Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Завърши обучението за лични асистенти и домашни помощници в Лозница

В община Лозница завърши обучението за лични асистенти и домашни помощници по проект „Ръка за ръка”. Това съобщи за Радио Шумен Огнян Станчев - водещ експерт в областта на социалните услуги. Обучението се проведе в сградата на ОДК - Лозница. Подбрани бяха 30 лични асистенти и домашни помощници. Основната цел на модулите на обученията бяха  да подпомогнат работата на предоставящите услугите „Личен асистент” и „Домашен помощник” в Центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда в Лозница. Обучението цели да развие умения за предоставяне на услуги в домашна среда, спазвайки основните принципи на зачитане на човешките права и достойнство. Водещ принцип на социалната работа бе поставянето в „центъра” на нуждите и потребностите на потребителя на социални услуги и осигуряването на интегриран достъп до здравни, социални и др. грижи, според специфичните му потребности и въз основа на индивидуално разработена оценка. Темите на обученията бяха свързани със  спецификата на различните дейности при предоставянето на социалните услуги „Личен асистент” и „Домашен помощник”, с цел по-качествено предоставяне на услугите, ясни и прозрачни правила за работа и осигуряване на инструментариум за проследяване, регулиране и подобряване на ефективността им. На всички участници бяха раздадени ръководства и литература.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Залесяване и в Омуртаг

577 декара с нови гори ще се появят на територията на ДГС - Омуртаг през тази година, като по-голямата част от тях ще бъдат на мястото на иглолистните култури, които бяха унищожени от корояди през 2019 година.  В момента на площ от 73 декара в стопанството се извършва залесяване с фиданки от видовете черен бор, цер, зимен дъб и липа. Повече от 30 000..

публикувано на 19.04.21 в 11:17

Двама в болница след катастрофа

Мъж и жена са пострадаха при катастрофа, съобщават от полицията в Разград. Около 11.30 часа на 17 април в село Самуил, в района на бензиностанция по пътя за село Желязковец, водачът на лек автомобил „Опел Астра“ не пропуска движещия се с предимство „Опел Вектра“ и двете коли се удрят. При катастрофата пострадал 64-годишният водач на..

публикувано на 19.04.21 в 09:48

Отварят битака в Кубрат

Община Кубрат възстановява битака, който се провежда на т.нар. Панаирска поляна. По този повод от администрацията съобщават на всички желаещи търговци, земеделски производители и др. да подадат заявления за участие в общинския пазар в Центъра за административно обслужване. Документите могат да се подават всеки работен ден от 8.00 до 17.00 ч...

публикувано на 17.04.21 в 15:18

Жена пострада при тежка катастрофа

52-годишна жена от варненското село Левски пострада при пътно-транспортно произшествие в заветското село Иван Шишманово. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Разград. Около 11.30 ч. на 16 април, при управление на „Рено Каптюр“, жената изгубила контрол над автомобила и се блъснала челно в бетонен стълб. Пострадалата е откарана в Спешен..

публикувано на 17.04.21 в 12:54

Бой в магазина

58-годишен мъж от село Дянково, криминално проявен и осъждан, е задържан за сбиване в хранителен магазин в Разград. Това съобщават от Областната дирекция на МВР. Около 15.30 ч. на 15 април в търговския обект той нанесъл удар с юмрук в лицето на 78-годишен мъж от Разград. По случая е образувана проверка.

публикувано на 16.04.21 в 10:18

Хепънинг за празника

Хепънинг   «Открито за съдебната власт» организират Окръжният и Районният съд в Разград днес. Събитието е по повод Деня на българската Конституция и професионален празник на юриста и съдебните служители. Хепънингът ще се проведе от 13.00 ч. на площада пред Общинския културен център в Разград. По време на проявата ще бъдат наградени участниците в..

публикувано на 16.04.21 в 09:15

Хлапета чупят прозорци

Момчета потрошиха стъклата на къща в исперихското село Райнино, съобщават от Областната дирекция на МВР в Разград. Сигналът за изпочупените прозорци бил подаден на 14 април сутринта от 50-годишен мъж от село Вазово. Той съобщил, че с твърд предмет са изпочупени всички прозорци в къщата на брат му в село Райнино и са повредени таваните на две..

публикувано на 15.04.21 в 11:13