Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от преливане на язовири в Шуменско

Снимка: Радио Шумен

В Община Шумен няма опасност от преливане на язовири, а реките са с леко повишено ниво, съобщиха от местната администрация. През последните 20 часа падналите валежи са 22-23 литра на квадратен метър и не се очаква усложняване на обстановката.
Нивото на река Хлебаровска, която минава през Цар Калоян, не е опасно повишено в момента - каза заместник-кметът Найден Късов. При заливането на града през 2007-а година загинаха осем души, а 50 къщи бяха срутени. 

Според Късов, не е възможно изграждането на диги на реката, а по-скоро трябва да се наблегне на почистването на коритото й:

Като цяло каналът на реката в Цар Калоян след голямото наводнение от 2007-а година беше почистен, разбира се, с времето нормално е, минават постоянно високи води, се отлагат наноси, които не са чак толкова големи, но може да бъдат почистени. Има един критичен участък в централната част на града, където има нисък мост, който е строен още 70-те години на миналия век и сега усилията на общината се насочват към това, мостът, районът около и под него да бъде почистен да се получи по-голям просвет между моста и нивото на реката с цел пропускливостта да бъде по-голяма, обясни Късов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!