Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Димитрова: В БЕЛОНОГА си давам свобода в звученето и в самото музициране

В новия проект „През очите на земята” се усеща едно завръщане във фолклорната традиция, като, разбира се, това е отново през погледа на музикантите в този проект, през моя поглед и усещане за музика, и за това как ми харесва да звучат нещата. В крайна сметка, най-ценно си остава нашето, изконното и българското изкуство

Само дни преди представянето на пиесите от втория албум на „Белонога” –  „През очите на земята” певицата Гергана Димитрова, която е основна движеща сила в проекта, отдели няколко минути специално за слушателите на „Фул Макс” на Радио Шумен. Ето част от разговора ѝ с Драгомир Симеонов.

Водещ: Освен че активно обикаляте света с „Мистерията на българските гласове”, какво още ви се случва в момента, освен правенето за музиката за „Белонога”?

Гергана Димитрова: Аз работя успоредно няколко неща – с „Ева квартет”, с „Мистерията на българските гласове”, проекта „Белонога”, също така работя с много деца, с които учим народно пеене. Това е другото ми занимание – педагогическа работа. С „Ева квартет” подготвяме нов албум, с „Белонога” сега привършваме записите на втория албум „През очите на земята” и с „Мистерията на българските гласове” също се подготвя нов проект – албум, за който няма много да говоря, защото го пазим в тайна, но навсякъде се случват нови неща.

Водещ: Изключително много пътувате – не само като обикаляне на земята, вероятно се опитвате да поглеждате през различни очи – и през тези на децата. Кога и къде се връщате, кога усещате, че сте се върнали на едно място и то си е вашето?

Гергана Димитрова: Винаги се връщам в традицията. Аз се чувствам свободна и с течение на годините се опитах да си махна границите, за да мога наистина да пътувам повече - и в мисълта си, и в погледа си към музиката. В крайна сметка, дори и сега, в новия проект „През очите на земята” се усеща едно завръщане във фолклорната традиция, като, разбира се, това е отново през погледа на музикантите в този проект, през моя поглед и усещане за музика, и за това как ми харесва да звучат нещата. В крайна сметка, най-ценно си остава нашето, изконното и българското изкуство.

Водещ:  Леко съм провокиран от това, че споменахте, че сте разчупили своите вътрешни рамки – точно тези, в които по един или друг начин един професионален музикант трябва да битува. С какво са свързани те? Може ли да се каже, че това, което наистина е наша гордост и с което всеки българин е склонен да се закичи  - мистерията на българските гласове, е в някаква степен част от тези рамки?

Гергана Димитрова: Ами да! Малко или много, това е, което сме свикнали да чуваме. И хоровата традиция, и автентичното звучене, автентичните двугласи, които се правят и в „Мистерията...” и в „Ева квартет” – малко или много, има някакви рамки. Това, което аз имах предвид за себе си, от което съм излязла, е да се спусна по един друг път на самостоятелната поява в пространството, на моето присъствие на сцената. Някак си исках да си дам свобода в звученето, дори в самото музициране, в звукоизвличането, в гласа. Не исках да се базирам изцяло на това, което сме свикнали да чуваме, затова и в този проект използвах много различни вокали, опитвала съм се да експериментирам с гласа, с тембъра. Не пея навсякъде като типичната народна певица. Искам да има и друго излъчване.

Водещ: Нещо като човек да има малко повече усещането и самочувствието да каже „Аз”?

Гергана Димитрова: Дори и някакъв вид импровизация, защото малко или много народната певица я спрягат като такава, която може да си изпее народните песни и нищо повече. А в случая аз разбрах, че мога да експериментирам, мога да опитвам. Дори и да не се получи, човек трябва да се впуска в това нещо и в крайна сметка разбира, че открива някакви нови лица в самия себе си даже. И много е хубаво да експериментираш, защото се получават невероятни неща, красиви!

Водещ: Склонна ли сте и опитвате ли да експериментирате с децата – да им представяте примерно това, което е в момента „Белонога”?

Гергана Димитрова: Да ви кажа честно, не съм го правила. Ако трябва да съм напълно откровена, специално музиката от този проект пред деца не съм я показвала...

Водещ: Страхувате ли се?

Гергана Димитрова: Не. Просто не съм опитвала. Не съм се сетила даже да опитам. Не знам защо. Може би съм си мислила, че по-трудно би била достъпна за малки деца. Но според мен, ако някой от учениците има интерес...  Аз имам и по-големи певици, с които работя – особено едната от тях силно се интересува и много ѝ харесва тази посока. Аз не мога да налагам нещо, просто всеки един човек има своята собствена необходимост за това какво да слуша. Аз само мога да дам пример. Експериментирала съм с музика на група „Булгара”, даже сме правили музикално-сценични изпълнения и наистина децата, повярвайте ми, се „кефят” – така да кажа на жаргон. Много им харесва и определено работи.

