Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прословутите 10 стотинки

Снимка: Радио Шумен

Ще изпълня поетия от мен ангажимент с идването на новия управител на ВиК – Шумен цената на водата за жителите на областта да бъде върната до стойността отпреди Нова година. Това обяви днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който направи оглед на строителството на автомагистрала „Хемус“ край село Градище.

"Другата седмица в четвъртък имаме среща с ръководството на ВиК - Шумен по два въпроса. Единият е финансовата капитализация. Другият е цената на водата. Целта е да редуцираме цената до размера й преди последното повишаване с тези прословути 10 стотинки. Разбира се, ще разговаряме и за максимално бързото усвояване на европейски пари. Там все пак има да се финансира обект, като сме говорили за 8 млн. лева с Европейската банка за възстановяване и развитие и с Фонда на фондовете като финансов посредник по линия на оперативна програма "Околна среда". Така, че работата, която предстои през следващите 2 месеца с ВиК - Шумен, е изключително важна. Това е второто дружество в страната след ВиК - Добрич, което е най-нестабилно", посочи заместник-министърът. 

Заместник-министър Николай Нанков уточни, че всеки момент предстои подписването на договор с оперативна програма „Околна среда“ за реализацията на мащабния ВиК проект в Шумен. След приключване на тръжните процедури ще започне реалното строителство на пречиствателната станция за питейни води и на довеждащия водопровод от язовир „Тича“.

Предвижда се след изграждането на пречиствателната станция цената на водата в Шумен да се запази в същия размер поне за 2 – 2,5 години, при условие че няма поскъпване на електроенергията, коментира още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството.ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Исперих

Отрицателни са пробите за коронавирус на тримата шуменци

Информацията е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Днес в Националната референтна лаборатория за новия коронавирус COVID-19 са изследвани 9 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в страната. Всички те са отрицателни. В Националната референтна лаборатория по-късно следобяд са постъпили проби от Русе, а..

публикувано на 26.02.20 в 18:58

Преглед на училищния праг

Специален пропускателен режим въвеждат от утре (27.02.) в шуменското Второ основно училище „Д-р Петър Берон“. Комисия от медицинското лице в учебното заведение, дежурния учител и директора ще допуска до класните стаи само учениците, които са във видимо добро здравословно състояние. Утре в училището се очаква и инспектор от Регионалната здравна..

публикувано на 26.02.20 в 16:11

Истерия за маски

От няколко дни търсенето на маски за лице се е увеличило стократно, съобщиха търговци на медицински материали. Те получават запитвания за количества, каквито досега не помнят да са продавали - както и от здравни заведения и аптеки, така и от отделни граждани. Успоредно с това постоянно растат и цените на противовирусните предпазни средства,..

публикувано на 26.02.20 в 15:30

Бизнес връзки с Германия

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна днес с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара. В срещата участваха Кармен Щрук, заместник-председател на камарата и Татяна Делчева, експерт по маркетинг и бизнес контакти. Целта на посещението е предложението на ГБИТК да организира информационно събитие в Шумен в края на..

публикувано на 26.02.20 в 15:05

Изследват трима за коронавирус в Шумен

Младеж на 23 години и момиче на 21 години са настанени снощи около 20 ч. в Инфекциозното отделение на шуменската болница. Това съобщи пред журналисти директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов. Те са в изолатора за наблюдение за коронавирус. Тази сутрин е постъпила още една жена със същите оплаквания – общо неразположение, треска и температура над 37..

публикувано на 26.02.20 в 14:01
Дом за стари хора - Шумен

Отворени врати в Старческия дом

Домът за стари хора в Шумен организира на 28 февруари от 10.00 до 12.00 ч. ден на отворените врати по повод 145 години от рождението на д-р Стефан Смядовски, създател и патрон на Дома. Посетителите и гостите ще имат възможност да разгледат новата база и да се запознаят с условията и услугите, които се предлагат на възрастните хора. В 10.00 ч...

публикувано на 26.02.20 в 12:37

Тържествена проверка за 3 март

С вечерна заря-проверка Шумен ще отбележи тържествено 142 години от Освобождението и националния празник на България – 3 март. Събитието ще започне в 18,30 ч. на площад „Кристал“ пред паметника на загиналите във войните шуменци. Слово за националния празник ще произнесе деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров...

публикувано на 26.02.20 в 12:03