Eмисия новини
от 15.00 часа
Një pjesë e madhe e fshatit Asparuhovo u shkatërrua për shkak të ndërtimit të digës „Conevo“, dhe kisha, e cila shihet në foto, u zhvendos nga vendasit gur më gur nga zona e vërshuar në një vend më të lartë

Trashëgimia e zhytur – fshatra kujtojnë për veten nga fundi i digave

Në mesin e shekullit XX dhjetëra fshatra bullgare u fundosën përgjithmonë nën ujë, ndërsa banorët e tyre u shpërngulën nga trojet e lindjes. Pushteti komunist filloi ndërtimin e përshpejtuar të digave, por me çmimin e fateve të thyera njerëzore...

26.11.22 14:05 |

Bujqësia mund të zvogëlojë shkallën e shpopullimit

Zhvillimi i bujqësisë vendase është i lidhur ngushtë me punën e specialistëve shkencorë që ndihmojnë fermerët. Me rastin e shënimit të 70 vjetorit të themelimit të Institutit të Frutikulturës në Plovdiv, zëvendësministri i bujqësisë Todor Xhikov..

04.11.22 19:52 |

Veriperëndimi po vazhdon të zhytet në varfëri dhe të shkrihet

Kriza e shkaktuar nga epidemia e Covid-it ka thelluar pabarazitë ekonomike mes kryeqytetit dhe rajoneve të tjera. Deri në këtë konkluzion arriti Instituti për Ekonomi të Tregut në studimin e vet vjetor “Profile regjionale: tregues për zhvillim”,..

05.01.22 11:37 |

Fshatrat bullgare po kthehen në shkretëtira demografike

Popullsia e Bullgarisë në këtë moment është përafërsisht rreth gjashtë milionë e gjysmë njerëz. Proceset e shpopullimit të vendit po thellohen dhe prognoza e zymtë e studiuesve tregon se deri në vitin 2040 popullsia jonë do të tretet me rreth ¼...

17.06.21 11:57 |

Kolapsi demografik po e shpopullon Bullgarinë

Studimi “Disbalancat demografike rajonale në Bullgari” parashikon që deri në vitin 2040 bullgarët do të jenë 5 - 5.2 milion njerëz. 1/4 e vendbanimeve do të shpopullohen. 37 për qind e fshatrave do të kenë deri në 20 banorë. 69 për qind e..

15.06.21 17:15 |

Fillon regjistrimi i ekonomive bujqësore

Që nga 1 shtatori fillon regjistrimi i ekonomive bujqësore në Bullgari. Sipas udhëzimeve të BE-së kjo procedurë bëhet një herë në 10 vjet. Më se 300 mijë ishin ekonomitë bujqësore në vitin 2010, ndërsa tani në listat e regjistrimit u përfshin..

25.08.20 13:41 |

Nën 30% prej bullgarëve jetojnë në fshatra

Në fund të vitit 2019 171 fshatra në Bullgari janë pa popullsi, ndërsa 446 kanë nën 9 banorë, tregon statistika kombëtare. Akoma 26 vendbanime të reja janë shpopulluar në krahasim me 2018-ën. Vendet e shpopulluara janë më shumë në regjionin malor..

26.05.20 15:59 |

Shpopullimi dhe ikja e të rinjve jashtë vendit janë fikësimet e mëdha të bullgarëve

Bullgarët kanë frikë më shumë për të ardhurat, sesa për shëndetin e vet, tregon studimi kombëtar i zhvilluar nga agjencia “Trend”. 69% shqetësohen se mund të ngelin pa para, kurse 23% - për këtë se mund të sëmuren nga ndonjë sëmundje e pashërueshme..

30.01.20 11:08 |

Rajonet për planifikimin e subvencioneve në Bullgari mbeten 6

Rajonet për planifikimin e subvencioneve në Bullgari nuk do të bëhen më pak dhe mbeten siç deri tani - gjashtë. Në bazë të tyre do të vazhdojnë të përvetësohen fondet evropiane gjatë periudhës së ardhshme programore 2021-2027. Pas bisedimeve me..

31.05.19 17:28 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна