Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как се възпитава и пази обич към България, българския език и култура далеч от родината?

Ще ви срещнем с една българка, която от 21 години живее в Ню Йорк, а от 2004 г. е един от основателите на едно от българските училища в мегаполиса. Разговор на Мина Денева с Нели Хаджийска.

Предлагаме ви и една история за любов към българското, към традициите, към семейните ценности, които вече повече от 60 години съхранява една българка в столицата на Албания - Тирана. Тя е преподавател по български и руски език и преводач. През последните години Янка Селими и дъщеря й Милена превеждат на албански съвременни български автори като Георги Господинов и Милен Русков. Благодарение на нейния превод пък до българските читатели достигат произведенията на един от нашумелите албански автори Ариан Лека. Мина Денева ще ни разкаже тази история от Балканите. Музикалното оформление е на Данаил Денчев.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ - Шумен

Душената лекарка е действала професионално

Държавата трябва да има специално отношение и да подкрепя болниците, които имат спешни отделения. Това каза за Радио Шумен д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ - Шумен, по повод саморазправата с медик в лечебното заведение. Той беше категоричен, че по време на нощното си дежурство в нощта на нападението д-р Айлин Мехмед е действала професионално и при..

публикувано на 05.08.22 в 14:06

Първите стъпки на кабинета

Днес бе първото заседание на новия служебен кабинет, оглавяван от Гълъб Донев. На него премиерът увери, че още утре министерствата на енергетиката и на финансите ще изготвят план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да може да се обезпечат газовите доставки. Следващата седмица Министерство на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни..

публикувано на 04.08.22 в 13:36

Мобилно приложение помага в беда

Хората все по-често са принудени да търсят кръв за свои близки в социалната мрежа, но разкриват и лични данни. Има сигурен и надежден начин – мобилно приложение „Дари кръв“, резултат от усилията на доброволци. В платформата са регистрирани кръводарители, които получават информация от администратора и с натискане на бутон заявяват желанието да..

публикувано на 04.08.22 в 11:39
Д-р Стоян Тодоров

Пикът на новата вълна предстои

„Идеята за намаляване на карантината на болните от COVID-19 на по-малко от 10 дни не е добра. Има случаи, когато дори след седмица пациентът с коронавирус продължава да е заразен“. Това каза д-р Стоян Тодоров - ревматолог и работещ в COVID-сектора на силистренската болница. „ Увеличението на броя на заразените бе очаквано и логично заради по-голямото..

публикувано на 03.08.22 в 08:07

Очаква ли ни рецесия?

Международният валутен фонд (МВФ) влоши прогнозите си за растежа на световната икономика. Базовият сценарий от доклада през юли залага на растеж на глобалния брутен вътрешен продукт от 3,2 на сто тази година, което е с 0,4 базисни пункта под прогнозата от април. За разлика от прогнозата за растежа, която е занижена надолу, очакванията за инфлацията..

публикувано на 02.08.22 в 11:39
Косовски полицай охранява граничния пункт със Сърбия

Напрежение между Косово и Сърбия

Напрежение възникна вчера в Косово и Сърбия заради обявени от Косово административни мерки и неприемането им от страна на сръбското малцинство. Прищина първоначално обяви, че от днес хората, които влизат в Косово със сръбски документи за самоличност, ще трябва да ги заменят с временен документ.  Правителството също така заяви, че тези, които имат..

публикувано на 01.08.22 в 11:07

На басейн в Шумен

Като слаб определят сезона концесионерите на градския басейн в Шумен. Цените за посещение на водното съоръжение са максимално ниски на фона на всичко, което поскъпва, коментира собственикът Васил Иванов. За да посетите градския басейн трябва да платите 4лв. за дете до 12 години, 8 лв.за дете над 12 години и 10 лв. за възрастен. Шезлонгът е..

публикувано на 31.07.22 в 11:06