Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Часът на репортера“, 22.10.2013 г.

Снимка: Архив
Водещ: М. Стефанова
 
Тема: Опит за обобщение на археологическия сезон в региона.
 
За находките в „Сборяново”. Резерватът предизвика най-големия медиен и научен интерес. Тракийската колесница с добре запазените скелети на конете;  дървото, където се предполага, че е било ковчежето със златното съкровище - намерено миналата година; проучването на могилите в „Сборяново” от украински специалисти - скенер разкрива земетресения от 4 - 3 в. пр. Хр. и част от структурата на могилите.
 
Аварийните разкопки в Коваческото кале и край магистрала „Хемус”. При първите бяха намерени нетипични строителни елементи - тайни врати, на едната от които беше намерен и ключа; при вторите - екип от шуменски археолози се натъкнаха на гроб, който разкрива непознато жертвоприношение или ритуално погребение.
 
Старите столици - Плиска и Велики Преслав.
В северозападната част на средновековна Плиска археолозите откриха баня, изградена по античен образец. Не голямото, но и не добре запазено помещение, е било отоплявано със специална система, вградена в пода и в стените. Орнаменти от изящна мраморна украса във владетелската резиденция във Велики Преслав разкриха археолози. Тя е с внушителни размери, като централната й част е обхваната от по-малки помещения. По средновековна улица към Княжеския дворец във Велики Преслав учени намериха енколпион, вероятно пазещ частици от свети мощи или дори частици от Светия кръст.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И във вторник с Радио Шумен от сутринта

Посрещнете 20-ти април с Радио Шумен и предаването ,,Оттука започва денят“. Всичко актуално и много музика от 7 до 10 часа. Бъдете с екипа: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Петромил Кулев. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен.

публикувано на 19.04.21 в 11:06

Как се промени общуването ви с хората?

Кое е най-интересното, което ви се случи или ви впечатли през отминаващата седмица? Това ще бъде въпросът в актуалната част на „Денят на совите“ в неделя. В късната рубрика очаквайте разговор с Виктор Ценков-председател на Федерацията на радиолюбителите по случай Световния ден на радиолюбителите 18 април. А въпросът към вас ще бъде: Как се..

публикувано на 18.04.21 в 18:45

Приятно съботно утро с Радио Шумен

  Бъдете и на 17 април с предаването ,,Оттука започва денят“. От 7 до 10 часа екипът, който   ще е с вас: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор - Пламена Бръчкова. Много музика и интересни теми в съботната утрин. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен. Да посрещнем деня заедно!

публикувано на 16.04.21 в 10:12

Кое ви носи спокойствие?

Какво предвиждате за парламента? Това ще бъде въпросът в актуалната част на „Денят на совите“ в деня, в който започна работа 45-тото Народно събрание на България. В късната рубрика- интервю с психотерапевта д-р Пламен Димитров за кризата на психичното здраве в България, предизвикана от пандемията КОВИД-19. А въпросът ще бъде: Кое ви носи..

публикувано на 15.04.21 в 19:37

И на 15 април с Радио Шумен от сутринта

  Посрещнете четвъртъка с Радио Шумен. Прекрасна комбинация за приятно събуждане с предаването ,,Оттука започва денят“. Всичко актуално и много музика от 7 до 10 часа. Бъдете с екипа: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Данаил Денчев. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен.

публикувано на 14.04.21 в 12:50
Пролет

Коя е най-хубавата пролет в живота ви?

Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото Народно събрание. За какво да внимават новоизбраните депутати? Това ще бъде въпросът към вас в актуалната част на предаването. След 22 часа ви предлагам възможност за сладки спомени и мечти с въпроса: Коя е..

публикувано на 09.04.21 в 18:49

Оттука започва 10 април

В Световния ден на хомеопатията – 10 април, в „Оттука започва денят“ ще ви предложим да чуете каква е историята на тази алтернатива на традиционната медицина и кога и при какви ситуации помагат хомеопатите. Ще говорим и за красотата на цветята през пролетта и лятото и какви изненади в разкрасяването на Разград подготвят от общинското предприятие..

публикувано на 09.04.21 в 15:09