Eмисия новини
от 17.00 часа

Një vezë e Pashkëve prej tre metrash u sjell gëzim banorëve të qytetit Dimitrovgrad

Vezë gjigante ndriçuese e Pashkëve ndodhet përpara hyrjes së Parkut “Penjo Penev” në qytetin Dimitrovgrad. Simboli i Pashkëve bën përshtypje me madhësinë e tij të pabesueshme dhe kontribuon për humorin festiv. Veza vigane është bërë nga një..

02.05.21 13:46 |

Ka shpresë për kobëzan kokëbardhë në Bullgari

Kamerat në Qendrën e Shpëtimit të Kafshëve të Egra “Ballkan të Gjelbër” në qytetin Stara Zagora të cilat monitorojnë vazhdimisht jetën e çifteve të shumimit, treguan se në folenë e kobëzave kokëbardha ( Gyps fulvus) ka një vezë të hedhur tani,..

31.12.20 11:17 |

Të Enjten e Madhe Krishti themeloi sakramentin e Eukaristisë

Të Enjten e Madhe, e cila sipas traditës së dikurshme hebraike ka filluar pas perëndimit të diellit të ditës së mëparshme, Kisha shënon disa ngjarje të rëndësishme. Para darkës si shenjë përuljeje Shpëtimtari ka larë këmbët e nxënësve të vet. Pas kësaj..

16.04.20 06:00 |

250 fëmijë ngjyrosën 1000 vezë në një shesh në qendër të Sofjes

Avokatja e Popullit Maja Manollova dhe 250 fëmijë nga shkollat e kryeqytetit ngjyrosën1000 vezë sot në sheshin “Shën e diela” në qendër të Sofjes në kuadrin e fushatës “Pashkët për çdonjërin”. Ideja është që fëmijët të mësohen të besojnë në të mirën dhe..

25.04.19 16:13 |

Vezët jo tradicionale të Pashkës të krijuara nga mjeshtret bullgare

Vezët janë një simbol i festës së ndritshme të Pashkës. Teknologjitë e dikurshme tradicionale të lyerjes së vezëve po rilindin, paraqiten dhe të reja, kurse duart e shkathtë të mjeshtreve bullgare krijojnë në mënyrë të palodhur, duke i kthyer vezët në..

25.04.19 09:15 |

Teknologjitë e vjetra të pikturimit të vezave janë të gjalla edhe sot e kësaj dite

Simbolika e vezës ka ndryshuar gjatë shekujve të kaluar. Vezët më të vjetra të dekoruara të strucëve, të zbuluara në Afrikë, janë të moshës rreth 60 mijë vjet dhe i kanë përdorur për dhurata. Vezët e arta dhe ato të argjendta janë të pranishme në..

07.04.18 09:15 |

Vezët e pikturuara për Pashkët – trashëgimia jetëdhënëse e qytetit Velingrad

Nuk dihet kur për herë të parë u ngjyrosën vezët e para. Ka të dhëna historike dhe arkeologjike, se vezë ngjyroseshin dhe dhuroheshin që në Egjiptin e lashtë, në Persi, në Romë, në Kinë dhe në Greqi. Ritualet e lidhura me to simbolizonin lindjen e..

13.04.17 08:45 |

Vezët e ngjyrosura për Pashkët

Ne, bullgarët, jemi një popull, i cili gjatë të gjithë shekujve të historisë sonë ka arritur t’i transformojë traditat. Kështu qe, nuk është e rastit se i shënojmë Pashkët me një sërë ritualesh të bukura. Në trojet tona festa e krishterë nuk i..

19.04.14 09:00 |
Всички новини: днес | вчера