Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гергана Димитрова: В БЕЛОНОГА си давам свобода в звученето и в самото музициране

В новия проект „През очите на земята” се усеща едно завръщане във фолклорната традиция, като, разбира се, това е отново през погледа на музикантите в този проект, през моя поглед и усещане за музика, и за това как ми харесва да звучат нещата. В крайна сметка, най-ценно си остава нашето, изконното и българското изкуство

Само дни преди представянето на пиесите от втория албум на „Белонога” –  „През очите на земята” певицата Гергана Димитрова, която е основна движеща сила в проекта, отдели няколко минути специално за слушателите на „Фул Макс” на Радио Шумен. Ето част от разговора ѝ с Драгомир Симеонов.

Водещ: Освен че активно обикаляте света с „Мистерията на българските гласове”, какво още ви се случва в момента, освен правенето за музиката за „Белонога”?

Гергана Димитрова: Аз работя успоредно няколко неща – с „Ева квартет”, с „Мистерията на българските гласове”, проекта „Белонога”, също така работя с много деца, с които учим народно пеене. Това е другото ми занимание – педагогическа работа. С „Ева квартет” подготвяме нов албум, с „Белонога” сега привършваме записите на втория албум „През очите на земята” и с „Мистерията на българските гласове” също се подготвя нов проект – албум, за който няма много да говоря, защото го пазим в тайна, но навсякъде се случват нови неща.

Водещ: Изключително много пътувате – не само като обикаляне на земята, вероятно се опитвате да поглеждате през различни очи – и през тези на децата. Кога и къде се връщате, кога усещате, че сте се върнали на едно място и то си е вашето?

Гергана Димитрова: Винаги се връщам в традицията. Аз се чувствам свободна и с течение на годините се опитах да си махна границите, за да мога наистина да пътувам повече - и в мисълта си, и в погледа си към музиката. В крайна сметка, дори и сега, в новия проект „През очите на земята” се усеща едно завръщане във фолклорната традиция, като, разбира се, това е отново през погледа на музикантите в този проект, през моя поглед и усещане за музика, и за това как ми харесва да звучат нещата. В крайна сметка, най-ценно си остава нашето, изконното и българското изкуство.

Водещ:  Леко съм провокиран от това, че споменахте, че сте разчупили своите вътрешни рамки – точно тези, в които по един или друг начин един професионален музикант трябва да битува. С какво са свързани те? Може ли да се каже, че това, което наистина е наша гордост и с което всеки българин е склонен да се закичи  - мистерията на българските гласове, е в някаква степен част от тези рамки?

Гергана Димитрова: Ами да! Малко или много, това е, което сме свикнали да чуваме. И хоровата традиция, и автентичното звучене, автентичните двугласи, които се правят и в „Мистерията...” и в „Ева квартет” – малко или много, има някакви рамки. Това, което аз имах предвид за себе си, от което съм излязла, е да се спусна по един друг път на самостоятелната поява в пространството, на моето присъствие на сцената. Някак си исках да си дам свобода в звученето, дори в самото музициране, в звукоизвличането, в гласа. Не исках да се базирам изцяло на това, което сме свикнали да чуваме, затова и в този проект използвах много различни вокали, опитвала съм се да експериментирам с гласа, с тембъра. Не пея навсякъде като типичната народна певица. Искам да има и друго излъчване.

Водещ: Нещо като човек да има малко повече усещането и самочувствието да каже „Аз”?

Гергана Димитрова: Дори и някакъв вид импровизация, защото малко или много народната певица я спрягат като такава, която може да си изпее народните песни и нищо повече. А в случая аз разбрах, че мога да експериментирам, мога да опитвам. Дори и да не се получи, човек трябва да се впуска в това нещо и в крайна сметка разбира, че открива някакви нови лица в самия себе си даже. И много е хубаво да експериментираш, защото се получават невероятни неща, красиви!

Водещ: Склонна ли сте и опитвате ли да експериментирате с децата – да им представяте примерно това, което е в момента „Белонога”?

Гергана Димитрова: Да ви кажа честно, не съм го правила. Ако трябва да съм напълно откровена, специално музиката от този проект пред деца не съм я показвала...

Водещ: Страхувате ли се?

