Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Високата цена на водата остава

7
Снимка: Радио Шумен

„Най-лошото нещо, което можем да направим на това дружество, е да намалим цената на водата“. Това коментира на пресконференция днес управителят на ВиК - Шумен инж. Илиян Илиев.

ВиК-Шумен е в затруднено положение, но плаща всичките си задължения в срок, посочи той.

"Проблемите са ясни - загубите, събираемостта. Но моята молба е само да не го политизираме проблема. Няма политика във водата. Мога да ви изброявам много проблеми в дружеството. Няма техника. Държавата трябва да ни помогне да излезем от тази ситуация. ВиК няма как да фалира. Дружеството трябва да работи нормално, за да бъде изпълнен мащабният проект за изграждане на пречиствателна станция за питейни води и подмяна на довеждащия водопровод. Иначе не само проектът ще замине, но хората трябва да пият вода", каза инж. Илиян Илиев.

На предприятието не е правена енергийна ефективност и това е първото което ще бъде свършено, заяви той.

Към момента задълженията на ВиК - Шумен са с текущ характер. Дълговете към доставчици са 1 032 000 лева, а за ел.енергия – около 756 000 лв. Малко над 5 млн. лева е просроченото задължение на дружеството. То е по договор за гарантиран резултат с фирма за рехабилитация на водопроводи от водоснабдителната система на Шумен и остава без промяна от 2017 г., съобщи Жанета Панайотова, ръководител направление финансов контрол в дружеството.Около 15% от тези задължения са несъбираеми, коментира тя.

Инж. Илиян Илиев няма да присъства на сесията на Общинския съвет на 13 юни поради предварително поет ангажимент. В "Галерия" може да прочетете отговорите на управителя на ВиК - Шумен на въпросите, поставени от общинските съветници. Проблемите ще бъдат разисквани на общинската сесия утре.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Награда за окръжния прокурор на Шумен

Главният прокурор Иван Гешев награди окръжния прокурор на Шумен Маргарита Георгиева и следователите от Националната следствена служба Мариан Маринов и Валери Ставрев за отлична работа и образцово изпълнение на служебните им задължения  при разследване на катастрофата в с. Хитрино от края на 2016 г.. Това става ясно от публикация на сайта на..

публикувано на 27.01.20 в 21:35
Юлиян Вълчев - директор на ОП

Юлиян Вълчев в оставка

Юлиян Вълчев е подал оставка като управител на Общинското предприятие „Общински жилища и имоти“ в Шумен. Това съобщи кметът Любомир Христов. Юлиян Вълчев е депозирал оставката си, когато е било оповестено решението на ВКС. Заради ангажименти  по приемането на общинския бюджет за 2020 г. той ще остане на поста до 1 февруари. До обявяване на конкурс за..

публикувано на 27.01.20 в 16:23

Глоби грозят билкари

От 140 билкозаготвителни пункта на територията на шуменската екоинспекция собствениците на 38 не са подали в срок отчет за дейността си през изминалата година. Съгласно Закона за лечебните растения, за непредставяне на информация за изкупените, обработените и реализирани билки и техния произход по позволително, както и за складовите наличности..

публикувано на 27.01.20 в 14:20

Отново блъсната пешеходка

66-годишна жена е пострадала при инцидент на пътя в Шумен, съобщават от полицията. Около 11:05 ч. на 25 януари на кръстовище на бул. “Симеон Велики“ и ул. “Паламара“ водач на лек автомобил "Опел" при завой наляво ударил пешеходката, която пресичала пътното платно отдясно наляво. Пострадалата е откарана за преглед в МБАЛ- Шумен. Установена е..

публикувано на 27.01.20 в 12:17

Пожарната в действие

На 23 сигнала за произшествия са реагирали дежурните противопожарни екипи през последните три денонощия.  Гасили са пожари в сухи треви, отпадъци и един комин. На 25 януари е погасен пожар в изоставена сграда на ул. “Северна“ в Шумен. Противопожарният екип установил на място, че малолетни са запалили гуми и стари прозорци. Пламъците били погасени с..

публикувано на 27.01.20 в 12:07

Бъди войник

С удължено работно време ще работи през следващите три седмици офисът на Военното окръжие в Шумен, съобщават от там. До 14 февруари включително всеки работен ден от 8 ч. до 18 ч. ще могат да се подават документи и да се получава информация за актуални конкурси и кандидатстудентски кампании. Във Военното окръжие – Шумен се приемат документи за..

публикувано на 27.01.20 в 11:22

Промяна в движението

Заради строително-ремонтни дейности в Шумен от днес (27 януари) до 7 февруари включително се въвежда временен режим със спиране на движението по ул. „Петър Парчевич“ – в участъка от ул. „Софроний Врачански“ до ул. „Св. Св. Кирил и Методий“. В района на кръстовището на ул. „Петър Парчевич“ и ул. „Васил Априлов“ също ще се работи, но няма да се..

обновено на 27.01.20 в 06:38