Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови инспектори по коланите

Снимка: Радио Шумен

Вторият етап от кампанията „ С предпазен колан на задната седалка“ стартира от днес. В него ще се включат 960 първокласници от община Шумен. В първата част на проекта участваха 2400 ученици от втори до четвърти клас. Инициативата ще завърши на 13 април с мащабен концерт в зала „Арена Шумен“. В кампанията участват доброволци от различни шуменски фирми, като се присъединяват и нови, заяви Мая Блъскова от „Алкомет“ АД.

"Искам да благодаря на партньорите от миналата година, които показаха постоянство и устойчивост в поведението си в кампанията. Благодаря много и на новите партньори "Лифтком", "Фикосота", "The Bakers", "БулМаг" и "Бони". Тази инициатива бе отличена в края на 2018 г. от Министерството на труда и социалната политика за социална иновация, свързана със социално включване", посочи тя.

Според Елена Захариева от фирма „Херти“, проектът ще продължи и през следващата учебна година с новите първокласници. В кампанията участват стотици представители на шуменския бизнес и на медиите. Доброволците по забавен начин обясняват и показват как най-безопасно да се пътува в автомобилите. Всички деца, които са обучени, получават тениски и значки „Инспектор по коланите“.

За нуждата от профилактична дейност при най-малките апелира и комисар Йордан Дундаков, началник на отдел "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР-Шумен. Според него, за 2018 година са санкционирани  2280 водачи без колан с наказателно постановление и още общо 1175 пътници с наказателно постановление или фиш. От началото на тази година наказаните водачи са 262, а пътниците – 329. Всички глоби са в размер на 50 лв., като на шофьорите се отнемат и 6 контролни точки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Профилактика при засилен интерес

Над 12 000 души в България вече са си направили профилактичен тест за рак на дебелото черво. Повече от 2800 са тестваните в Североизточна България. Това показват данните от първите три седмици на кампанията, каза за Радио Шумен Елена Джамбазова от фондацията организатор "Лъчезар Цоцорков". Националният скрининг ще продължи до края на юни. Програмата..

публикувано на 23.04.24 в 16:10

Министър обратно в училище

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ „Д-р Петър Берон”, където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. „В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

За нулеви злополуки на работа

Правилата не пречат на работата, те спасяват живот. А личният пример на работодателя е много важен за работника. Около това се обединиха днес в Шумен трудови инспектори и фирми, които бдят за безопасността на работното място, синдикалисти и социални партньори.  Дискусията беше приветствана от областния управител на Шумен проф. Добромир..

публикувано на 23.04.24 в 13:04

Доброто съществува

Мъж от силистренското село Брадвари намерил портмоне на 25-годишна жена от Шумен и го предал във Второ Районно управление във Варна. Днес портмонето беше предадено на собственичката. За това съобщават от шуменската полиция. На 14 април Кирилка Кирилова била на разходка в морската столица. Разходила се по крайбрежната алея, поседяла на пейка. Тръгнала..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Инспектират детските площадки

Мащабна годишна проверка на детските площадки ще започне в началото на май, съобщават от Община Шумен. Оглед ще бъде направен на 50 детски площадки в града, около 10 на територията на кварталите  „Макак“, „Мътница“ и „Дивдядово“ , както и около 20 обекта в селата. Освен състоянието на детските съоръжения ще бъдат проверени оградите, настилките,..

публикувано на 23.04.24 в 09:51

Подкрепа по фонд „Инвитро“

Девет семейства с репродуктивни проблеми ще получат финансова подкрепа от фонд „Инвитро“ на Община Шумен. Това решиха на заседание членовете на комисията, която разглежда постъпилите заявления. Общинският фонд осигурява финансова помощ веднъж годишно в размер до 1500 лева. Процедурите могат да бъдат извършени в здравни заведения на територията..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

Няма коклюш в Шумен засега

Към момента няма регистриран случай на коклюш в шуменска област, съобщи д-р Димитричка Радева-началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ Шумен.  Задължителните ваксини срещу заболяването, познато като „магарешка кашлица“, се правят на 2, 3 и 4 месец, а реимунизацията- на 16 месеца и на 6 години. В шуменска област имунизационният обхват в..

публикувано на 22.04.24 в 14:26