Eмисия новини
от 00.00 часа
Vallëtarë mbi prush, nestinari

Lojërat e valltarëve mbi prush kushtuar Shenjtorëve Konstantin dhe Elena

Lojërat tradicionale të valltarëve mbi prush të quajtur nestinari, janë pjesë e programit me të cilin fshati Bëllgari do të shënojë Ditën e Shenjtorëve Konstantin dhe Elena sipas stilit të vjetër - më 3 dhe 4 qershor. Festa është një shenje..

03.06.21 08:15 |

“Një maratonë nëpër vatrat e kulturës bullgare” që të mund të ruhet historia e gjallë

Një referencë e shpejtë e bërë në fjalorin shpjegues lidhur me rëndësinë e fjalës “vatër kulture” tregon  se ky është një institucion kulturor për përhapjen e dijeve dhe të kulturës, tepër aktiv në periudhën e Rilindjes Kombëtare Bullgare...

30.04.21 11:10 |

Një bullgar bashkon emigrantët tanë në Belgjikë me ritmin e valleve tona popullore

Lidhja e bullgarit me atdheun e tij dhe ndjenja e përkatësisë është e ngulitur gjenetikisht. Ajo bëhet akoma më e fortë, nëse provokohet prej rrethanave të caktuara. Të shumtë janë shembujt në folklor, në histori dhe në letërsi të cilët..

31.01.21 08:05 |

Dy artistë të rinj i japin jetë të re fshatit Voden

Ivan-Aleksandër dhe Stefania për një moment e lenë veten në rrjedhën e rrymës, që të shikojnë se ku do t’i çojë. Por, në fakt shkaktojnë një varg çudirash në një fshat afër kufirit në malin Stranxha. Dhe derisa epidemia e koronavirusit i detyron..

16.12.20 06:15 |

“Tanda” - një film bullgar për dashuri dhe vetmi është ndër favoritët për Oskarët Studentorë

Tanda është një term në tango, i cili do të thotë 4 pjesë të vallëzuara me të njëjtin partner. Kështu titullohet dhe filmi dokumentar i Teodora-Kosara Popovas - studente në Akademinë Kombëtare të Arteve  Teatrale dhe të Kinemasë, që ka të gjitha..

16.09.20 12:13 |

“Gërshetë folklorike” mbledh krijues nga i gjithë vendi

“Po na presin mbrëmje të shkëlqyera verore të përmbushura me këngë, vallëzime dhe fllade deti”- thotë këngëtarja e këngëve popullore nga krahina e Stranxhës Zllatka Stavreva, drejtoresh artistike e Festivalit Muzikor dhe të Vallëzimit “Gërshetë..

08.07.20 10:56 |

Arti i vallëzimit u përfshi në debatin për etiketën dhe estetikën

Arti modern i vallëzimit mund t’ju befasojë! Valltarët nuk tregojnë përralla me motive folklorike dhe legjenda për kohëra të moçme. Luftimi midis së mirës dhe së keqes tashmë u transferua në ditët tona, kur njeriu nga publiku vet duhet të bëjë..

09.03.17 11:10 |

Rosen Ideallov-bir kombinon vallëzimet ritmike të Irlandës me temperamentin bullgar

Rosen Ideallov është një muzikant i njohur bullgar, i cili jep mësim për muzikë dhome, një ekzekutim orkestral dhe klarinetë në Shkollën Kombëtare Muzikore dhe punon me muzikantët më të mirë në vendin tonë. Suksesi nuk vonohet dhe për trashëgimtarin e..

13.12.16 12:10 |
Qyteti bregdetar Primorsko për herë të parë organizoi një festival kushtuar vallëzimit.

Magjia e vallëzimit dhe e detit...

Për herë të parë qyteti bregdetar Primorsko organizoi Festivalin “Në magjinë e vallëzimit dhe të detit”, i cili mblodhi vallëzues nga vendi dhe nga jashtë. Nga data 1 deri më 3 korrik ai e ktheu vendpushimin në një skenë të vërtetë verore. Në të fëmijë dhe..

04.07.12 11:00 |
Всички новини: днес | вчера