Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушайте Радио!!!! Там някъде дебне новата ви любима музика!!

Колкото повече слушаш, толкова повече чуваш!

Още малко за Музикаутор vs. БНР през очите на музикалния редактор

Наистина не беше лесно през последните два месеца, особено на музикалните редактори - те дори не можеха да прехвърлят на друга станция или да си запушат ушите.

Музиката наистина струва пари!  Достатъчно е само да сравним цената на един средна ръка концертен инструмент с тази на най-висококласния марков компютър или да проверим нивата на университетските такси за музикалните специалности.

Дотук като че ли поборниците за авторски права можеха да бъдат разбрани. И вероятно щеше да е така, ако не се бяха проявили точно като голяма част от съвременните ни „капиталисти” - най-обичаме пазара, но по ни харесва да се наредим на „държавната” софра и да си гарантираме тройно повече пари, като ги приберем от тези, които така или иначе си плащат. А за да сме по-сигурни - спираме „кранчето”. Някак пропуснаха, че става дума за медия, а нейното основно предназначение е да свързва и предава - послания, емоции, ценности и модели. Пропуснаха и това, че индустриално произведената музика има основното свойство бързо да „умира”. Дори и да има качеството, да предизвиква „мозъчен сърбеж”, както бяха установили невропсихолозите наскоро. 

Когато медията се разглежда само като пазар, се стига до положението, в което са телевизиите у нас. Много реклами, малко съдържание и още по-малко визия. Затова и собствениците им побързаха да влязат и в радиоефира, защото истинската хубава визия наистина е скъпа, а те спокойно могат и без нея. Всъщност положението е такова не само у нас. Един британски лектор преди време сподели, че едно от най-важните условия, които Рупърт Мърдок е поставил, за да направи сериозни инвестиции на телевизионния пазар в Обединеното кралство, е да бъде намален броят на журналистите в BBC. И го е постигнал.

Но да си дойдем на думата за радиото. Истинският филтър за това доколко една музика има качество да бъде споделена чрез обществения ефир, са точно музикалните редактори - основно хора с академично музикално образование, а това означава владеенето на поне два инструмента и свободно боравене с много на брой музикални езици. Точно заради това тяхното усещане е най-вероятно да е правилно. И точно благодарение на взаимното доверие между музиканти и музикални редактори, през последните два месеца получихме възможността да работим с музика на живи и талантливи автори и изпълнители.

Музикалните капиталисти позаобиколиха и таланта - този да изразяваш емоция чрез музика и да увличаш другите в нея. А за да се случи тази магия, все пак музикант и публика трябва да говорят на един език, или поне подобен. И точно слушането на много и различна музика ни дава възможността да усетим и приемем за наше това, което чуваме. Със сигурност някой е пуснал The Beatles на Кирил Маричков, Uriah Heep на Митко Щерев и Toto на Румен Бояджиев и Константин Цеков. И този някой най-вероятно първо ги е чул по радиото и след това си е купил плоча или е записвал директно на магнетофон. 

Затова си казваме простичко - Слушайте Радио!!!! Там някъде дебне новата ви любима музика!!  Това последното не съм го измислил аз, а тези, които инвестираха мнооооооооооого пари, за да разгадаят музикалния геном и за да използват това знание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветно неделно утро с Радио Шумен

  Да посрещнем заедно и 28 април с Радио Шумен! Предаването ,,Оттука започва денят“ стартира в ефира след новините в 7 часа и продължава до 10. Ще ви отведем в различни места от Североизтока. Интересните теми ще придружим с много музика. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен. Водещ ще е Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален..

публикувано на 25.04.24 в 18:11

Хубаво утро с Радио Шумен

Бъдете със сутрешния екип на Радио Шумен - Пламена Бръчкова и Цветелина Георгиева. В утрото днес, в рубриката ни "Евранет плюс", ще засегнем темата с абортите. Не във всички европейски страни законите са толкова либерални като в България.  В 8,30 часа е Трудовата ни борса от Силистра. Ще ви разкажем и за най-голямото основно училище в..

публикувано на 25.04.24 в 05:50

Следобед с "Днес" на 23 април

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков е на посещение в Шумен. Националната кампания за профилактика на рак на деберлото черво набира скорост. Правилата за безопасност на труда отново са на фокус. Решаване на криза с въоръжен мъж и заложници демонстрират от полицията в Шумен. Животът в село Климент е едновременно спокоен и..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

„Днес“ в следобеда на 22 април

Как започна раздаването на хранителни помощи от БЧК в Шумен, кой има право на тях, докога продължава кампанията и знаят ли хората къде е изместен пунктът на благотворителната организация в Шумен? Как се представи шуменският отбор в Международния турнир по информатика за напреднали "Джон Атанасов"? Има ли регистрирани случаи на коклюш в..

публикувано на 22.04.24 в 12:00

Неделно утро с Радио Шумен

Имайте приятно неделно утро с екипа на Радио Шумен днес - Бояна Петрова и Цветелина Георгиева. Бъдете с нас от 07 до 10 часа. В предаването "Оттука започва денят" ще чуете поредната увлекателна приказка за вярата на отец Николай. Интересният пример "от блудница до праведница" в петата неделя от Великия пост е с Мария Египетска. Ще научите как е възроден..

публикувано на 21.04.24 в 06:30

Съботно утро с Радио Шумен

  Да посрещнем заедно и 20 април с Радио Шумен! Предаването ,,Оттука започва денят“ стартира в ефира след новините в 7 часа и продължава до 10. Интересните теми ще придружим с много музика. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен. Водещ ще е Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Пламена Бръчкова.

публикувано на 20.04.24 в 07:12

Оттука започва 22 април

В Денят на Земята, който отбелязваме всяка година на 22 април, през 2024 година мотото е "Планета срещу пластмаса". Ще чуете позицията на д-р Ралица Ангелова, за която "зелената кауза" е мисия на живота. Ще се справи ли скоро човечеството с пластмасата, като един от най-генерираните отпадъци.  Започва раздаването на хранителните помощи в Шумен и Русе, на..

публикувано на 19.04.24 в 09:17