Eмисия новини
от 12.00 часа

Zanatet bullgare janë duke u zhdukur

Zanatet tradicionale bullgare janë transmetuar me shekuj nga babai te djali, nga mjeshtri te nxënësi. Dhe veprat e tyre po vazhdojnë të na mahnitin edhe sot e kësaj dite. Por sot, për fat të keq, nuk ka pothuajse asnjë vazhdimësi dhe shumë nga..

04.08.22 07:15 |

Filigrani - një art, traditë, zanat para harresës

Çdo një punë kërkon mjeshtrin e vet - thotë populli bullgar. Që të bëhesh një mjeshtër i vërtetë duhet dhe një talent i vërtetë, një përkushtim dhe shumë, shumë kohë. Vite të tëra me radhë një punë këmbëngulëse, të cilat të mund ta kthejnë identitetin..

23.06.22 07:15 |

Një zanat pak i harruar jahnaxhijstvo kthehet në Luginën e Trëndafilave

Në rajonin e qytetit Kazanllëk, i famshëm për masivët e trëndafilave vajdhënës dhe prodhimin e vajit të trëndafilit, më shumë se një shekull e gjysmë më parë i ashtuquajturi “sharllan” ose “sharllagan” - vaj i parafinuar i arrave me presion të..

05.06.22 08:15 |

Vera pa fuçi është si një njeri pa rroba

Shumë bullgarë akoma bëjnë verë në shtëpi dhe e shtien në turli farë enësh të improvizuara. Por, prodhuesit e verës me përvojë thonë se fuçia është ajo e cila e bën verën. Madje rrushi më i mirë në një fuçi të keqe do të prishet. Vera pa fuçi..

14.02.22 09:15 |

Monumentet bullgare janë frymëzimi për veprat e sheqerta të Mariya Ozturk

A e dini se çfarë është e përbashkët mes kishës së hekurt "Shën Stefani" në Stamboll, Sinagogës së Sofjes dhe pikturave të Vlladimir Dimitrov - Mjeshtrit? Rezulton se veç Bullgarisë, “filli i kuq” mes tyre është…. brumi i sheqerit dhe një grua..

05.02.22 11:55 |
Stefka Boneva

Pas një heshtjeje të gjatë në fshatin Businci rrota e poçarit u rrotullua përsëri

Dikur në fshat ka pasur mbi 300 rrota, por pak nga pak poçeria e cila është me rrënjë të thella në të kaluarën në këtë fshat fillon të vdesë. Përpara rreth 10 vjetëve dhe mjeshtri i fundit në fshat ikën nga kjo botë. Businci tanimë nuk..

25.10.21 07:15 |

Panairi i zanateve në qytetin Vidin organizohet me respektim të rreptë të masave antiepidemike

Pas një pauze njëvjeçare për shkak të koronavirusit, Panairi i zanateve në qytetin Vidin prapë është fakt. Veprimtaria e sivjetshme organizohet nga 20 deri më 28 gusht dhe sipas traditës u rregullua në ish kazermën ushtarake në afërsi të..

22.08.21 07:15 |

Çdo një bullgar është mbrojtës i traditave – me këngë, valle ose madje dhe me një varg rruazash

Netët e ngrohta të verës janë koha më e përshtatshme gjatë vitit për organizimin e takimeve tradicionale fisnore nën qiellin e hapur. Ato janë emocionuese, sepse zakonisht në to marrin pjesë shumë njerëz të afërt ose miq, të cilët prej kohe janë..

04.08.21 15:25 |

“Etëra” është kandidat për destinacion më të mirë krijues në botë

Muzeu i vetëm etnografik në të hapur tek ne do të masë forca me destinacionet më të mira krijuese në botë kurse baza është çmimi i Rrjetit Ndërkombëtar të Turizmit Krijues për këtë vit. “Etëra” është i hapur gjatë vitit 1964, është i vendosur në..

10.11.20 07:05 |

“Një natë në Çarshinë e Samovodenes” në Veliko Tërnovo

Dhjetëra zanatçinj, artistë cirku, muzikantë dhe prodhues të ushqimeve ekologjikisht të pastra marrin pjesë në edicionin e dhjetë të festës “Një natë në Çarshinë e Samovodenes” dhe në Festivalin e Zanateve në Veliko Tërnovo. Aktivitetet hapen sot..

18.09.20 09:52 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера