Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

35 са заболелите, хоспитализирани в Разград

Още едно дете от Исперих и една възрастна жена са приети в инфекциозното отделение на разградската болница преди около час, така вече броят на заразените от Исперих е 35, съобщиха дежурните лекари. Пред изчерпване е капацитетът на инфекциозното отделение на разградската болница. В момента има само 3 свободни легла. Това съобщи за Радио Шумен началникът на отделението д-р Янета Пенчева. По думите й, ако се наложи хоспитализирането на нови случаи, те ще бъдат насочени към други отделения на областната болница.

Химичният и микробиологичният анализ от първите проби вода, взети от две места в Исперих и три в населени места на общината, са добри. Това съобщи д-р Рени Кирякова, началник отдел противоепидемоилогичен контрол в РИОКОЗ. Днес са взети още проби от четирите училища в града, повторна от ОУ "Васил Априлов" и от помпена станция "Юг". Очаква се резултатите да излязат до 24 часа за микробиологичния и до 48 часа за химичния анализ. До излизането на тези окончателни резултати е разпоредено водата да не се използва за пиене и за готвене.
Проби са взети и от помпена станция „Драгомъж”, с. Драгомъж, с. Малък Поровец, с. Лъвино и Исперих, както и една проба за микробиологичен анализ от частен дом в Исперих, 9 водни проби за химичен и микробиологичен анализ от ОУ „Васил Априлов” в Исперих.
Създаден е кризисен щаб в община Исперих, който поддържа постоянна връзка с всички засегнати от случая с отравянето на деца в Исперих. Това каза за Радио Шумен кметът на общината Адил Решидов. Съдействахме да се вземат проби от водата и хранителните продукти, инсталирахме апарати за минерална вода във всички училища и постоянно предупреждаваме населението на града да не използва водата за пиене и готвене, добави Решидов. Резултатите от изследванията в РИОКОЗ – Разград ще излязат до края на следобеда, а от изследванията на децата в болницата – до ден-два. Всичките 32 деца се чувстват добре, но остават в болницата до понеделник за наблюдение, казаха от инфекциозното отделение на разградската болница.
В момента инспекторите от Противоепидмиологичен отдел продължават да проучват обстановката на място.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откраднаха 15 000 лева от къща

15 000 лева са изчезнали от къща в исперихското село Тодорово, съобщават от полицията в Разград. Сигналът подал 83-годишният им собственик. По случая е образувана проверка.

публикувано на 08.12.21 в 12:13

10 години затвор за убийство

Окръжен съд - Разград призна за виновен 38-годишен мъж за убийството на свой съселянин. Наказанието, което съдебният състав му наложи, е 10 години „лишаване от свобода“. Мъжът ще търпи наказанието при първоначален строг режим. Съдът уважи гражданските искове на двама близки роднини на жертвата на престъплението. Извършителят ще трябва да плати..

публикувано на 07.12.21 в 16:51
МБАЛ - Кубрат

Граждани и медици на протест

Лекари, които са напуснали болницата в град Кубрат, медицински персонал и граждани протестираха днес в подкрепа на здравното заведение. Искането е Общинският съвет да преразгледа решението си, с което назначава нов управител на МБАЛ - Кубрат и до провеждането на конкурса да удължи срока на договора на досегашния ръководител д-р Павлина Минчева...

публикувано на 06.12.21 в 14:25

Осветиха рибните курбани

Празнична литургия за Никулден имаше днес в църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Разград. Русенският митрополит Наум в съслужение с архиерейския наместник отец Георги Георгиев и местни свещеници отслужи и водосвет и освети десетките рибни курбани на семейства, в които има именици. Осветено бе и дарението от ПФК „Лудогорец“, което бе..

публикувано на 06.12.21 в 14:07

Рибни курбани на Никулден

В разградската църква „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена празнична литургия по повод храмовия празник. Ще бъдат осветени и раздадени и рибни курбани, предоставени от дарители. 250 порции са осигурени от футболен клуб “Лудогорец 1945“. Над 1200 са имениците в Разградска община на Никулден., показва справка в отдел „ГРАО“. Най-много са..

публикувано на 06.12.21 в 09:37
МБАЛ - Кубрат

Готвят протест в МБАЛ - Кубрат

Протест в защита на медиците и болницата в Кубрат се организира в социалната мрежа. 15 медици напуснаха в знак на несъгласие с решението на Общинския съвет да назначи нов управител, след изтичане на договора на досегашния ръководител д-р Павлина Мичева. Сред напусналите медици е д-р Даниел Маринов, който е получил покана за протеста . По..

публикувано на 03.12.21 в 16:19

Нови уреди за фитнес и спорт

Приключиха оборудването и обзавеждането на зала за силова подготовка в спортната зала в Кубрат. Проектът на Общината се финансира по договор, сключен с Държавния фонд „Земеделие“ и Местната инициативна група Завет – Кубрат. С осигурените малко над 20 000 лева са доставени уреди за фитнес и спорт като бягаща пътека, лег преса, шведска стена,..

публикувано на 03.12.21 в 14:40
Подкасти от БНР