Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Завърши обучението за лични асистенти и домашни помощници в Лозница

В община Лозница завърши обучението за лични асистенти и домашни помощници по проект „Ръка за ръка”. Това съобщи за Радио Шумен Огнян Станчев - водещ експерт в областта на социалните услуги. Обучението се проведе в сградата на ОДК - Лозница. Подбрани бяха 30 лични асистенти и домашни помощници. Основната цел на модулите на обученията бяха  да подпомогнат работата на предоставящите услугите „Личен асистент” и „Домашен помощник” в Центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда в Лозница. Обучението цели да развие умения за предоставяне на услуги в домашна среда, спазвайки основните принципи на зачитане на човешките права и достойнство. Водещ принцип на социалната работа бе поставянето в „центъра” на нуждите и потребностите на потребителя на социални услуги и осигуряването на интегриран достъп до здравни, социални и др. грижи, според специфичните му потребности и въз основа на индивидуално разработена оценка. Темите на обученията бяха свързани със  спецификата на различните дейности при предоставянето на социалните услуги „Личен асистент” и „Домашен помощник”, с цел по-качествено предоставяне на услугите, ясни и прозрачни правила за работа и осигуряване на инструментариум за проследяване, регулиране и подобряване на ефективността им. На всички участници бяха раздадени ръководства и литература.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гецово събира капанците

Единайсетото издание на Капанския събор ще се проведе днес в разградското село Гецово. Официалното откриване на фолклорния празник е от 10:30 ч. на площада в Гецово, след което на сцената излизат над 20 художествени колектива от читалища в три области: Разградска, Търговищка и Русенска. Ще участват и клубове за народни хора от Разград. Формациите са..

обновено на 02.07.22 в 10:39

Грижа за хора в риск

Над 200 души от община Кубрат, изложени на риск от заразяване с COVID-19, ще получават още 6 месеца подкрепа по проекта „Патронажна грижа +“. Срокът започва да тече от 19 юли. Това е записано в допълнителното споразумение, подписано между Министерството на труда и социалната политика и местната управа. Предвидено е предоставянето на почасови..

публикувано на 01.07.22 в 12:42

Юмруци в главата

Сигнал за домашно насилие е получен около 20.25 часа на 29 юни, съобщават от разградската полиция. При проверка на адреса в лознишкото село Каменар полицейските служители установили, че 37-годишен мъж е нанесъл удари в главата и гърба на 36-годишна жена, с която живее на семейни начала. По случая е започнала проверка. Насилникът е задържан..

публикувано на 30.06.22 в 12:46

Откриха издирвания психоболен

Издирваният от полицията 46-годишен Георги Наумов е открит късно снощи и върнат в Дома в Просторно, съобщават от разградската полиция. Около 21.20 часа на 29 юни на тел. 112 е получен сигнал от жена. Тя съобщила, че по пътя Каменово – Кубрат е видян мъж с даденото описание. Патрулни екипи от Разград и Кубрат открили издирвания между Каменово и..

публикувано на 30.06.22 в 09:52

Издирват психоболен мъж

Полицията в Разград издирва Георги Георгиев Наумов. 46-годишният мъж е напуснал Дома за хора с увреждания в село Просторно около 9.00 часа на 29 юни и оттогава е в неизвестност. По данни на персонала е агресивен, с диагноза „параноидна шизофрения“ и е поставен под пълно запрещение. Висок е 1,80 м, с кафяви очи и прошарена коса. Има..

публикувано на 29.06.22 в 16:02

Моето щуро лято в снимки

Конкурс кани млади фотографи от Разград и страната да покажат в снимки своето различно щуро лято. Творческата надпревара се организира за трета поредна година от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В конкурса могат да участват ученици от 7 до 18-годишна възраст, като класирането ще бъде в три..

публикувано на 29.06.22 в 14:30

Дипломати в Лудогорието

Търговски аташета на страни от Европейския съюз и Канада посетиха Археологическия резерват „Абритус“ край Разград и Свещарската гробница край Исперих. Те гостуваха по покана на областния управител на Разградска област д-р Деян Димитров. Визитата е част от инициативата за реализиране на общ план за развитие на туризма в петте области,..

публикувано на 27.06.22 в 15:05