Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Одисеята на едно строителство

„Всички са чували за трудностите, които са съпътствали изграждането на паметника на връх Шипка. Малцина знаят името на предприемача и строител, който успява да го построи“. Това каза за Радио Шумен Ваньо Стоилов, журналист и автор на книгата „Милиони стъпала към Бога“. Една от историите, описани в нея е и тази на Пеньо Атанасов Бомбето, строителния предприемач от Дралфа, който остава един от забравените хора. Припомняме тези факти точно на 11 август, един от най-драматичните и кървави дни от решителната битка за Шипка, която предопределя изхода от руско-турската освободителна война. Строителството на паметника на връх Шипка е започнало през 1922 година и е завършено през 1930, но монументът е открит едва пред 1934 година. Пеньо Бомбето поема градежа, след като други преди него са се отказали, през 1928 година, разказа Ваньо Стоилов. По неговите думи в стаята на майстора не е било закачено майсторско свидетелство, а цветна снимка на паметника на Шипка. „Дядо Пеньо казваше, че това е неговото майсторско свидетелство и разказваше много колоритно цялата одисея на строителството“, допълни още Ваньо Стоилов. Строителят Пеньо Атанасов – Бомбето е построил и гарата в Шумен, и Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ в София.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Топъл обяд" до 19 юни

Програмата за предоставяне на топъл обяд за нуждаещи се ще бъде удължена до 19 юни 2020 г. За целта на Агенцията за социално подпомагане бяха отпуснати 5,1 млн. лв. от държавния бюджет, като разчетите са средствата да покрият нуждите на около 50 000 души, съобщиха от социалното министерство. От утре до 21 април 2020 г. общини и райони на общини ще..

публикувано на 31.03.20 в 13:55

Маски и в Сребърна

Община Силистра ще раздаде предпазни маски на жителите на село Сребърна, където има двама заразени с Covid-19. Това съобщават от местната администрация. Целта е да се предотврати разпространението на коронавируса в населеното място. Предпазните маски ще бъдат раздадени чрез кмета на Сребърна Георги Иванов.

публикувано на 31.03.20 в 13:51

Вилната зона без вода

Без вода е вилната зона над градския парк в Нови пазар. Причината за това е авария на захранващ водопровод. Екипи на ВиК вече работят по отстраняването на аварията. От местната администрация информират хората, които имат имоти във вилната зона, че за тях ще бъдат доставени съдове с питейна вода. При изчерпване на количествата информация за нови..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Линия 8 с неделно разписание

Автобусите по линия 8 в Шумен, която минава и през Гробищния парк се движат по неделно разписание, каза за Радио Шумен, управителят на градския транспорт Деян Банков. Това се налага поради съображения за сигурност и поради факта, че тази линия няма толкова голям пътникопоток. До решението се е стигнало след разговор с кметовете на Царев брод и Коньовец...

публикувано на 31.03.20 в 13:41
Специализираната прокуратура претърси през юли кабинети и жилища на служители в държавен фонд

Видео уроци за земеделците

Видео указания, в които са показани стъпките за онлайн очертаване на площите по основните схеми за подпомагане на директните плащания за Кампания 2020 разработи ДФ „Земеделие“. Те са създадени за улеснение на земеделските стопани и за нормалното обезпечаване на Кампания 2020. В поредица информационни видео материали са показани стъпките за..

публикувано на 31.03.20 в 13:21
Жена със защитна маска напуска болница в Солун, където бе потвърден първият случай на заразен с коронавирус.

Маските падат

Отменя се заповедта за задължително носене на защитна маска на открити и закрити обществени места, издадена вчера. Това съобщи на извънреден брифинг днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му отмяната е, докато не се постигне консенсус в обществото по въпроса. Здравният министър съобщи още, че държавата ще закупи 1 млн. предпазни..

публикувано на 31.03.20 в 13:00

Шлемове и храна за полицаите в Разград

Общинският кризисен щаб в за борба с Коронавируса в Разград продължава разпределението на дарението, предоставено в събота от трима местни предприемачи. С дарени от тях средства от днес полицаите, които работят на контролно-пропускателните пунктове на изходите на Разград, заедно с термосите кафе и чай, получават и храна. В първия ден в менюто им..

публикувано на 31.03.20 в 12:40