Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фармацевтичен форум в Русе

Зоя Василева, магистър фармацевт
Снимка: Светлана Стоенелова
Близо 900 магистър-фармацевти се събират в Русе на най-големия фармацевтичен форум, организиран от Българския фармацевтичен съюз, който ще се проведе от днес до 25 юни. Управителният съвет на съюза специално е избрал града, тъй като в него преди 133 години е основано първото аптекарско дружество в България. Към момента участие в събитието са потвърдили и над 50 фирми изложители. Периодът на провеждане е избран във връзка с Еньовден, професионалният празник на фармацевтите в България. На официалната церемония за откриването на единадесетото издание на Българските фармацевтични дни ще бъдат връчени годишните награди на Българския фармацевтичен съюз за продукт на годината. Научната пленарна сесия, както и специализираното фармацевтично изложение, ще се проведат в зала „Булстрад Арена“ в Русе. Днес и утре за първи път като част от форума ще бъде организирано изложение на открито за обществеността. То ще премине под мотото „Попитай фармацевта“ от 10 до 18 часа в Градската градина. Целта е да се популяризират продуктите и услугите предлагани в аптеката, както и ролята на магистър-фармацевта като консултант и пазител на общественото здраве. Желаещите могат също да измерят кръвното си налягане и да научат повече за приготвянето на лекарства в аптеката.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Подкрепа за хора с увреждания

Две нови социални услуги стартират от днес (1.04.) в община Русе. Назначени са 34 лични асистенти, които ще полагат грижи за 34 нуждаещи се русенци по механизма за личната помощ. Новите потребители са деца и хора с увреждания с определена чужда помощ. Администрацията продължава да работи за включване на хора от целевите групи и за предоставяне на..

публикувано на 01.04.20 в 11:44

Нов прием по програмата „Инвитро”

От днес започва приемът на документи по програмата „Асистирана репродукция” на Община Русе. Тя се провежда за 12-а поредна година и дава възможност на семейства или двойки във фактическо съжителство да получат финансово подпомагане за необходимите им процедури. Кандидатстването се извършва само веднъж в годината – в периода от 1 до 30 април...

публикувано на 01.04.20 в 08:52
Венцислав Мутафчийски

COVID-19 вече и в Русе

412 е общият брой на заразените с коронавирус у нас към днешна дата. Новата област, където е установена болестта, е Русе. Става дума за мъж, прибрал се от Австрия. Той работи в ски курорт там. Това съобщи на брифинг тази сутрин началникът на ВМА и председател на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. За вчера положителните проби са 33, 23 души са..

публикувано на 01.04.20 в 08:14

Дронове следят за сигурността

Oбщина Русе следи за сигурността в града с дронове. Спазването на мерките, въведени със Закона за извънредното положение, и охрана на собствеността на русенци са двете цели, които си поставя новата инициатива на Община Русе, Областната дирекция на МВР и Русенския университет. С помощта на дронове, снабдени с мощни камери, ще се следи за набези..

публикувано на 31.03.20 в 14:21

Русенският университет приема документи онлайн

Русенският университет съобщава на кандидат-студентите, че приема онлайн документи за кандидатстване на адрес  https://online.uni-ruse.bg/ . Приемът на студенти в университета за академичната 2020/2021 година е в 50 специалности от 23 професионални направления. Кандидатите, които за пръв път влизат в онлайн системата, трябва да си направят регистрация...

публикувано на 31.03.20 в 12:38

Топъл обяд за русенци

110 русенци вече получават топъл обяд по домовете си. Храната е приготвена в обществената трапезария и ще се разнася от екипи на общината и доброволци всеки делничен ден между 10 и 12:30 часа. Хората, които ползват услугата са самотно живеещи, с увреждания или възрастни, чиито близки не могат да се грижат за тях. Финансирането на предоставяния топъл обяд..

публикувано на 31.03.20 в 09:45

„Дунав мост“ тъне в мръсотия

Районът на граничния пункт "Дунав мост" при Русе е силно замърсен, сигнализират шофьори.  Големият брой тежкотоварни камиони, които се натрупват на границата с Румъния, от седмици наред образуват опашки, а за изчакващите водачи няма елементарни хигиенни условия. Това накара Община Русе да осигури две химически тоалетни, които обаче са крайно..

публикувано на 30.03.20 в 15:31