeçi Radostin Çollakov nga fshati Barutin në malin Rodopa tashmë 6 vjet përpiqet për të bërë makinat më njerëzore. Sikur një i huaj nga një planet i përparuar teknologjikisht, ai mbart me vete njohuri që nuk mund t’i fitonte as në shkollën..

04.05.21 09:15 |

Një ekip shkencor i udhëhequr nga një bullgar, izoloi një molekulë, e cila bllokon Covid-19

Shkencëtarë nga Fakulteti i Mjekësisë pranë Universitetit Pittsburgh nën udhëheqjen e një bullgari kanë izoluar molekulën më të vogël biologjike, e cila bllokon krejtësisht në një mënyrë specifike Covid-19. Rezultatet e punës së tyre u..

20.09.20 11:11 |

Një bullgar krijoi një automjet të ri elektrik

Jeta në qytetin e madh me një infrastrukturë të keqe dhe një lidhje jo aq të mirë për nga transporti shumë shpesh kthehet në një sprovë dhe shkak për nerva të shumta e të tepërta. Për t’ju shmangur mangësive dhe telasheve në qendër me makinë personale..

10.08.20 13:05 |

Një shpikje bullgare: Robot për dezinfektim kundër Covid-19

Në ngjashmëri të kolegëve të vet nëpër botë dhe shkencëtarët bullgarë kërkojnë zgjidhje të ndryshme si për evitimin e pandemisë Covid-19, kështu dhe për lehtësimin e jetës me të. Një shpikje jonë, tani vonë, ka mundësi të ndihmojë në mënyrë të..

10.07.20 15:49 |

Kreativiteti i oftalmologëve nga Varna solli sukses real në mbrojtjen kundër virusit

Kriza lindi një shpikje që do të përdoret në të ardhmen. Kjo bëhet jo rrallë në raste të tilla të krizës, kur psikika është nën presion të fortë. Mbrojtësja unike e fytyrës për oftalmologë është krijuar në Spitalin Universitar për Sëmundjet e..

10.04.20 11:19 |

Nxënës prezantuan krijime teknologjike dhe artistike nga e ardhmja

Ata jetojnë në të ardhmen në një botë me teknologji të larta me ndihmës të cilët programojnë në emër të qëllimeve fisnike – natyrë të pastër, qytete të rregulluara mirë, marrëdhënie humane. Dhe pasi nuk i vënë vetes kufi që në moshë më të re..

05.12.19 13:57 |

Bullgarë shpikën dhe patentuan teknologji për nxjerrjen e gazit të braunit nga uji detar

“Nga uji prapë në ujë me energji të pastër, e cila mund të pastrojë ujin, ajrin, ushqimin, tërë botën.” Me këto fjalë zbuluesi i gazit të braunit – bullgari Ilija Vëllkov, formuloi shpikjen e tij, të frymëzuar nga një pasazh i Biblës. Ai është i..

22.07.19 12:21 |

Kafe në gotë krokante dhe uiski me kube prej druri – shpikje të bullgarëve të rinj

Cupffee është një gotë prej vafer për kafe, të prodhuar prej produkteve natyralë, e cila e mbron mjedisin rrethues. Autorë të idesë dhe të realizimit të projektit janë Mirosllav Zaprjanov dhe Mlladen Xhauzov. “ Cupffee kombinon dy produkte në..

10.12.16 16:35 |
Всички новини: днес | вчера