Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бизнес с деца или обич завинаги?

Снимка: Национална асоциация за приемна грижа

Шумен е една от първите общини у нас, в които предоставянето на услугата „приемна грижа“ започна пилотно преди повече от 10 години. В приемни семейства се настаняват деца, за които няма кой да се грижи. С други думи, това са деца в риск. А „риск“ е изключително широко понятие – от неглижиране до насилие, което застрашава живота на детето.

По данни на Комисията по приемна грижа към Регионалната дирекция за социално подпомагане, приемните семейства в Шуменска област са 160. С годините от списъка са отпадали много от тях, като причините са различни – здравословен проблем, преместване в чужбина, дори преминаване на друга, по-добре платена работа. Единични са случаите, когато семейства биват изключвани от приемната грижа, защото не успяват да покрият необходимите критерии и грижата, която полагат, не е добра.  До тази мярка се стига, след като бъдат изчерпани всички възможности за подкрепа на приемното семейство.

А що се отнася до извеждането на децата от биологичното семейство и настаняването им в приемно, това става по определена процедура, в която са ангажирани множество институции. Накратко – директорът на съответната дирекция за социално подпомагане издава заповед за настаняване в приемно семейство, след което тази мярка трябва да бъде потвърдена от съответния съд. И тази процедура, разбира се, отнема време, но ако е спешно, това става веднага. Службите действат според всеки индивидуален случай. Но – в това са категорични всички – водещ винаги е интересът на детето.

Темата „Бизнес или истинска грижа за децата в риск е приемното родителство“ коментираха в „Часът на репортера“ различни специалисти, които са част от приемната грижа – Диана Нинчева от Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Шумен говори за развитието на приемната грижа в Шумен, Мария Георгиева, главен експерт в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Шумен – за отношението приемни родители – настанени деца, зам.-кметът по здравеопазване и социална политика в община Шумен д-р Светлана Маркова и Пламена Пенкова, младши експерт в Общината – за проекта „Приеми ме - 2015“, Гинка Илиева, приемен родител и програмен мениджър в Асоциацията по приемна грижа – защо има нужда от приемни семейства.

Чуйте какво казаха те пред Росица Арабаджиева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мис България в Радио Шумен

Шуменка е притежателка на короната на най-красивата неомъжена жена у нас. 17-годишната Сара Младенова заслужи титлата в конкуренция с 15 момичета и е „Мис България 2021“.   Единадесетокласничката от СУ “Йоан Екзарх“ учи в паралелка с профил „Испански език“, но признава, че по-голямата й стихия е спортът. Сара е състезател по фехтовка в..

публикувано на 26.11.21 в 12:52

Прекрачихме ли етичните граници?

Медиите често са първи на мястото на различни инциденти. Информацията не трябва да се крие, но трябва да се търси балансът и да се внимава със съобщаването на имена на пострадали или загинали хора, преди властите да са уведомили близките им. Забранено е и показването на лица на деца и записването на гласовете им без съгласието на близките им. Трябва да..

публикувано на 25.11.21 в 14:40

Европа за чиста храна и чиста планета

Бъдещето на производството на храни е спешен въпрос. Представете си, че екосистемите ни се влошат до такава степен, че жизнено важни култури вече не растат. Как ще се изхранваме тогава? Този въпрос повдигна нидерландската министърка на земеделието, природата и качеството на храните Карола Схаутен, гостувайки на Международния изследователски институт..

публикувано на 25.11.21 в 08:43

Отново без коледни партита

Поне половината от заведенията в Шумен не работят, въпреки че могат да посрещат клиенти със зелен сертификат. Нещо повече, сега сме в период, когато се готвеха фирмени партита и посрещане на Нова година. Хора с дългогодишен опит в бранша, включително сервитьори, бармани и готвачи, признават, че са потърсили работа в производството, където..

публикувано на 24.11.21 в 15:02

За честта на едно читалище

С подписка до общинската администрация населението на антоновското село Изворово настоява да се вземат спешни мерки, за да не падне покривът на читалището след поредните дъждове. Над 10 хиляди тома съхранява читалищната библиотека, но както знаем, читалището на село се ползва не само за културни и просветни дейности, но и за избори, за срещи с..

публикувано на 23.11.21 в 13:25

Ако имаш, остави - ако нямаш, вземи

Ако имаш, остави - ако нямаш, вземи. Това е посланието на кутията за даряване за храна, поставена на дърво в центъра на Шумен. Инициативата е на управителите на пицарията, пред която е поставена. Може би заради дъждовното време в нея нямаше храна, но хората приветстват идеята и казват, че винаги, когато имат възможност, биха помогнали. Кой с..

публикувано на 23.11.21 в 12:46

Успяваме ли да си плащаме кредитите?

Отчетена рекордна инфлация, поскъпване на стоки и услуги, завишени основни такси и критерии на банките. Каква е тенденцията при търсене и предлагане на кредити? Повече потребителски или повече ипотечни кредити отпускат банките? Успява ли българинът да си погасява навреме задълженията към тях? Отговорите на тези въпроси потърси Галя Савова. Тя..

публикувано на 23.11.21 в 11:50