Eмисия новини
от 15.00 часа

Traditat e gjalla në fshatin Baniçan

Në fshatin jo shumë të madh Baniçan në krahinën e malit Pirin në Bullgarinë Jugperëndimore edhe sot e kësaj dite janë të gjalla disa tradita shekullore, të cilat japin një informatë për jetën, perceptimin e botës, besimet dhe marrëdhëniet e..

30.01.21 08:05 |

Maroku përmes syve të një gruaje bullgare - një vend ekzotik me shumë mundësi për turizëm dhe punë

Afrika është një botë, e panjohur për ne, drejt së cilës bullgarët rrallë hedhin vështrim, kur planifikojnë një pushim jashtë shtetit. E zgjedhin adhuruesit  e aventurave dhe të natyrës ekzotike. Pavarësisht dhe gjithnjë e më pak, në kontinent..

23.01.21 12:25 |

Çaushë, arapë, babugerë dhe xhumali - Ivo Dançev dhe kukerët e tij magjikë

Pak pas euforisë rreth Krishtlindjes dhe Vitit të Ri, u vjen radha parakalimeve të kukerëve. Të veshur në lëkura, me maska të frikshme dhe këmborë, kukerët shkojnë kudo nëpër vend që të dëbojnë shpirtrat e këqij. Kjo është një nga traditat më mistike..

22.01.21 07:10 |

Survakarët do të dëbojnë koronavirusin në fshatrat e Pernikut

Sipas traditës banuesit e fshatrave të Pernikut dhe sivjet do të ndezin zjarre rituale, që të shënojnë festën “Surva”. Tradita, e cila është një pjesë e trashëgimisë botërore kulturore të UNESKO-s, urdhëron që banuesit vendas të maskohen në natën e 13..

13.01.21 15:12 |

Bullgarët në Azerbajxhan ruajnë gjuhën, kulturën dhe traditat e tyre

Pjesa kryesore e komunitetit bullgar në Azerbajxhan transferohet në fillim të shekullit të 20 në Ganja, qytetin e dytë për nga madhësia në vend, një qytet me histori të pasur dhe të lashtë. “Komuniteti Bullgar i shumtë në numër ruan gjuhën,..

04.01.21 08:05 |

“Balloja” në Bërdarski Geran tregon traditat e bullgarëve banatë

Fshati bullgar Bërdarski Geran në Bullgarinë Veriperëndimore është i njohur si kryeqyteti i bullgarëve banatë. Kjo bashkësi e vogël katolike dallohet me jetesën e vet dhe me traditat, të cilat i ruan me rigorozitet brez pas brezi. Festat më të..

29.08.20 06:00 |
Shiu i Spasit është i shtrenjtë – pika kushton sa një monedhë ari. Populli beson se të bjerë shi në Ditën e Spasit, viti do të do të jetë i begatshë.

Besime popullore, tradita dhe zakone në Ditën e Spasit

Spasovden /Dita e Spasit/ është emri popullor i festës Ngjitja e Zotit Krisht në Qiej, të cilën kisha ortodokse e feston në ditën e 40 pas Pashkës. Në kalendarin folklorik bullgar kjo ditë mban emrin Spasovden. Etimologjia e fjalës vjen nga “spasenie”,..

28.05.20 13:53 |
Vizita e fëmijëve në Parlament dhe takimi i tyre me Kryetaren e Kuvendit Popullor Cveta Karajançeva

Fëmijë tregojnë traditat e romëve në Sofje

Mbi 300 nxënës nga 37 shkolla bullgare nga e gjithë Bullgaria janë në kryeqytet për të treguar pasurinë e kulturës së romëve dhe lidhjet e saj me traditat e  grupeve të tjera etnike. Me rastin e Vitit të Ri të romëve ata goditin njerëzit me thupra..

14.01.20 15:20 |

“Libri i madh i festave dhe zakoneve bullgare” – një enciklopedi e vlershme për ritualet tona

Autorët e këtij libri të shumëpritur janë doc. Vihra Baeva dhe doc. dr. Vesellka Tonçeva nga Institutit i Etnologjisë dhe Folkloristikës me Muze Etnografik pranë Akademisë Bullgare të Shkencave – studiuese të njohura të traditave dhe ritualeve tona...

24.09.19 11:20 |

Samokov - qytet i traditave të Rilindjes

Në të kaluarën jo të largët qyteti Samokov ka qenë i njohur si një qendër e kulturës, e arsimit dhe e zografëve të njohur. Por, shtytjen kryesore në zhvillimin e tij e dha prodhimi i hekurit, i njohur në rajon nga mesi i mijëvjeçarit të parë para..

13.06.19 14:07 |
Всички новини: днес | вчера