Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Шуменският учител Ангел Ангелов с международна награда за иноватор

Учителят по информатика и информационни технологии Ангел Ангелов от СОУ „Сава Доброплодни“в Шумен беше избран от Microsoft за иновативен учител за 2015 г. Той бе номиниран заради постиженията си в използването на технологиите, които да помогнат на децата да учат и да постигнат повече.
Шумен бе единственият град в Североизточна България, който се включи в Европейската седмица на програмирането. Ангел Ангелов бе инициатор на проявата и демонстрира на децата от пети до десети клас програмиране със и без компютър. С иновативния учител от Шумен разговаря Жулиета Герова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на буквите в Шумен

"Честит празник!" Това пожелание отправя днес всеки, които обича българските букви и е благодарен на своите прадеди, родители и учители, че е закърмен с тях.  Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност беше честван днес и в Шумен. Още от 10 ч. от площад "Кристал" по булевард..

публикувано на 24.05.22 в 13:30

Доколко е умен „умният“ светофар

Кръстовището до Томбул джамия в Шумен е най-неравномерно натовареното в града и това беше причината да бъде избрано за поставянето на системата за следене на трафика.  Тя  разполага с 8 камери, половината от тях преценяват дали на кръстовището има още автомобили, които безпроблеми да преминат през него.   Също така би трябвало да осигурява приоритет..

публикувано на 20.01.22 в 10:57

По-скъпо билетче

Очакваното ново повишение на цените на горивата ще доведе до увеличение на стойността на билета за градски и междуградски транспорт в Шуменска област. Предстои транспортната фирма, която обслужва автобусните линии в региона, да направи анализ и да прецени кога и с колко да вдигне цената. Потокът от пътници намалява, а ескалиращите цени на горивата..

публикувано на 20.01.22 в 10:23

Медици на предела на силите си

Лек спад на новозаразените с COVID-19 спрямо предходните два дни отчитат в област Търговище. Днес стойностите са около 500 на 100 000 – на границата между червената и тъмночервената зона. Броят на желаещите да се ваксинират намалява спрямо миналата седмица. Вчера са били имунизирани 125 души при 300 дневно веднага след въвеждането на т. нар. „зелени..

публикувано на 02.11.21 в 13:44

Топлина и още нещо

Ще ви разкажем за една студентка и нейното голямо сърце. Тя започва висшето си образование на 40-годишна възраст, след като преди това се посвещава на семейството и на сина си. Има шивашко ателие в Бяла, което е източник на доходи, но идва момент, в който разбира, че трябва да направи нещо повече за себе си. Така Евелина Петкова избира да учи..

публикувано на 02.11.21 в 12:31

Защо Друмево е без вода

За проблем с водоснабдяването на село Друмево сигнализираха слушатели на Радио Шумен. Проблемът там е повече от 20 години, но упорито неглижиран, както от ръководствата на ВиК – Шумен, така и от страна на Община Шумен. Особено през горещите летни месеци седмици наред част от жителите на селото са без вода. Димитър Димитров сигнализира за поредната..

публикувано на 18.08.21 в 16:31

Обучение за учители творци

Как българските учители се адаптират към новостите в учебния процес, породени от коронавурсната криза, и какво от системата на работа в други европейски страни може да бъде внедрено като опит? Това провериха 12 преподаватели от Първо Средно училище „Свети седмочисленици“ в Търговище, които през последните седмици бяха на обмен в Барселона, Флоренция..

публикувано на 16.08.21 в 10:42