Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

500 000 лв. ще получи община Опака по проекта "Нови възможности за грижа и независим живот"

Снимка: http://www.opaka.bg/

Близо 500 000 лв. ще получи община Опака по проекта "Нови възможности за грижа и независим живот", финансиран по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Предвижда се през април в Младежкия дом в гр. Опака да бъде разкрит Център за почасово предоставяне на услуги. Към него ще бъдат назначени 45 души персонал – социални и лични асистенти, които ще предоставят почасови услуги на 47 потребители с увреждания и на хора над 65 години, които са в невъзможност да се обслужват сами. В момента се набират заявленията за социални асистенти и за потребители на тази услуга, каза за Радио Шумен ръководителят на проекта Милена Стойкова: "Всичките ще преминат обучение и социалните асистенти, и личните асистенти, и тогава ще бъде сключен с тях договор. За социалните асистенти тяхната заетост ще бъде 21 месеца, а за личните асистенти - 20 месеца". Към Центъра за почасово предоставяне на услуги в Опака ще бъдат назначени допълнително психолог и медицинска сестра. Проектът е с продължителност до 31 декември 2017 г., но Центърът за почасово предоставяне на услуги ще трябва да продължи да работи още половин година след тази дата, след което да се преобразува в Център за социална рехабилитация и интеграция, финансиран от държавата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арест за отвличане на дете

51-годишен мъж остава в ареста за отвличане на 13-годишно момче. Детето е син на жената, с която обвиняемият живее. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност от Окръжния съд в Търговище, тъй като на 5 септември извел детето от дома на роднини на съжителката си. Апелативният съд във Варна потвърди „задържането под стража“ на Окръжния съд в..

публикувано на 21.09.20 в 14:03

1051 лв. средна заплата

Търговищка област се нарежда на 13-о място в страната по средна работна заплата през второто тримесечие на годината. Това отчитат от статистиката. Възнаграждението от 1051 лв. нараства с малко над 1% от началото на 2020. Най-голямо увеличение на заплатите е регистрирано в строителството, търговията, ремонта на автомобили и образованието. Броят на..

публикувано на 21.09.20 в 11:59

Арест за сериен обирджия

28-годишен мъж остава в ареста заради кражба, която представлява опасен рецидив. По този начин Районният съд в Омуртаг уважи искането на Териториалното отделение в Омуртаг към Районната прокуратура в Търговище. На 8 март тази година Апостол и жена му Бахар разбили с чук катинарите на имот в землището на село Красноселци в община Омуртаг и..

публикувано на 18.09.20 в 14:42

Откриха труп на кошута

Труп на кошута е намерен в землището на търговищкото село Лиляк, съобщават от Областната дирекция на МВР. Сигналът е подаден от служители на Държавното горско стопанство в Търговище. Извършен е оглед на местопроизшествието. Причините за смъртта на животното са в процес на изясняване.

публикувано на 17.09.20 в 11:23

Патронажна грижа до март догодина

До средата на март 2021 г. се удължава срокът за предоставяне на мобилните здравни и социални услуги по проект „Патронажна грижа в община Търговище“, съобщават от местната администрация. В докладна до Общинския съвет кметът д-р Дарин Димитров иска разрешение услугите да продължат да се предоставят на потребителите безвъзмездно. По..

публикувано на 17.09.20 в 09:47

Чистят Търговище заедно

За десета поредна година Община Търговище се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“, която ще се проведе на 19 септември, събота. Заради пандемията тази година инициативата ще се проведе с индивидуални и семейни акции за почистване на градинки или облагородяване на местата около домовете. Традиционно Община..

публикувано на 16.09.20 в 11:04

Обновиха детските градини

Ремонтни дейности преди началото на учебната година са извършени във всички 12 общински детски градини в община Търговище. 22 000 лв. собствени средства са вложени в ремонти и закупуване на ново обзавеждане в детското заведение „Веселушко“. Подменени са леглата в две от занималните, закупени са нови шкафове, маси, климатици и мултимедия. Направени са..

публикувано на 15.09.20 в 14:32