Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Влагат 10 милиона лева в изграждането на пречиствателна станция в Смядово

Снимка: Радио Шумен
10 милиона лева ще бъдат вложени в изграждането на пречиствателна станция за отпадни води в Смядово, съобщи кметът Иванка Петрова. Средствата са по оперативната програма „Околна среда”. Пречиствателната станция е част от инфраструктурния проект на Смядово, който включва доизграждане на градската канализация и частична подмяна на водопроводната мрежа. Повече от 60 на сто от канализацията на града беше направена от предишния кметски екип, а настоящото ръководство на общината кандидатства за ново финансиране за довършване на дейностите. За целта са необходими 27 милиона лева.
До края на месеца в смядовските села Веселиново и Кълново ще започне подмяна на водопроводи, минаващи под асфалтовата настилка на главния път от Шумен за Карнобат и на пътя за Айтос, пресичащ Кълново, каза още Иванка Петрова. Кметът на Смядово допълни, че дейностите са на стойност 1 300 000 лева. Поръчката е спечелена от шуменска фирма. Все още се изчаква изтичането на срока за обжалване, заяви Иванка Петрова. Проектът е по програмата за развитие на селските райони.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечтата на един сирак

Какво се случва с възпитаниците на социални институции, след като навършат 18 години? Те нямат дом, нямат средства, нямат и работа, за да започнат нов живот. През месец май Огнян Иванов ще завърши средно образование и трябва да напусне социалния дом в Каспичан. Въпросът, който си задава повече от година, е къде ще отиде. Не може да се върне..

публикувано на 19.01.21 в 13:15

Учителите на тест по желание

Започва тестване на учителите и непедагогическия персонал в училищата в област Шумен за COVID-19 с бързи антигенни тестове. Това стана ясно на работна среща на областния управител проф. Стефан Желев с директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова, началника на Регионалното управление по образованието Боряна Николова и представители на общините в региона...

публикувано на 19.01.21 в 13:01

Конкурс за националния празник

Онлайн рецитаторски конкурс за изпълнение на българска литература обяви шуменската Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”. Конкурсът е посветен на националния празник 3 март и на 140-годишнината от рождението на Стилиян Чилингиров.  Участниците ще бъдат разпределени в няколко категории: деца и ученици до V клас, ученици VI-XII клас,..

публикувано на 19.01.21 в 12:06

Заразата в Шумен си тръгва

111 пациенти с тежка коронавирусна инфекция са на лечение в МБАЛ - Шумен, съобщиха от здравното заведение. 82 от тях имат положителен тест за заразата, а останалите очакват резултат. В ОАИЛ са настанени петима души, трима от които са интубирани. През вчерашния ден са приети 12 пациенти с COVID-19, а изписаните са 14. Според д-р Йорданка Маринова от..

публикувано на 19.01.21 в 09:53
Община Велики Преслав

Вдигат кметски заплати

Общинските съветници във Велики Преслав ще обсъждат днес кметските заплати, които се повишават с 10%. Така кметовете на големите села Драгоево, Златар, Троица, Миланово и Кочово ще получават възнаграждения от 1210 лв., а на малките села -  Мостич, Мокреш и Имренчево – възнаграждения от по 1150 лв. Предложението е на кмета Янко Йорданов...

публикувано на 19.01.21 в 09:03

Два часа прекъсване

Поради планови измервания, на 19 януари от 10 до 12 ч. ще има  прекъсване за 2 часа в програмата на Радио Шумен на честота 93.4 мегахерца. Може да ни слушате на честота 87.6 мегахерца или онлайн.

обновено на 19.01.21 в 08:56

Водата от язовир "Тича" е негодна за пиене

Да не се използва водата за пиене и готвене в населените места, водоснабдявани от язовир „Тича“, препоръчват от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Това са Шумен, Велики Преслав и селата Панайот Волов, Белокопитово и Дибич. При проведените лабораторни изследвания днес е констатирано завишаване на стойностите на показател „мътност” в питейната..

публикувано на 18.01.21 в 18:15