Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поскъпва билетчето за "Създатели на българската държава"

Снимка: Антон Денчев

Предложения за повишаване на цените за вход, таксите за беседи и сватбените ритуали на територията на мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ предлага общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ в Шумен.  „Промените са обвързани с размера на минималната работна, а таксите не са актуализирани от 2006 г.“, обяви директорът на предприятието Ваня Стоянова. Входният билет за паметника трябва да бъде повишен с един лев. Така през летния период посетителите ще плащат 4 лв., а през есенно-зимния - 3 лв. Новата входна такса за пенсионери и деца е 1,50 лв. При тези групи повишението е с 50 ст. За първи път се прави опит за въвеждане на семеен пакет. С него двама родители и техните деца (без значение от броя им) могат да разгледат монумента за 6 лв. „Подобни семейни пакети има в много градове – във Велико Търново, Варна, но досега в Шумен подобно обсъждане не е минавало през Общинския съвет“, обясни Стоянова. При брачните церемонии новата стойност на делничния ритуал е 95 лв. при настояща от 65 лв. В празнични дни новото предложение за цена е 100 лв. при сегашна от 75 лв. (за сравнение уикенд ритуалите във Варна струват 140 лв.). Най-високата такса сред новите предложения е за видеозаснемане. Цената там е 600 лв. и касае комерсиални продукции, които по никакъв начин не рекламират Шумен или мемориалния комплекс. Младоженците, които не са сключили брака си в ритуалната зала на Информационния център на паметника, също ще трябва да плащат за фотосесии сред каменните владетели. Заложената такса е 20 лв. Сред новите атракции, които планира туристическото предприятие, са стреляне с лък в прабългарската юрта с цена от 50 ст. за стрела, възможност за историческа фотосесия срещу 5 лв. на човек и наемане на колело срещу 4 лв. за час, 6 лв. за 2 часа и 8 лв. за 3 часа.



ВИЖТЕ ОЩЕ

1200 на борсата заради пандемията

9545 души са регистрирани в бюрата по труда в Шуменска област към края на април. Спрямо март увеличението е с 1385 повече, съобщиха от Регионалната служба по заетостта във Варна. Съществено влияние върху динамиката на безработицата в областта оказват мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в страната и удълженият срок на..

публикувано на 28.05.20 в 10:51

Хванаха петима нарушители на карантина

Петима души, нарушили наложената им 14-дневна карантина от Регионалната здравна инспекция в Шумен, са установени от полицейските служители на Областната дирекция на МВР. Служители на Районното управление в   Каолиново извършили проверки на адреси, на които трябвало да бъдат мъже на 20 и 44 години в града. Установено било, че напуснали жилищата си...

публикувано на 28.05.20 в 10:21

Арестуваха крадци на ток

Двама жители на  кв. “Калугерица“  на гр. Каспичан са задържани, след като било установено, че са се прикачили незаконно към ел. мрежата, съобщиха от шуменската полиция. Проверката от полицейски служители на РУ- Нови пазар била извършена вчера сутринта на улиците „Херсон“ и „ Цар Борис I”. В имоти на  местни жители на 33-години и на  36-години..

публикувано на 28.05.20 в 10:15

Храмов празник на шуменска църква

Храмов празник чества днес шуменската църква „Св. Възнесение Господне“. Тържествената света литургия ще започне от 9.30 часа, съобщи отец Димитър. Построена е преди шест вeкa и на няколко пъти е разрушавана и изграждана из основи. Сградата в този и вид е издигната през 1829 г. Били са поканени тревненски зографи и дърворезбари, за да направят..

публикувано на 28.05.20 в 09:29

Ще има ли глътка въздух за търговците?

Как да бъдат подкрепени търговци, пострадали от двумесечното извънредно положение, ограничаващо разпространението на коронавируса? Това ще решават днес общинските съветници в Шумен. По време на сесията те ще оценят и влиянието на мерките върху общинския бюджет и ще решат   дали е необходима неговата актуализация. Експертни мнения за водните проблеми..

публикувано на 28.05.20 в 09:04

Още двама с положителни проби в Шумен

Още два случая на болни от Сovid-19 са открити в Шуменска област, стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин. Те са от групата руски граждани, които участват в строителството на газопровода "Балкански поток" край Нови пазар. С тях броят на регистрираните случаи в областта от началото на пандемията стават 10. Състоянието..

публикувано на 28.05.20 в 08:23

Адреси без ток

И днес ще има спирания на тока в региона заради ремонти дейности. От 13:30 ч. до 20:00 ч., прекъсванията ще обхванат района на Шумен - вилната зона "Порек", част от улиците "Порек", "Поп Андрей", "Черешово топче" и "Сакарка", както и местностите "Байчов кладенец" и "Под манастира". Заради подмяна на електромери без електричество за 30 минути от..

публикувано на 28.05.20 в 07:11