Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нарастващ интерес към планинския туризъм

Снимка: БГНЕС

Създаването на Български планинарски съюз беше обявено преди дни. Инициатор на проекта е Димо Колев, планински водач и създател на „Пътеводител на Стара планина“. По негова идея ентусиасти през миналата година маркираха изоставени маршрути в Стара планина, като дейностите бяха съгласувани с институциите. Това лято маркирането продължава. „Искаме обединим хората и организациите, които занимават активно с подобряването на условията за туризъм в нашите планини. За да бъдем по-ефективни, трябва да работим заедно“, категоричен е Колев. "Няма място в България, което да не заслужава да бъде посетено. За жалост има такива, които от години са оставени в забвение, а към планинския туризъм има нарастващ интерес. Той трябва да се развива, като се спазват основните правила за поведение“, счита Колев. Още за идеята – Български планинарски съюз чуйте от разговора на Ирина Павлова с Димо Колев.ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на удари под кръста

Няма да има промени в посоката на новия служебен кабинет, прогнозира за Радио Шумен политологът доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет. Според него, второто служебно правителство ще продължи политиката на осветяване на завладяването на държавата, което се случи при управлението на ГЕРБ. Политологът очерта и още две задачи..

публикувано на 16.09.21 в 13:15

Европа за рециклиране на техника

Електронните устройства и електрическото оборудване определят съвременния живот — от перални машини и прахосмукачки до смартфони и компютри, като е трудно да си представим живота си без тях. Но отпадъците, които генерират, се превръщат в пречка пред усилията на ЕС за намаляване на екологичния му отпечатък. Какво представляват електрическите и..

публикувано на 16.09.21 в 11:07

26 години Телевизия Шумен

Преди 26 години Шумен създава телевизия, нещо нечувано за онези първи демократични години когато медиите са брояха на пръсти. Със свое решение Общинският съвет дава зелена светлина на група ентусиасти да направят студио и да създадат програма. На 17 април 1995 г. се подписва споразумение между община Шумен и началника на Военното училище...

публикувано на 15.09.21 в 15:14

Какво свърши парламентът?

Днес е последният работен ден на 46-ото Народно събрание на България. Утре парламентът се разпуска с вече издаден указ на президента, а Румен Радев ще обяви състава на новото служебно правителство. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат заедно с президентските, във формат 2 в 1. Какви са изводите от работата на депутатите, какво успяха..

публикувано на 15.09.21 в 14:06

Първият звънец би

Безспорно 15 септември остава един от най-емоционалните дни за българите. Първият учебен ден, който събира мечтите, очакванията, надеждите и вълненията в почти всяко семейство. Около 1300 седемгодишни деца чуха училищния звънец в училищата на Шуменска област днес и влязоха в класните стаи за новото си житейско начало. В същото време..

публикувано на 15.09.21 в 13:27

"Де е България" за старт на учебната година

Общобългарска инициатива „Да запеем заедно „Де е България“ организират от сдружението „Зазоряване“. Тя е посветена на откриването на учебната година, като организаторите призовават училищата в цялата страна да се включат в нея. До 30 септември те трябва да изпратят видеоклип с изпълнението на песента, обясни за Радио Шумен Румяна Драганова от..

публикувано на 14.09.21 в 10:20

Viva academia, viva profesores

Само първокурсници присъстваха на церемонията по откриване на новата учебна година в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Те ще са и единствените студенти, които ще учат присъствено. Защо сребърната олимпийска медалистка Антоанета Костадинова бе на празника, без да е първокурсничка? Каква специалност ще изучава световният шампион по..

публикувано на 13.09.21 в 13:38