Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забрана за свинско на фермерски пазари

Снимка: архив

Забранява се предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо, на регистрираните фермерски пазари в цялата страна. Това е една от новите мерки за превенция на разпространение на болестта африканска чума по свинете, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Инспекторите от отдел „Контрол на храните” от съответните областни дирекции ще извършват засилен постоянен контрол на фермерските пазари в дните, в които те се провеждат. При проверките ще се следи за спазването на настоящата заповед, а при констатиране на нарушения и несъответствия ще се предприемат административни и административно-наказателни мерки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 200 случая на коклюш у нас

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване от коклюш, стана ясно днес. Първият случай е от началото на месеца, а вторият – от 14 април. Децата са били на възраст под 2 месеца и все още не са били имунизирани.  Бебетата са били от една махала в Кюстендил, но семействата не са се познавали и не са имали контакт помежду си, заяви главният държавен..

публикувано на 19.04.24 в 16:09

Рисунки за риска

16 рисунки на деца от Търговищка област са класирани за националния етап на конкурса „С очите си видях бедата“, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В надпреварата са участвали общо 33 произвeдения. Сред заслужилите участие в националния етап от международния конкурс шест творби са на ученици от Търговище, Попово и от Основното училище в село Голямо..

публикувано на 19.04.24 в 15:54

Ученици гостуваха на полицията

Четвъртокласници от II ОУ" Д-р Петър Берон" в  Шумен гостуваха в Полицейското управление в града. Учениците имаха възможността да се запознаят отблизо с полицейската професия. Научиха какви са помощните средства, които използват униформените, разгледаха и въоръжението им.  С интерес момчетата и момичетата гостуваха и в дежурната част на РУ- Шумен,..

публикувано на 19.04.24 в 15:07

Спад на престъпността във Върбица

Спад на извършените престъпления се наблюдава в община Върбица. Заявителските материали през 2022 г. са били 132, а през миналата година - 96. Образуваните досъдебни производства от 97 намаляват до 61. Това беше отчетено днес по време на дискусия във Върбица, където к метът на Общината инж. Мердин Байрям посрещна ръководството на ОДМВР- Шумен, всички..

публикувано на 19.04.24 в 13:39
Даниел Митов

Митов отказа да е министър

Даниел Митов отказва предложението на служебния премиер Димитър Главчев да заеме поста министър на външните работи.  "Отговорността е на президента Румен Радев. Външният министър си е негов и той носи в момента цялата отговорност. Главчев направи предложение и то не беше прието от президента. От тук нататък отговорността е на президента и на ПП-ДБ",..

публикувано на 19.04.24 в 11:41

Блъснаха пияна пешеходка

Пешеходка на 27 години била ударена от лек автомобил в Силистра. За късмет жената пострадала леко, а когато пътни полицаи пристигнали и тествали участниците в произшествието, установили и причините за инцидента.  Оказало се, че пешеходката е употребила алкохол. 2,51 промила в издишания въздух отчел дрегерът, а пробата на шофьора била отрицателна...

публикувано на 19.04.24 в 11:28

Горя жилище, спасиха три

Пожар лумна в апартамент на ул.“Патриарх Евтимий“ в Нови пазар. Сигнал за пламъците бил подаден към 06:22 часа вчера, съобщават от ОДМВР Шумен. Към адреса бил насочен противопожарен екип и на място огнеборците заварили да гори апартамент на пети етаж. Пламъците били в една от стаите.  Унищожени са мебели, имущество, техника, хранителни продукти и..

публикувано на 19.04.24 в 11:12