Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германчета помогнаха на Тишо

Снимка: Личен архив

Шуменският полицай Тихомир Радев неочаквано бе нагостен от германски деца. Това се случи още в края на първия ден от „Приключението по Дунав“. Снощи бивакът на Тишо до град Келхайм предизвика интереса на малчугани, играещи около реката.

„След като разбраха, че се опитвам да преплавам поречието на Дунав в режим на оцеляване, те започнаха да се пляскат по челата, а после побегнаха нанякъде. Завърнаха се с две кръгли хлебчета и три немски наденички, които ще ми стигнат за няколко хранения“, обясни за Радио Шумен 47-годишният авантюрист.

В първия ден от приключението Тишо преодоля с гребане 62 километра. „В добра кондиция и настроение съм. Преди децата да ме намерят, си приготвях супа от коприва. Каякът се държи отлично във водите на Дунав“, добави шуменският пътешественик.

В режим на оцеляване полицаят ще преплава Дунав от изворите в планината Шварцвалд до Черно море. В себе си той носи пари само за покупката на бутилирана вода. Ще се изхранва с това, което сам си намери в реката и около нея. Ще разчита и на помощ от местни хора. В Шумен трябва да се завърне в края на август.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тишо вече по водите на Дунав

Шуменският полицай Тихомир Радев стартира същинското си „Приключение по Дунав“. Той отплава от гребната база на германския град Инголщат преди 30 минути. В режим на оцеляване и с пари само за бутилирана вода Тишо трябва да премине германското поречие на..

публикувано на 11.06.19 в 09:58

Оцеляване по Дунава като по Жул Верн

Шуменският полицай Тихомир Радев ще направи опит първи в света да преплава цялото течение на река Дунав в режим на оцеляване. Той ще разчита единствено на храна, която сам си набави от и около реката. С едноместен каяк Радев трябва да преодолее маршрут..

публикувано на 04.06.19 в 09:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доживотен затвор за убийство

Доживотен затвор за мъж, убил жената, с която съжителства. Тази присъда на Шуменския окръжен съд беше потвърдена и от Варненския апелативен съд, съобщават от там.  Трагедията е станала през ноември 2022 г. в село Черноглавци. Според съдебния състав,..

публикувано на 25.04.24 в 12:51

Присъдиха почетните отличия на Шумен

Общинският съвет в Шумен удостои акад. Дамян Дамянов с награда Почетен знак „Ключ на град Шумен“.  Решението беше взето след прегласуване с 22 гласа „за“ и трима "въздържал се".  Съветниците решиха и н ай- високото почетно отличие на Община Шумен да..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Не решиха нищо и за басейна

Докладната за подялба на имущество между община Шумен и хотелски комплекс „Шумен“ беше отлеглена от дневния ред на общинската сесия, след продължителни дебати.  Предложението на кмета Христо Христов предвиждаше община Шумен да получи басейна в хотелския..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
КОЦ - Шумен

Казусът с КОЦ-а остава

Кметът на Шумен проф. Христо Христов обяви в сесийна зала, че през следващия месец ще обмисля нови варианти по въпроса с КОЦ.  В началото на днешното заседание на Общинския съвет той изтегли докладната, в която предлага временно изпълняващ длъжността..

публикувано на 25.04.24 в 11:43

Планово без ток

Прекъсвания на електрозахранването заради ремонти и профилактика на съоръженията ще има днес (25 април) и в петте области в обхвата на Радио Шумен. В Шуменско ток от 9 ч. до 17 ч. няма да има в селата Загориче, Лятно и Веселиново, а от 9 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 07:49
Антонин Горчев

Отиде си поетът Антонин Горчев

На 72 години почина почетният гражданин на Шумен Антонин Горчев. Авторът на стиховете от химна на Шумен е роден през 1952 г. в Омуртаг, но над шест десетилетия живее и работи в Шумен.  Завършил е ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Българска..

публикувано на 25.04.24 в 06:51

Времето се разваля

12 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 979 хектопаскала, относителната влажност на въздуха е 95%.  11 градуса е в Търговище, 12 градуса е в Русе, 13 – в Разград. Най-топло в региона е в Силистра, където..

публикувано на 25.04.24 в 06:25