Eмисия новини
от 21.00 часа

Festa popullore kushtuar kuajve – një traditë e vazhdueshme

Dita e Shën Theodhorit  është gjithmonë një javë pas të Lidhurave të Djathit - të shtunën e parë të Kreshmëve të Mëdha. Festa është në kufirin midis dimrit dhe pranverës dhe u është e kushtuar kuajve. Besohet se, veprimet e..

20.03.21 06:05 |
Grupi “Germaneja”

Arti amator - dashuri, nevojë dhe traditë

Një festë e dashur për të gjithë ne është 1 marsi-dita në të cilën ne këmbejmë verore. Këto nuska të kuqe e të bardha për shëndet janë edhe një shenjë tjetër - ka ardhur Dita e Amatorëve në Bullgari . Thonë se data, në të cilën ne festojmë dhe nderojmë..

01.03.21 12:34 |

Rumjana Beleva krijon me thesare nga sëndukët e gjyshes

Respekt, enigmë, shenjtëri - secili mund të zgjedhë fjalën më të përshtatshme për emocionin që provoi kur e hapi sëndukun e gjyshes. Duke prekur kanavacën e thurur nga duart e saj, ai e ndjeu energjinë e një kohe tjetër, në figura lexoi vegime..

13.02.21 12:25 |

Festojmë ditën e Shën Joan Pararendësit dhe Pagëzor

Dita e quajtur Ivanovden është një nga festat më të respektuara dimërore bullgare në ciklin e Vitit të Ri. Kjo është dita, në të cilën Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e profetit të fundit të Dhiatës së Vjetër Shën Gjon Pagëzori, i cili pagëzoi..

07.01.21 07:05 |

Masat kundër Covid-19 nuk u bënë pengesë para Valles së Burrave në Kallofer

Vallja tradicionale e burrave në Ditën e Bekimit të Ujit në lumin Tunxha në Kallofer (Bullgari Jugore) u zhvillua megjithë masat anti-epidemike. Me në krye një gajdexhi dhe një daullexhi meshkuj të veshur me kostume popullore bullgare zhvilluan një..

06.01.21 17:01 |

Burrë të maskuar (kukeri) dëbuan forcat e liga në qytetin Razllog

Sipas traditës ditën e parë të Vitit të Ri, burrë të maskuar të quajtur bullgarisht kukeri dëbuan forcat e liga, njoftoi BGNES. Goditja e daulleve dhe zhurma e zileve të shumta zgjoi banorët e qytetit Razllogut (Bullgari Jugperëndimore) herët në..

01.01.21 13:36 |

Survaçka – shkopi magjik i bullgarëve

Orët e para të Vitit të Ri në Bullgari fillojnë me traditën “survakane” – një xhiro rituale nëpër shtëpitë nga një grup fëmijësh ose burrash të pamartuar - beqarë, të cilët trokasin me një shkop të zbukuruar apostafat për rastin, të quajtur “survaçka”,..

31.12.20 07:10 |

Fryma e Krishtlindjes në qytetet Carevo dhe Carevec

Viti i cili po përfundon u solli  amatorëve bullgarë zhgënjime të shumta, i drejtoi përpara zgjedhjeve dhe vendimeve të vështira. Pavarësisht nga kjo, Margarita Petkova dhe Gjeorgji Iliev, dy punonjës të palodhur në këtë fushë janë optimistë. Ata nuk..

26.12.20 07:15 |

Donka Paprikova e cila ia përkushtoi jetën bamirësisë

E mësuar që në një moshë të njomë të shikojë botën përmes syve të dhembshur, Donka Paprikova deri në fund të ditëve të saj u jep një qetësi të sëmurëve, të vetmuarve dhe të dëshpëruarve. Kurse pas rënies së komunizmit ajo ringjall traditën e..

24.12.20 11:45 |

Dita e Kryeengjëllit Mihaill – triumf i mirësisë, dritës dhe drejtësisë

Më 8 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare nderon Shtatë Kryeengjëjt, të cilët ndihmojnë që lutjet e shenjtorëve të arrijnë deri te Zoti. Këta janë Mihaill, Gavrill, Rafaell, Uriell, Serafim, Yehudil dhe Barachiel - ushtarët e pa trup qiellor të dritës..

08.11.20 06:00 |
Всички новини: днес | вчера