Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваксинират срещу чума по дивите свине в Разградско и Силистренско

Започва ваксинацията срещу чума по дивите свине в Разградско. Ловните дружинки ще заложат 3 200 примамки с ваксина за 510 диви прасета, обитаващи 40-километровата зона до границата с Румъния. Това съобщи директорът на областната структура на Агенцията по храните д-р Илиян Драмалиев. Препаратът е френски, много ефекисен и ще се създаде защитна бариера срещу разпространението на чумата по свинете, която все още се среща при северните ни съседи.
 
Започва ваксинацията срещу чума по дивите свине и в Силистренско. Това съобщи за Радио Шумен д-р Георги Петров, директор на Агенцията по безопасност на храните. Ваксината вече е получена и ще бъде залагана на 2 пъти – на 30 и 31 юли и на 13 и 14 август. Ще бъдат заложени 8 000 ваксинални примамки. Те ще бъдат разпространявани от ловните дружинки на базата на предварително извършена таксация. Следващите 8 000 ваксини ще се разпространят през есенната кампания.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови почетни граждани

Разград има трима нови почетни граждани. На тържествената сесия по повод празника на града общинските съветници гласуваха с високото звание да бъдат удостоени офталмологът и бивш директор на болницата д-р Ангелина Миткова, хореографът Кънчо Върбанов и журналистът и краевед Ангел Павлов. Отличията им бяха връчени непосредствено след..

публикувано на 27.01.21 в 16:18

Отворени пътища

Закъсал ТИР затвори за три часа пътя Разград – Крояч – Лозница, съобщиха от областната администрация в Разград. Камионът заседнал в района на Крояч около 10 ч. сутринта. В резултат са се образували дълги колони от автомобили, като на телефон 112 е подаден сигнал за бедстващи хора. След като към мястото на инцидента е била изпратена..

публикувано на 27.01.21 в 15:50

Без риск от замърсяване

Няма риск да бъде замърсена питейната вода на Разград заради затлаченото в района на сeло Дряновец корито на река Бели Лом. Това увериха представителите на „Водоснабдяване-Дунав“, екоинспекцията   в Русе, Басейновата дирекция „Дунавски район“ и "Напоителни системи", клон "Долен Дунав", на работна среща, инициирана от областния управител на Разград Гюнай..

публикувано на 27.01.21 в 15:46

Седем КПП-та в Разградско

Ограничения за тежкотоварни автомобили са въведени от 01.00 часа тази нощ по всички направления на Разградска област, съобщиха от полицията. Камионите трябва да се движат задължително с вериги. Изградени са 7 КПП, а ТИР-овете, които нямат вериги, се отклоняват за престой. Целта е да се избегне образуването на тапи по пътищата за Русе, Търговище,..

публикувано на 27.01.21 в 08:56

Помощ за многодетно семейство

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен помогна на социално слабо семейство с три деца в село Севар. Той дари на Изет и Лейман Мустафа няколко кашона хранителни продукти, почистващи и перилни препарати, закупени с лични негови средства. „Благодарим от сърце! Никога не сме предполагали, че областен управител ще дойде на крака у дома ни, за да ни..

публикувано на 26.01.21 в 14:45

Джигити на пътя

Лек автомобил „Рейндж Роувър“ се е движел със 107 км/ч при ограничение 50 км/ч. Засечен е в село Осенец. При същото ограничение на скоростта, но в Разград – по „Търговищко шосе“ до „Гнездо на орли“ товарен автомобил „Ситроен Берлинго“ се е движил с 99 км/ч. Това са част от нарушенията, установени от екипите на пътната полиция в Разград през..

публикувано на 26.01.21 в 11:11

Присъда за отвличане

Разградският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжната прокуратура в Разград и трима души от Русе и техните адвокати, с което тримата се признават за виновни в отвличането на момиче, ненавършило 18-годишна възраст. Това се е случило на 5 октомври 2020 г. в разградското село Беловец.  Двама от обвиняемите приеха да изтърпят наказание..

публикувано на 25.01.21 в 17:30