Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деца от ОУ „Васил Левски“ в Разград ще участват в програмата „Роботика за България“

75 деца от ОУ „Васил Левски“ – Разград ще участват в най-новия проект на училището по програмата „Роботика за България“. 180 учебни заведения от цялата страна са кандидатствали за включване в програмата, одобрени са 17 менторски екипа, каза преподавателят по информатика и информационни технологии Венелин Николов. Програмата цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип. Учениците ще се обучават в продължение на 6 месеца, като на всеки 30 дни ще бъдат изпитвани онлайн до какво ниво са достигнали. През май следващата година е националното състезание, на което ще бъде определен националният отбор на България, който ще представя страната на световната „LEGO League“ в Германия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Има нужда от лекари

Средната възраст на лекарите специалисти, които практикуват в област Разград, е близо 60 години, а броят им   е под средния за страната, показва анализ на Регионалната здравна инспекция за миналата година. Най-голяма нужда има от специалисти по обща медицина, педиатрия, хирургия, нервни болести, анестезиология, реанимация и акушерство и..

публикувано на 05.08.21 в 15:24

Чистят 100 шахти

Почистване на 100 дъждоприемни шахти започна Община Разград. Поройните дъждове през последния месец запушиха с наноси отводнителната система в областния град и това наложи почистване на дъждоприемните шахти по основни пътни артерии в града. Дейността започна от улиците „Дунав“ и „Васил Левски“ и се извършва от външна фирма, която разполагасъс..

публикувано на 05.08.21 в 13:22

Нов асфалт по улиците

Ремонтните работи по бул. „Априлско въстание“ в Разград започнаха днес. Извършва се технологично фрезоване на шосето в южната лента от кръстовището с пътя за Попово до кръстовището с ул. „Перистър“. Целта е да се запълнят два пласта от общо 8 см асфалт. Движението няма да се спира по време на ремонта, а част от фрезованата смес ще се използва..

публикувано на 04.08.21 в 13:40

Дърветата на преглед

Обследват дърветата в парка и по-големите улици в Разград. Това съобщиха от общинската администрация. По основната алея на Градския парк вече са открити такива с хралупи и гнилостни процеси, което ги прави опасни, особено при бури и силен вятър. Замерването на дърветата се извършва с резистограф. Дървесните пластове се пробиват, без..

публикувано на 03.08.21 в 14:42

Двама възрастни пребиха младеж

Двама мъже на по 51 години пребиха вчера привечер младеж на 21 години, съобщават от разградската полиция. Около 18.30 ч. тримата се скарали и скандалът прераснал във физическа саморазправа. По-възрастните мъже нанесли удари с ръце и крака по лицето и тялото на по-младия, отправили му заплахи за убийство и насочили към него газов пистолет...

публикувано на 03.08.21 в 12:40

Двама загинали в тежка катастрофа

Двама мъже загинаха в тежка катастрофа, станала около 10.00 часа на 3 август на пътя Русе - Разград. В района на рибарниците след град Цар Калоян в посока Русе се удрят ТИР с варненска регистрация и лек автомобил "Опел Астра" с русенска регистрация. Колата, щофирана от 60-годишен мъж от село Костанденец, пътувала в посока Русе. При сблъсъка с..

публикувано на 03.08.21 в 11:47

Безплатна вода в жегата

Безплатна вода заради жегите раздаде за пореден път община Кубрат. Възрастни и деца се спираха най-често на пункта, който беше организиран на площад "Възраждане" в центъра на лудогорския град. Бутилираната вода е осигурена от местната управа по инициатива на кмета Алкин Неби. 36 градуса са измерени в Кубрат към 12.30 часа, като се очаква..

публикувано на 02.08.21 в 14:19