Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как се възпитава и пази обич към България, българския език и култура далеч от родината?

Ще ви срещнем с една българка, която от 21 години живее в Ню Йорк, а от 2004 г. е един от основателите на едно от българските училища в мегаполиса. Разговор на Мина Денева с Нели Хаджийска.

Предлагаме ви и една история за любов към българското, към традициите, към семейните ценности, които вече повече от 60 години съхранява една българка в столицата на Албания - Тирана. Тя е преподавател по български и руски език и преводач. През последните години Янка Селими и дъщеря й Милена превеждат на албански съвременни български автори като Георги Господинов и Милен Русков. Благодарение на нейния превод пък до българските читатели достигат произведенията на един от нашумелите албански автори Ариан Лека. Мина Денева ще ни разкаже тази история от Балканите. Музикалното оформление е на Данаил Денчев.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Танцът на восъка в изложба

Да рисуваш с помощта на ютия и восък и вместо четка да използваш каучукови инструменти, дори пистолет с горещ въздух - художничката теодора Николова от Исперих е овладяла тази живописна техника. Изкуството на рисуване с восък се нарича енкаустика и е познато още в древен Египет. Преди дни Теодора Николова подреди свои картини восъчна живопис в салона..

публикувано на 21.09.23 в 12:46

Детска градина за специални деца

Две предучилищни групи разкрива от тази учебна година Центърът за специална образователна подкрепа (ЦСОП) в Шумен. Иновативната практика се въвежда за първи път за деца с увреждания и е във връзка със задължителното обучение на 4-годишните деца.   Директорът и специалистите от Центъра подготвят и разкриването на STEM център. Към момента в..

публикувано на 21.09.23 в 08:33

Апатия преди изборите

Апатично е обществото към местните избори. Изводът направи социологът Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“. Според нея, местните избори са от най-голямо значение за гражданите.  Националната политика ще повлияе на избора на гласоподавателите, смята още Славкова. Традицията партиите да представят кандидатите за кметове и общински съветници..

публикувано на 20.09.23 в 15:42

Какво искат шуменци от новия кмет?

Вода, транспорт и инфраструктура са най-наболелите проблеми на Шумен. Това казаха граждани в анкета на Радио Шумен. Дни преди старта на кампанията за местни избори част от имената на кандидатите за кмет на общината вече са известни. Има обаче политически формации, които отлагат обявяването на имената. Тоест - има игра, но играчите още не са..

публикувано на 20.09.23 в 13:29

Плодове вместо дюнери

Парче пица, дюнер, пикантни крилца или хот-дог илюстрират културата на бързото хранене, която през последните години е заляла света. Тя обаче има своята цена. Забързаното ежедневие кара често децата да посягат към бързо приготвени, пържени храни, които ги отвеждат на 5-то място в класацията по затлъстяване в страните от Европа. Със..

публикувано на 19.09.23 в 08:31

Съветници за мандата

Последното заседание на Общинския съвет във Шумен за този мандат ще бъде на 28 септември. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет днес.  В дневния ред са включени 33 точки, сред които 4 питания на общински съветници към общинската администрация. Последната сесия за този мандат на Общинския съвет ще започне в 9:00 часа другия четвъртък в..

публикувано на 18.09.23 в 15:57

Трактори на пътя

Над 300 земеделски производители с около 100 тежки машини ще блокират главен път Силистра –Русе, при пътен възел Тутракан. Това каза в сутрешния блок на Радио Шумен "Оттука започва денят" Димитричка Търпанова, организатор на протестите в Тутракан и заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз.  Те ще блокират трите лъча на кръстовището в..

публикувано на 18.09.23 в 09:06