Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събраха над 3 500 тома художествена и учебна литература за бесарабските българи

Над 3 500 тома художествена и учебна литература, които бяха събрани по време на благотворителната кампания на Областната администрация в Русе, ще бъдат дарени днес и утре на четирите български училища в Тараклия, в които се обучават бесарабски българи. Част от събраната литература ще бъде предоставена на училищни библиотеки в Русе и региона.
Инициативата е посветена на Деня на славянската писменост и българската култура 24 май. Целта на кампанията бе събиране на книги за бесарабските българи в Молдова. Дарителската акция стартира на 1 април и в нея се включиха институции, организации, издателства, фирми и граждани. Най-много книги бяха събрани в Териториалното звено на Националната агенция по приходите – 1 200 книги, дарени от граждани, ползващи услугите на Агенцията. „Топлофикация – Русе” ЕАД е другият голям дарител с 500 тома литература. Към дарението за бесарабските българи ще бъдат добавени и учебни тетрадки за първокласници.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фатален удар в дърво

Млад шофьор е загинал, а други трима души са ранени снощи при катастрофа по пътя Сливо поле – Кубрат. Това съобщават от Областната дирекция на МВР – Русе. Автомобил „БМВ“ с разградска регистрация, шофиран от 23-годишния жител на село Брестовене, излязъл извън пътното платно, минал през предпазната еластична ограда и се блъснал в дърво. Водачът..

публикувано на 16.06.21 в 14:33

Ремонтиран булевард се наводни

Община Русе в качеството си на възложител отказа да приеме ремонтирания бул. „Трети март“. Поради установените проблеми с наводнен участък от новоремонтирания булевард през предходните дни бе наложено на фирмата за строителен надзор да направи необходимите обследвания. Ще бъдат установени причините за проблема, които следва да бъдат отстранени..

публикувано на 16.06.21 в 13:25

"ОЗК Арена" в помощ на вота

Многофункционалната спортна зала „ОЗК Арена” в Русе отново се превръща в основна част от организационно-техническата подготовка за изборите за Народно събрание на 11 юли. Това съобщиха от областната администрация в Русе.   Залата ще бъде на разположение за нуждите на Районната избирателна комисия от 9 до 12 юли. Предвидено е там да се извърши и..

публикувано на 16.06.21 в 09:43

Чисти паркове и градини

31 тона отпадъци от 4 общински терена са извозили служителите на ОП „Паркстрой“ през изминалия месец, съобщават от Община Русе. Освен нерегламентираните сметища, бригадите са почистили и половин тон отпадъци от автобусните спирки, подлези и надлези в града. По сигнали на граждани са премахнати опасни клони от 14 дървета, а в гробищен..

публикувано на 16.06.21 в 09:11

Доживотен затвор за убийство

Окръжният съд в Русе постанови доживотен затвор на 29-годишен мъж от с. Глоджево за предумишлено убийство на жена и опит за убийство на нейните родители. Престъплението е извършено на 13 септември 2019 г. Подсъдимият трябва да плати и обезщетение за причинените неимуществени вреди на пострадалите в размер на по 130 000 лв. за всеки заедно със..

публикувано на 15.06.21 в 14:38

Подкрепа за малтретирани деца

Дейността на Сдружение „Център Динамика“ в Русе ще има подкрепата на областната администрация. Това стана ясно от срещата между Борислав Българинов и управителя на организацията Деана Димова. Сред приоритетите на Сдружението през следващите месеци ще бъде провеждането на обучения за работата с деца, преживели травма. Основните теми, които ще..

публикувано на 15.06.21 в 12:27

Община Русе опровергава

Община Русе категорично опровергава изнесената на 14 юни информация, свързана с жилищен блок „Скопие“ и твърденията за неплатени комунални задължения. Данните бяха публикувани в местен вестник и в репортаж на БНТ 1. Според администрацията, е съобщена невярна информация за помещение в бл. „Скопие“, в което ще бъде разкрита..

публикувано на 15.06.21 в 11:10