Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за биосигурност

3
Снимка: Областна администрация - Силистра

От 300 до 500 лева глоба грози собствениците на нерегистрирани прасета в Силистренско. Това стана ясно от провелото се заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра, на което бяха набелязани нови мерки за борба с африканската чума по свинете.

От следващата седмица служители на Областната дирекция по безопасност на храните ще започнат съставяне на актове за административно нарушение за отглеждане на прасета тип заден двор и ще налагат санкции. В случая ще бъде налаган максималният размер на глобата, тъй като стопаните вече са предупредени веднъж. След това ще се пристъпи към евтаназиране на животните.

Всички стопани са информирани за опасността от заболяването. Информационната кампания, започнала миналата година, продължава и досега. Към момента в Силистренско няма регистрирано огнище. Като една от причините се сочи намаленото поголовие на прасетата на територията на областта.

Извършват се дезинфекция на ГКПП в Силистра, а на пункта при Кайнарджа има и служител с временно назначение към дирекцията. Общинските ветеринарни лекари обхождат населените места, проверяват личните стопанства и предоставят декларации на собствениците, в които те заявяват, че са запознати с опасността от заболяването и с мерките за биосигурност.

Обходени са първо населените места около двата индустриални свиневъдни комплекса в Попина и Ветрен, както и Ситово, където има по-голямо частно стопанство. Следващата седмица ще започне евтаназия на нерегистрирани прасета в област Силистра, но процесът няма да е масов, а ще се набляга отново предимно на убеждаването.

Общинската епизоотична комисия е разгледала и темата  за гъбарите, събиращи трюфели с обучени кучета. Проблемът е в броя на нерегистрираните пунктове. За област Силистра законни са три пункта, намиращи се на територията на община Дулово. Предвидено е да се разговаря със собствениците им, тъй като към тях ще бъде засилен контролът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова детска площадка

Нова детска площадка беше открита в Центъра за специална образователна подкрепа в Силистра, съобщава БТА. Съоръжението е на стойност над 15 хиляди лева, а всички уреди са съобразени с нуждите на възпитаниците на учебното заведение.  Голяма част от парите са дарени от местното сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Бъдеще за Силистра". Те са събрани по..

публикувано на 16.04.24 в 08:24

Две банди вилняха

Двама души са задържани за грубо нарушаване на обществения ред, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, съобщават от Областната дирекция на МВР - Силистра.  В неделния ден около 17:00 часа в питейно заведение в центъра на дунавския град две групи се спречкват, при което на 27-годишен мъж е сцепена веждата. Напрежението ескалирало и..

публикувано на 15.04.24 в 11:12

Женско сдружение с кампания

Кампания за събиране на средства за отоплителна инсталация в Центъра за обществена подкрепа организират от силистренското Сдружение „Екатерина Каравелова“, съобщават от там. Основната цел на благотворителната инициатива е да се подобрят условията за работа в приемната на сдружението.  Необходими са 7000 лв. за закупуване на електрически..

публикувано на 12.04.24 в 09:26

60 години любов

„Животът е любов!” - под този надслов премина специална среща в Тутракан. В една от етнографските къщи на Архитектурен комплекс „Рибарска махала” се събраха семейни двойки с над 60-годишен граждански брак. Те бяха представени от аниматора Анка Монева и разказаха интересни моменти от съвместния си живот. С най-дългогодишен брак е семейство..

публикувано на 12.04.24 в 08:19

Полицията - в класните стаи

С професията на полицейския служител се запознаха първокласници от ОУ „Иван Вазов“ в Силистра. С нетърпение и много вълнение децата посрещнаха инспекторите от група „Териториална полиция“ при Районно управление - Силистра.  Децата се запознаха със специфичните задачи, които полицаите изпълняват по противодействие на престъпността и опазване на..

публикувано на 11.04.24 в 09:01
Общински съвет Тутракан

Извънредна сесия в Тутракан

Извънредна сесия ще проведе Общинският съвет в Тутракан днес от 9:00 ч. В предварителния дневен ред са включени две докладни записки.  С първата ще се търси положителното решение от местния парламент за кандидатстване на община Тутракан с проект „Благоустрояване на паркинг в прилежащо пространство на МБАЛ - Тутракан ЕООД“.  Втората докладна записка..

публикувано на 11.04.24 в 08:27

Забравена цигара подпали къща

Мъж забравил цигара и причинил пожар в къща в Дулово. Това съобщават от силистренската полиция. Екип на пожарната се отзовал на сигнал, получен на 10 април в 00:59 часа, но пожарът бил овладян от обитателите на къщата, преди да пристигне.  Изгорели мебели, битова техника и дограма и се опушили около 30 кв. м стени. Къщата е спасена.

публикувано на 10.04.24 в 09:36