Гергана Димитрова: Не. Просто не съм опитвала. Не съм се сетила даже да опитам. Не знам защо. Може би съм си мислила, че по-трудно би била достъпна за малки деца. Но според мен, ако някой от учениците има интерес...  Аз имам и по-големи певици, с които работя – особено едната от тях силно се интересува и много ѝ харесва тази посока. Аз не мога да налагам нещо, просто всеки един човек има своята собствена необходимост за това какво да слуша. Аз само мога да дам пример. Експериментирала съм с музика на група „Булгара”, даже сме правили музикално-сценични изпълнения и наистина децата, повярвайте ми, се „кефят” – така да кажа на жаргон. Много им харесва и определено работи.

Водещ: Ние все още не сме чули в пълния му блясък „През очите на земята”, но в подобни неща винаги се получава триада. „През очите на слънцето”, „През очите на земята” и...?

Гергана Димитрова: И може би „Очите на водата”. Не знам още. Засега сме на „земята”. Наистина имах идея да го направя двоен този албум, защото има музика и пиеси, които биха влезли по-добре в едно заглавие като „През очите на водата”. Не знам дали ще ги включа, но ние творим през целия период, в който работим и създаваме най-различни произведения. Може би в последствие, в бъдеще ще направим и още един албум, който ще е „През очите на водата”.

Водещ:  Едно пожелание, което отправяте към себе си? И разбира се, към слушателите, но човек най-хубавите неща, които подарява, ги подарява първо на себе си...

Гергана Димитрова: Аз си пожелавам нестихващо вдъхновение. Винаги да имам творчески заряд и порив за това, което правя, защото то ме кара да се чувствам жива. Разбира се, здраве на мен и на всички около мен, на всички хора – бъдете здрави и творете!

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Денят на совите" в понеделник вечер

Какво бихте предпочели – зелен сертификат за достъп до обществени места или ново пълно затваряне? Това е въпросът, който ще бележи първата част на предаването „Денят на совите“ тази вечер. Знаете до ден-два се очаква нова заповед за мерките срещу корона вируса. Ще разведрим настроението като ви предложим да нарисуваме една картина, но не..

публикувано на 18.10.21 в 18:11

„Днес“ в следобеда на 18 октомври

Какви ще са новите действия на служителите на шуменската фирма „Автомагистрали - Черно море“, които искат Министерство на регионалното развитие и благоустройството да им изплати средства за вече извършена работа? Спа за деца!? С какво разполага първият в страната детски център за профилактика на здравето, изграден в двора на шуменската Детска градина..

публикувано на 18.10.21 в 12:25

Как надхитрявате бедността?

Как надхитрявате бедността? Това ще бъде въпросът в първата част на „Денят на совите“ в Международния ден за изкореняване на бедността. Във втората част на предаването ви предлагам да бъдете ефирни екскурзоводи във вашия град или село. А въпросът ще бъде:   Кое ви кара да се гордеете с мястото, където живеете? В късната рубрика   очаквайте..

публикувано на 17.10.21 в 19:34

В „Денят на совите“ на 16-ти октомври?

И тази съботна вечер ще се погрижим да стоплим ефира с мислите и позициите на най-мъдрите сред мъдрите нощни птици на вълните на Радио Шумен. Като за начало ще проверим дали наистина българите не разбират „Зелената сделка“, както твърди авторитетно проучване. По този повод ще коментираме ефективните и малки стъпки, които всеки ден можем да правим и така да..

публикувано на 16.10.21 в 19:57

С Радио Шумен от рано в петък

   Много музика и всичко важно от Североизтока в ефира на радио Шумен и в петък. На 15 октомври бъдете от 7 до 10 часа с предаването ,,Оттука започва денят“ и екипа: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Пламена Бръчкова. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен.

публикувано на 14.10.21 в 10:41

Три неща, които да пазим в тайна

Кои са те - трите неща, които е добре да не споделяме с много хора? Това ще ви питаме в "Денят на совите" на 13 октомври, но във втората част, защото началото е за актуалния въпрос. Той пък днес е вдъхновен от тегленето на жребия в ЦИК за номерата на бюлетините в предстоящите избори 2 в 1. Кандидатите за властта си харесаха номерата, а вие харесахте ли..

публикувано на 13.10.21 в 20:36

Споделете утрото си с нас!

Ще се увеличи ли цената на таксиметровите услуги в Русе? Как Covid кризата се отрази на музеите? Как Нови пазар ще отбележи празника си ? Това са само част от въпросите, на които ще търсим отговор в утрото на 14 октомври. В компанията на радио Шумен ви гарантираме интересна сутрин. Веднага след новините в 7:00 ч. бъдете с предаването „Оттука..

публикувано на 13.10.21 в 14:54