Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Парамедици започнаха работа след обучение по проект

Тринадесет младежи на възраст до 29 години успешно завършиха обучението си по професионална квалификация „Парамедик“ - трета степен. Те са назначени на трудов  договор в Центъра за спешна медицинска помощ в Разград и неговите филиали в Цар Калоян, Лозница и Исперих, съобщи председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Разград Грациела Ранкова. Лектори бяха лекари-специалисти в съответната област на медицината от Разград и работещи в Центъра за спешна медицинска помощ в Разград. Парамедиците усвоиха знания и умения за основните алгоритми при асистиране в спешната помощ, техники за оказване на първа помощ,  поставяне на превръзки, поставяне на шини и др. Едно от основните изисквания за включване в проекта беше и наличие на валидна шофьорска книжка, тъй като в работата ще им се наложи да управляват линейка.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: Хората са богатството на Разград

142-рата годишнина от Освобождението на Разград беше отбелязана днес. 28 януари се отбеляза като Ден на града от 1994 година. На тържествата присъства и президентът Румен Радев, който заяви: "Преди 142 години вашите предци гордо се нарекоха свободни хора, но това стана със саможертвата на хиляди руски воини и български опълченци. Искрено вярвам, че този..

публикувано на 28.01.20 в 20:07

Кражба на десетки мъртви пилета

70 мъртви пилета са отмъкнати от метален контейнер за екарисаж в град Завет. Това съобщиха от разградската полиция Сигналът за престъплението е подаден снощи от охранител във фирмата. Кражбата е извършена след срязване на стоманено въже, придържащо вратите на металния контейнер, който се намира на метално скеле на 5 метра височина. Щетите са в..

публикувано на 28.01.20 в 12:00

Шофьорка с 3,66 промила по обед

Жена шофьор, употребила солидно количество алкохол, предизвика катастрофа в Разград. В ранния следобед вчера на Северен булевард лек автомобил, управляван от 47-годишната жена, блъска паркирана кола. Водачката е изпробвана за употреба на алкохол, като дрегерът е отчел 3,66 промила. Задържана е в Районното управление в Разград.

публикувано на 28.01.20 в 11:54

Рецидивист с незаконно оръжие

46-годишен мъж е задържан за притежание на незаконно оръжие, съобщиха от разградската полиция. В дома му в село Дряновец са намерени два револвера и боеприпаси за огнестрелно оръжие – 21 патрона 38-и калибър и 7 патрона калибър 7,65. Мъжът не притежава разрешително за оръжието. От направената справка в масивите на МВР е установено, че той е..

публикувано на 28.01.20 в 10:14

В памет на героите

Първият паметник костница у нас, посветен на загиналите в Освободителната война, е построен в Разград още през 1879 година. Намира се на площад "Възраждане" в стария исторически център на града, а целта му е да увековечи деня на освобождението на Разград.   На 16 януари 1878 г. /по стар стил/ на това  място в града влизат руските войски, предвождани..

публикувано на 28.01.20 в 09:47

Разград празнува

Президентът на Република България Румен Радев и две чуждестранни делегации от побратимените градове ще бъдат гости на тържествените събития за Деня на Разград - 28 януари. Това ще е първото официално посещение на държавния глава в Разград от началото на мандата му. Празничният 28 януари започва със Света литургия в храма „Св. Николай Чудотворец”...

публикувано на 28.01.20 в 09:29

Водата на Разград

Дебитът на плитките водоизточници в Разградско е на 30% и те зависят изцяло от валежите. Това заяви днес Стоян Иванов – управител на „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД – Разград на среща при областния управител. По-голяма част от населените места в областта ползват шахтови кладенци, изградени до 1980 година. От този период нататък за захранване на..

публикувано на 27.01.20 в 15:58