Водещ: Ние все още не сме чули в пълния му блясък „През очите на земята”, но в подобни неща винаги се получава триада. „През очите на слънцето”, „През очите на земята” и...?

Гергана Димитрова: И може би „Очите на водата”. Не знам още. Засега сме на „земята”. Наистина имах идея да го направя двоен този албум, защото има музика и пиеси, които биха влезли по-добре в едно заглавие като „През очите на водата”. Не знам дали ще ги включа, но ние творим през целия период, в който работим и създаваме най-различни произведения. Може би в последствие, в бъдеще ще направим и още един албум, който ще е „През очите на водата”.

Водещ:  Едно пожелание, което отправяте към себе си? И разбира се, към слушателите, но човек най-хубавите неща, които подарява, ги подарява първо на себе си...

Гергана Димитрова: Аз си пожелавам нестихващо вдъхновение. Винаги да имам творчески заряд и порив за това, което правя, защото то ме кара да се чувствам жива. Разбира се, здраве на мен и на всички около мен, на всички хора – бъдете здрави и творете!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделено утро с Радио Шумен

  Приятно разсънване с Радио Шумен и в четвъртък. Заредете утрото си с много положителна енергия, с   музика и полезна информация от ефира на Радио Шумен! На 18 април бъдете и с екипа на предаването ,,Оттука започва денят“: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Славчо Славчев. Стартираме след новините в 6 часа и..

публикувано на 17.04.24 в 10:13

Посрещнете утрото с Радио Шумен

Екипът на предаването "Оттука започва денят" - Пламена Бръчкова и Цветелина Георгиева, ви желае прекрасно утро. Може да изберете нашата компания от 06 до 10 часа.  Предстоят интересни теми и събеседници, а хубавата музика е гарантирана. Новините са на всеки кръгъл час, а днес за тях се грижи Айше Лятиф. Ще си говорим за образование, за работа, за..

публикувано на 17.04.24 в 05:30

Незабравимо утро с Радио Шумен

Добро утро в 101-то утро на годината! От 6 до 10 часа днес може да бъдете със сутрешния екип на Радио Шумен - Цветелина Георгиева и Пламена Бръчкова, която ще ви говори с хубава музика.  Днес започва Шекер байрам, очаквайте репортажа ни от Никола Козлево за трапезата и прошката на празника. В 8,30 часа е Трудовата ни борса от Търговище с..

публикувано на 10.04.24 в 05:30

Следобед с "Днес" на 9 април

Кабинетът "Главчев" положи клетва на извънредно заседание на Народното събрание. Вълненията в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, свързани с местния вот от 2023-та година,  продължават. След спасителна операция в пресечена местност в ПП „Шуменско плато“, беше спасен човешки живот. Регионалната здравна инспекция в Шумен отбелязва Деня на..

публикувано на 09.04.24 в 12:30

Хубава неделя с Радио Шумен

За прекрасен старт на неделния ден не пропускайте предаването "Оттука започва денят" на Радио Шумен. От 07:00 до 10:00 часа с вас ще бъдем Цветелина Георгиева и музикалният редактор Андриан Христов.  Започваме веднага след новините. Ще чуете най-точната агропрогноза за следващата седмица Отец Николай ще ви разкаже всичко за средата на поста - Неделя..

публикувано на 07.04.24 в 06:30
Голямата базилика в Плиска

„Днес“ в следобеда на 5 април

Как областните управители на Шумен и Варна ще си сътрудничат в популяризирането на туристически обекти и опазването на културно-историческото наследство?  С какви проблеми шуменци се обърнаха към ръководителите на Конфедерацията на независимите синдикати в България, който днес дойдоха в десетия град? В рубриката "Европа – ново начало" ще зададем..

публикувано на 05.04.24 в 12:42

Следобед с Радио Шумен

Продължава сагата с безводието в шуменското село Черенча. Успяха ли екипите на ВиК да отстранят най-сериозните аварии и има ли трайно решение на този проблем?  Защо беше направена подписка за затваряне на „зоната за контакт“ в шуменския зоокът?  Какви възможности за обучение на българите зад граница ще предложи филиалът на РУ „Ангел Кънчев“ ,..

публикувано на 04.04.24 в 11:19