Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Свиват разходите в шуменската болница

Снимка: Радио Шумен
Ще се наложат допълнителни структурни промени за свиване на разходите на МБАЛ – Шумен, но ще се търсят възможности да се избегне закриването на дейности. Това заяви управителят на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов по време на извънредното заседание на икономическата комисия към Общинския съвет. Заседанието беше свикано, за да се обсъди представения анализ за състоянието на лечебното заведение за изминалите 9 месеца и да се предвиди финансиране от общинския бюджет за 2018 г. Необходими са 100 000 лв. за нова апаратура. Задълженията на болницата са 2 млн. лв. към доставчици, а просрочията са за 2.5 млн. лв.  Д-р Атанасов е категоричен, че единственият начин за спасяване на многопрофилните болници е с промяна в модела на финансирането им. Вчера той се е срещнал със здравния министър Кирил Ананиев и заместниците му в министерството на здравеопазването. Има уверение, че за болниците в страната ще бъдат отпуснати 150 млн. лв. Тези средства обаче няма да бъдат достатъчни за запазване на дейностите във всичките около 35 болници. В шуменската болница не са възможни нови сливания на отделения заради стандартите на НЗОК. Към момента в МБАЛ няма неразплатени средства за заплати, нито закъснение на заплащането на персонала.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест - трети ден

Третият ден на протести в Шумен премина спокойно. Това стана, след като организираният за 17:30 ч. протест пред Областната администрация не бе постен от никой, дори и от организатора Добромир Драев, а насроченият за 19 ч. на същото място събра около 50 души. Припомняме, че утре на 16.07.2020 от 16 ч. ще се проведе Национален граждански протест пред..

публикувано на 15.07.20 в 20:09

Пълнят общинската хазна

Постепенно наваксване на приходите от местни данъци и такси отчитат в Община Шумен през последния месец. Така се овладява негативната тенденция от началото на кризата с коронавируса, когато имаше спад в събираемостта. Това стана ясно по време на днешното обществено обсъждане на касовото изпълнение на бюджета на Община Шумен за 2019 година. „Ще..

публикувано на 15.07.20 в 16:51
Административен съд - Шумен

Отменят текстове в наредба

С протест на прокурор при Окръжната прокуратура са атакувани текстове от Наредбата за определяне на размера на местните данъци на територията на Община Шумен с доводи за противоречието им с разпоредби на Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/. Със свое решение Административният съд – Шумен е приел, че въведеното с общинската наредба..

публикувано на 15.07.20 в 15:44

Мобилен пункт затваря за ден

Мобилният пункт за опасни битови отпадъци в Шумен утре няма да работи, съобщават от Общината. Причината е възникнал технически проблем. През останалите дни до края на месеца събирателният пункт ще продължи да работа по график. Пълните графици на мобилните пунктове в Шумен и околните населени места за месец юли са качени на..

публикувано на 15.07.20 в 15:05

Онлайн записване в осми клас

Седмокласниците, поставени под домашна карантина, трябва да се запишат дистанционно в училището, в което са приети. Първата стъпка е семейството да изпрати по електронната поща декларация, в която да обяви, че е под карантина. Нужно е да има  и документ за постановяването ѝ, каза за Радио Шумен Николай Русев от Регионалното управление на..

публикувано на 15.07.20 в 14:27

Двама заразени от село Климент

Двама души от Шуменска област са новите потвърдени случаи с COVID-19 за последното денонощие, съобщават от РЗИ. Те са от каолиновското село Климент, приети са за лечение в шуменската болница. За изминалото денонощие са направени 22 PCR теста. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Шуменска област към момента е 156. Излекувани са 108..

публикувано на 15.07.20 в 13:13
Снимката е илюстративна

Пресъхна река Каменица

Пресъхнала е р. Каменица, чийто екологичен отток се осигурява през основния изпускател на яз. „Велино“ в община Шумен, съобщават от Басейновата дирекция „Черноморски район“ (БДЧР). Проверка на експерти от дирекцията е установила, че водата в реката, изпускана за екологичен отток след основния изпускател на язовира, е с постепенно спадащ дебит,..

публикувано на 15.07.20 в 10:43