Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БАБХ: Спазвайте Закона!

Във връзка с подадени сигнали за изхвърляне на отпадъци от свинско месо на нерегламентирани места, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) призовава за спазването на всички определени от закона мерки, свързани със загробване. От агенцията напомнят, че съгласно чл. 133, ал.2, т. 5 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, кметовете и кметските наместници следва да организират обезвреждането на странични животински продукти. В определените от закона мерки е включено предпазването на околната среда от разпространение на зарази по животните и хората. Регламентът и контролът при загробването на животни минава през епизоотичните комисии, кметовете и кметските наместници, които определят местата за обезвреждане на страничните животински продукти. 

Българската агенция по безопасност на храните извършва проверки за  изпълнението на мерките за ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и топло

Времето на Шумен е ясно. Термометрите тази сутрин показваха 1 градус. В Русе и Силистра – 3, в Разград 2, в Търговище – 1 градус. Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури между 14 и 19 градуса. За Шумен очаквана максимална температура около 17 градуса.

публикувано на 08.04.20 в 06:16

Още един починал

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят. 213 са хората с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с..

публикувано на 07.04.20 в 18:55

ViruSafe вече на линия

От днес здравното приложение за борбата срещу COVID-19 ViruSafe работи. ViruSafe дава възможност на всички пребиваващи на територията на Република България да се включат и помогнат в този труден момент, въвеждайки ежедневно своите здравни показатели и симптоми. ViruSafe приема данните от потребителите, с които данни генерира карта с горещи..

публикувано на 07.04.20 в 15:35

Шанс за нова работа

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. Това съобщават от Инспекцията по труда. За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от..

публикувано на 07.04.20 в 14:47

Слънчев 7 април

Днес ще е слънчево. Ще продължи да духа слаб до умерен североизточен вятър, който привечер на места ще стихне. Максималните температури ще са между 12 и 17 градуса, за Шумен – около 14.

публикувано на 07.04.20 в 06:12
Кирил Ананиев

Здравният министър с нова заповед

Днес със своя заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нареждания във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи. Заповедта на здравния министър гласи: Всяка община да създаде..

публикувано на 06.04.20 в 17:42
Снимката е илюстративна

549 заразени и 22 починали до момента

549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 8 нови случаи, като всички те са в София. Лабораториите продължават да работят. 201 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни..

публикувано на 06.04.20 в 17:33