Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Силистра се включи в международната инициатива „Килим река”

Снимка: Радио Шумен

Силистра бе част от международната инициатива за изработване на ръчно изплетен „Килим река” с дължината на река Дунав. Повече от 6 000 души от 8 държави по поречието на реката са участвали в инициативата. Проектът получи наградата на Европейския парламент за най-значима международна социална инициатива. Резултатите бяха представени на турне под мотото „Желаният Дунав”. През почивните дни екипът беше в Силистра.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Къщата на Калиопа с нов блясък

Къщата на Калиопа е една от многото емблематични за Русе постройки, която се намира в непосредствена близост до дунавския бряг. В нея вече 36 години е разположен Музеят на градския бит. За туристите на „малката Виена“ къщата е поредното прекрасно архитектурно произведение, което скоро ще бъде обновено. Регионалният исторически музей в..

публикувано на 11.12.23 в 08:58

Награди за талантливи деца

Най-добрите творби бяха отличени на Първия национален конкурс за детска рисунка под надслов "Да си добър е красиво!".  Конкурсът бе организиран от Средното училище "Трайко Симеонов" в Шумен. В творческата надпревара участваха повече от 420 малки художници от над 40 училища от цялата страна.  В Прогимназиален етап първото място спечели Валентин..

публикувано на 09.12.23 в 14:36

Дядо Коледа с премиера

Премиера на детската пиеса „Изгубеният подарък“ представя днес Държавният куклен театър в Търговище.  Постановката ще се играе от 11:00 часа и ще бъде с участието на самия Дядо Коледа.  Приказната история разказва как Добрият старец тръгва от Лапландия с подаръци за всички деца. Минавайки през земите на Големите стъпки, той попада в снежна буря и..

публикувано на 09.12.23 в 08:17

Спектакъл по "Времева болест"

Спектакъл по пиесата на Иван Димитров "Времева болест“ ще се реализира в Драматичен театър Търговище. Режисьорът Александър Беровски води репетиции с актьорите Давид Крумов, Мартин Петков и Радослав Радев. Сценограф ще бъде Цецка Ивайлова, а композитор – Петър Алексиев. Премиера се очаква през месец декември. Припомняме, че Иван Димитров е носител..

публикувано на 06.12.23 в 17:04

Културата на протест

Около сто души участваха в протеста на работещите в сектора култура в Шумен. Включиха се библиотекари, архивари, театрали, галеристи, музейни работници.  Актрисата Стефани Лечева огласи, че с протеста се иска по-голям бюджет за култура и достойни доходи за работещите в сектора.  " Положението е катастрофално, бюджетът за култура е смехотворен",..

публикувано на 06.12.23 в 13:58

Спомен за маестро Ушев

Пианистката Пламена Мангова ще бъде солист на концерта на Симфониета Шумен, посветен на 65 години от рождението на маестро Станислав Ушев, дългогодишен директор на оркестъра. Със сценичната проява музикантите на сцентата отдават почит към отишлия си през 2021 г. диригент, който остава в музикалната и културната памет на Шумен и България. В..

публикувано на 05.12.23 в 15:27

"Зимен салон" в Нови пазар

Изложба „Зимен салон“ ще бъде открита в новопазарската Общинската художествена галерия „Петър Персенгиев“ от 17:00 часа на 8 декември. В нея са включени 16 автори, свързани с града и региона. В експозицията се включват и преподаватели в Шуменския университет и в училища, професионални художници и млади автори. Още чуйте от интервюто на Антоний Димов..

публикувано на 05.12.23 в 13:11