Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дунавският лодкар от Шумен

Тихомир Радев се завърна в Шумен снощи след като в сряда завърши успешно приключението си по Дунав. За едва 37 дни той преплава литературната пътека на българския герой в „Дунавският лодкар” от Жул Верн. Полицаят преодоля около 2500 километра по поречието на Дунав от германския град Инголщат до Черно море. Според предварителния график екстремното гребане в режим на оцеляване трябваше да приключи в края на август. „С бурите, сериозния речен трафик около популярните туристически дестинации по реката и насрещния вятър бяха свързани най-големите трудности по време на приключението”, разказа Тишо. 4 евро и 80 цента са единствените разходи за вода, които шуменският полицай е направил по време на плаването с едноместния си каяк. Как Тихомир Радев бе посрещнат в Шумен, чуйте в репортажа на Стоян Стоянов:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Лятно училище под шатра

Нови класни стаи отвориха врати в шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“. Това са шатри, разположени в двора на учебното заведение. А в тях се провеждат летните занимания на децата, при които са установени пропуски в онлайн обучението. Постепенно обаче към тях се присъединяват и ученици, които според учителите нямат нужда от допълнително..

публикувано на 09.07.20 в 10:21

За възродителния процес с болка

Покрай българския преход, битката ни за физическо оцеляване и актуалната коронавирусна криза често забравяме за онези събития от най-новата ни история, които с право могат да се определят като срамни за иначе толерантните българи. В звуковия файл може да чуете един разказ, който се оказа, че липсва във фонда на Радио Шумен и може би сега е времето с..

публикувано на 08.07.20 в 10:32

Лавандула на безценица

Жътвата на лавандула е в разгара си. И тази година се очаква да е тежка за производителите заради ниските изкупни цени на лавандуловото масло. През есента на 2019 г. търговията се срина до 50 – 60 лева за килограм, докато през 2018 година цената беше над 250 лв/кг. В същото време в региона се увеличават площите, засети с етеричномаслената култура...

публикувано на 06.07.20 в 12:06

Камери и охрана срещу незаконното изхвърляне на боклуци

Нерегламентирани сметища – има ги във всяко населено място у нас. Факт, който съвсем не ни изпълва с гордост, а с възмущение и гняв, защото всички ставаме свидетели как едни невъзпитани, недобросъвестни и безотговорни хора без свян и притеснение изхвърлят боклука си на места, които са удобни за тях, но не са определени за това. Нерегламентирани..

публикувано на 06.07.20 в 10:12

Шуменец в гурме битка на Острова

Талантливият гурме готвач Асен Анев от Шумен, който вече пета година живее и работи в Лондон, се включи в битката „Национален готвач за 2020 година в Англия”. Той разработва авторско тристепенно меню, с което се надява да впечатли журито. С какви рецепти възпитаникът на шуменската Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии се..

публикувано на 03.07.20 в 11:35

Америка след Тръмп

Преди дни младият експерт по международни отношения д-р Станислав Бачев издаде поредната си книга “Параметри на постамериканския световен ред”. Д-р Бачев е роден в Шумен. Завършва история в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Доктор е по политология от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” и преподавател във Висшето..

публикувано на 02.07.20 в 09:36

Вълнения в духовия оркестър

Във времето, когато културата у нас беше поставена под карантина, се случиха процеси, които на не малко места в страната предизвикаха обществено вълнение. След смяната на ръководството на Капанския ансамбъл в Разград, и Духовият оркестър в Търговище остана без своя директор и диригент. В средата на май маестра Красимира Коларова е отстранена от поста с..

публикувано на 01.07.20 в 16:09