Eмисия новини
от 15.00 часа

Vllada Tomova për muzikën popullore bullgare si një frymëzim

Vllada Tomova është këngëtare, tekst shkruese dhe vitet e fundit organizatore e master-klasave të këngës popullore bullgare.Ajo ka lindur në Krime-Ukrainë, në Shtetet e Bashkuara shkon që të mësojë xhaz nëBerklee College of Music. “Pjesa më..

20.09.22 07:15 |

“Pirini Këndon” aty ku takohen malet Rilla dhe Pirin

Mbi 1500 pjesëmarrës nga komunat jugperëndimore të Bullgarisë do të mbledhë Tubimi Folklorik “Pirini Këndon” më 30 dhe 31 korrik. Në këtë mënyrë në zonën Predell ku preken rrëzat e maleve Rilla dhe Pirin do të festohet 60-vjetori i edicionit të parë..

30.07.22 10:40 |

Një tubim paraqet traditën, folklorin dhe jetën moderne në rajonin e Graovos

Folklori tradicional i Bullgarisë Perëndimore do të oshtijë lëndinat pranë Manastirit “Shenjtor Kozma dhe Damjan” në afërsi të fshatit Giginci , në rajonin e qytetit Breznik . Herën e katërt me radhë Tubimi Folklorik “Në zemrën e Graovos” do të..

16.07.22 10:45 |

Zjarrfikësit shënojnë festën e tyre profesionale

Më 14 shtator zjarrfikësit bullgarë shënojnë festën e tyre profesionale. Data e 14 shtatorit u caktua në vitin 1995 me një vendim të Këshillit të Ministrave të Republikës së Bullgarisë, i cili rivendosi traditën e Tubimit të Parë të Zjarrfikësve në..

14.09.21 06:05 |

Karakaçanët mblidhen në një tubim në zonën “Karandila”

Tubimi tradicional i karakaçanëve do të mbahet nga 20 deri më 22 gusht në zonën “Karandila” pranë qytetit Sliven pas një pushimi njëvjeçar për shkak të epidemisë së koronavirusit. Deri në mesin e shekullit të kaluar, karakaçanët ishin nomadë që..

20.08.21 12:08 |

Projekti për Bullgarinë e Madhe – një ëndërr bujare por e parealizuar

Kryengritja e Prillit e cila shpërtheu më 20 prill (2 maj sipas stilit të ri) të vitit 1876 tërhoqi vëmendjen ndërkombëtare mbi kauzën bullgare – Çlirimin nga pushteti pesëshekullor osman. Mizoria me të cilën ajo u shua bëri që Fuqitë e Mëdha..

20.04.21 10:58 |

150 vjet nga Tubimi i Parë Kishtar Popullor

Më 23 shkurt shënojmë 150 vjetorin e Tubimit Kishtar Popullor thirrur në vitin 1871 në Kostandinopojë. 50 përfaqësues kuvendojnë në tubim me një përbërje të ndryshueshme. Ky lloj i parlamentit të parë bullgar hartoi dhe miratoi “Statutin për..

23.02.21 07:25 |