Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Шуменски преподаватели ще се обучават в ЦЕРН

Преподавателят по информационни технологии в страната Ангел Ангелов от Шумен ще участва в тазгодишното обучение в централата на ЦЕРН в Швейцария. Заедно с него утре за Женева заминават колегата му Мадлена Станчева от СУ „Сава Доброплодни“, както и още двама учители от Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии. От няколко години по проект на Министерството на образованието и науката в ЦЕРН се обучават учители по информационни технологии и по физика и астрономия, уточни за Радио Шумен Ангел Ангелов. В рамките на пет дни 40-те български преподаватели ще се запознаят с последните въведения в областта на информационните технологии.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновяват табелите

Близо 20 нови табели са поставени в Природен парк „Шуменско плато“, информират от администрацията. Служителите на парка ремонтират и подменят старите и счупени образователни табла. Информацията при някои е актуализирана или изцяло обновена. Указани са отново маршрутите „Флористична пътека“, „Карст под защита – дар за поколенията“,..

публикувано на 10.08.22 в 11:10

Нова жертва на COVID-19

20 са пациентите със симптоми COVID-19, настанени за лечение в Шуменската болница. Това каза за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. През вчерашния ден са приети 5 души, а изписаните са четири. За последното денонощие е починала 1 жена на 86 години.

публикувано на 10.08.22 в 09:39

Планово без ток

Спирания на електрозахранването ще има и днес (10 август) в Североизточна България. Екипи на елекстроразпределителното дружество ще правят ремонти и профилактика на съоръженията. В Шуменска област прекъсвания от 16 ч. до 17 ч. са планирани само в Промишлената зона на Велики Преслав. В Търговищко ток от 9 ч. до 16,30 ч. няма да има в..

публикувано на 10.08.22 в 08:11

Следобедни превалявания

Между 18 и 22 градуса са измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. Най-висока е стойността в Русе, а най-ниска – в Разград. 21 градуса са отчетени в Търговище и Силистра. В Шумен термометрите показват 20 градуса, атмосферното налягане е 990 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха е 73%. Днес облачността ще е..

публикувано на 10.08.22 в 07:41

Затварят улица „Преспа“

Временно се затваря за движение на автомобили ул. „Преспа“ в Шумен – от пресечката с ул. „Университетска“ до бул. „Симеон Велики“. Промяната в организацията на движението е днес и утре (9 и 10 август) за времето от 6:00 до 17:00 ч. Ограничението се налага заради извършване на строително-ремонтни дейности на жп прелеза близо до ШУ „Еп...

публикувано на 09.08.22 в 06:32

Безводие мори хората в Лозево

Повече от пет седмици в шуменското село Лозево има воден режим. Има домове, в които от няколко дни чешмите са сухи. "В най-горещите месеци от годината сме без вода. Единият има, следващият е безводен", споделиха с мъка проблемите си хората от село Лозево. Те казват, че се спасяват кой както може. Който няма кладенец, си купува от магазина минерална..

публикувано на 08.08.22 в 16:12

Тротинетки под атака

Въпреки зачестилите вандалски прояви срещу електрическите тротинетки под наем в Шумен, компанията няма да се откаже да предоставя услугата. Това заяви за Радио Шумен мениджърът Петко Анчев. " Ние водим статистика за вандализма в нашите градове и споделяме тази информация с публиката, но  вандализмът е част от оперативната ни дейност. Има..

публикувано на 08.08.22 в 15:11