Eмисия новини
от 22.00 часа

Bullgarët në Çikago festuan Gjyshe Martën dhe paraprakisht festën tonë kombëtare – 3 mars

Bullgarët në Çikago festuan 3 marsin paraprakisht, duke valëvitur flamurin bullgar në qendër të qytetit për të 15-in vit radhazi. Ngjarja u ndoq nga bashkatdhetarët tanë në internet. 16 firma bullgare dhe të tjera morën pjesë në një pazar të..

01.03.21 16:29 |

Të qëndisësh verore me qëndisje popullore nga veshjet popullore

Sot në Bullgari dëbojmë dimrin dhe i hapim rrugë pranverës, duke varur një verore në jakën e xhaketës. Rrënjët e nuskave të kuqe me të bardhë për shëndet janë në të kaluarën e largët të popullit tonë. Kurse përfytyrimi për veroren është i lidhur ngushtë..

01.03.21 08:05 |

Në qytetet Dobriç dhe Novi Iskër do të përmirësojnë rekordin Guinness për martenicën më të gjatë

Vullnetarët nga organizata rinore e Kryqit të Kuq Bullgar në qytetin Dobriç (Bullgari Verilindore) do të përpiqen ta përmirësojnë rekordin e Guinness për martenicën (veroren) më të gjatë. Për këtë qëllim, herët këtë mëngjes në sheshin e..

01.03.21 06:00 |

Në pritje të Gjyshe Martës

Në qoftë se shëtitni në rrugët e Sofjes dhe të çdo qyteti tjetër bullgar, do të shihni se gjithçka shkëlqen në të bardhë dhe të kuqe. Dhe kjo nuk është e rastësishme. Ditën e fundit të shkurtit të gjithë po nguten të zgjedhin verore /martenica/ -..

28.02.21 06:05 |

Prindërit e bebeve të parakohshme kanë nevojë për mbështetje morale

Çdo vit në Bullgari lindin para kohe afro 6 mijë bebe, ose rreth 10% nga bebet e porsalindur në vend. Për shumicën e njerëzve, pamja e bebes së parakohshme është tmerruese, por për prindërit këto janë qeniet më të bukura, më ledhatuese e të vegjël..

05.02.21 08:05 |

Bullgarët e vegjël në Ukrainë e presin pranverën me verore të qëndisura

Me dëshirë dhe me zell të madh bullgarët e vegjël punojnë simbolin e pranverës - veroret kuq e bardhë. Tradita të dhurojmë amulete të punuara bukur për shëndet ditën e parë të muajit mars është e gjallë mes bullgarëve pavarësisht se ku ndodhen ata..

01.03.20 09:25 |
Pamje nga fshati Radovesh

Dita e Verës – si e shënojnë këtë festë bullgarët në Shqipëri?

Dita e Verës (14 mars) është një festë shumë interesante shqiptare, kur nderohet natyra e bukur dhe bimësia që merr jetë në këtë ditë. Kjo festë ka krijuar tashmë traditën e saj jo vetëm tek banorët e qytetit te Elbasanit, kurse edhe ne..

14.03.18 11:05 |

Veroret bullgare. Mirupafshim!

Më 1 mars sipas traditës bullgarët zbukurohen me verore (martenica) në ngjyrat të bardh e të kuqe dhe i urojnë vetes shëndet dhe begati me ardhjen e pranverës. Kjo traditë daton që nga koha e riteve trake të lidhura me kultet bujqësore ndaj natyrës. E..

01.03.17 10:42 |

Simboli i verores në traditën bullgare

Gjyshja Marta është një festë shumë e bukur! Më një mars Bullgaria ndriçon me ngjyra të bardha dhe të kuqe. Të vegjlit dhe të mëdhenjtë zbukurohen me fije të ndërthurura të bardha е të kuqe. Dielli ndriçon më fortë, dita bëhet më e gjatë, njerëzit..

01.03.14 08:05 |

Marsi – muaji i grave në traditën dhe në përditshmen

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Myzika/Audio01_alb_22_03_12.mp3 Nuk është sekret, se marsi është muaji i grave. Mirëpo, pse është ashtu? Sipas përrallave dhe legjendave bullgare, muajit e vitit janë njëmbëdhjetë vëllezër dhe një motër – Marta,..

23.03.12 14:21 |
Всички новини: днес | вчера