Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И ловците на крак

Снимка: БГНЕС

Ловците, получили разрешение за индивидуален лов, които не спазват заповедите на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, ще бъдат лишени от право на лов за срок от четири месеца. Решението е взето от УС на ЛРД „Сокол“ – Шумен и бе оповестено по време на среща с представителите на дружините от Шуменско.

На събирането стана ясно още, че ловът ще бъде открит официално на 10 август, като ръководителите са инструктирани за мерките за безопасност при боравене с оръжие и спазване на изискванията за биосигурност заради африканската чума. Експерти от Областната дирекция по безопасност на храните и Североизточното държавно предприятие напомниха на ловците как се вземат проби от отстреляни животни, какво се прави, ако в гората бъде открит труп на диво прасе и как трябва да се дезинфекцират автомобилите, дрехите, обувки и т. н. след лов, за да не се допусне разпространението на вируса на африканската чума.

За всички желаещи членове на сдружението ще бъде организиран и курс за подборен лов, за да се засили индивидуалното ловуване и да се намалят популацията на дивата свиня и хищниците в района. По време на срещата ръководството на сдружението обясни на присъстващите, че трябва да се спазват всички изисквания по Закона за оръжията и новите поправки от 7 май, като пистолетите трябва да се носят до мястото на лова в специален куфар, а пушките със заключващ механизъм.

От полицията вече правят проверки за спазване на новите изисквания и има глобени ловци в една от преславските дружини.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъртвопиян с "Ауди"

Пиян водач е заловен в поповското село Светлен, съобщават от Областната дирекция на МВР – Търговище. Полицейската проверка е извършена вчера следобед. Тестът с дрегер на 46-годишния водач на лек автомобил „Ауди“ отчел 2,93 промила алкохол в издишания въздух. Шофьорът отказал да даде кръвна проба за химическо изследване. Задържан е в..

публикувано на 06.04.20 в 10:39

Момиче с марихуана в колата

18-годишна е задържана за държане на наркотични вещества, съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен. В петък следобед при обход във Велики Преслав полицейски служители забелязали до музея паркиран лек автомобил „Опел”. Зад волана била 18-годишна шуменка. Тя държала саморъчно свита цигара, която по нейни данни била марихуана. Младата жена..

публикувано на 06.04.20 в 10:00

Отрицателни проби в Шумен

Няма новорегистрирани случаи на заразени с коронавирус в шуменската болница, съобщават от лечебното заведение. Оттам са изпратили проби за изследване на пациенти с вирусни пневмонии, всички резултати са отрицателни. Работата на всички структури на МБАЛ – Шумен продължава при спазване на дезинфекционния и противоедимичен режим.

публикувано на 06.04.20 в 09:53

Пиян без книжка на пътя

35-годишен неправоспособен шуменец е установен да шофира след употреба на алкохол тази нощ. Проверката била извършена 15 минути след полунощ на кръстовището, образувано от улиците „Тодор Петков“ и  „Иван Кръстев Ивански“ в Шумен. Водачът на лек автомобил „Дачия” бил тества с дрегер. Отчетени са 1,44 промила алкохол в издишания въздух. Шофьорът,..

публикувано на 06.04.20 в 09:46

Пожар лумна в магазин

Бяла и черна техника, хранителни стоки, врата, офис рафтове и офис стол са унищожени при пожар, станал тази нощ в стая към магазин на улица „Васил Априлов“ в Шумен. Опушени са около 80 кв. м стени. Пламъците са погасени с помощта на 500 л вода. Изяснено е, че пожарът е предизвикан след късо съединение в ел.инсталацията на офиса в магазина,..

публикувано на 06.04.20 в 09:38

Петима под карантина - по улиците

За пет случая на нарушена карантина през почивните дни съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен. В петък 24-годишен жител на Нови пазар  не бил намерен на адреса си. При повторна проверка на полицаите мъжът вече бил в жилището си и съобщил, че малко преди това посетил търговски обект в града. Същия ден служители на сектор..

публикувано на 06.04.20 в 09:33

Тренировки с бутилки минерална вода

Онлайн тренировки провежда Спортен клуб „Киокушин“   в Шумен. Повече от 30 ученици на възраст от 9 до 17 години се включват в спортните занимания, разделени на групи, каза треньорът сенсей   Даниел Димитров. Тренировките в домашни условия се провеждат с подръчни тежести и с помощ от родителите. "Примерно гиричките са заменени с..

публикувано на 06.04.20 в 09:18