Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И "Не подкрепям никого"

Снимка: Архив

В сайта на Общинската избирателна комисията в Шумен са  публикувани утвърдените образци на бюлетините за гласуване за кмет на община Шумен, за общински съветници и кметове на малките населени места. Новост в бюлетините за местните избори е опцията „Не подкрепям никого“. Чрез отбелязване на това квадратче гражданите могат да изразят протестния си вот, като тези гласове ще бъдат отчетени за действителни и ще влияят на избирателната активност, обясни за Радио Шумен говорителят на Общинската избирателна комисия Дилян Нанев.

"Квадратчето "Не подкрепям никого" е на всички бюлетини, като идеята е да не се пренася гласът на този избирател към дадена партия и да не се разпределя. Хората, които са отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого", са казали ясно, че не желаят техният глас да тече към никоя от партиите пропорционално. Квадратчето е валиден вот", посочи той.

Общо 200 800 бюлетини ще бъдат отпечатани за гласуване за кмет на община Шумен и за общински съветници на предстоящите местни избори. Одобрен е и тиражът на бюлетините за избор на кметове в 15 села от общината, обясни още Дилян Нанев.

Той  добави, че обучения на членовете на секционните избирателни комисии ще се проведат на 16, 21 и 23 октомври в зала проф. Венета Вичева на община Шумен. До момента в Общинската избирателна комисия са постъпили две жалби и един сигнал, по които комисията се е произнесла.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Търгове за земи

Публичен търг за отдаване под наем на земеделски площи за стопанската 2020/2021 година ще се проведе на 21 юли от 10.00 часа в зала 363, съобщават от Община Шумен. Тръжната документация се получава в стая 370 след предварително заплатена такса. До участие в търга се допускат само собственици на пасищни селскостопански животни, регистрирани в..

публикувано на 07.07.20 в 15:21

Елени изядоха граха на кооперация

Стадо елени заедно с кошути и малките им изядоха граха на преславската кооперация „Напредък”. Щетите се отразиха драматично на добивите и от очакваните 350 кг от декар, стопаните са прибрали към 150 кг/дка. За набезите на горските обитатели разказа председателят Йордан Спасов. Според него, животните са около 25. Те пасат както в нивата с..

публикувано на 07.07.20 в 13:57
9-годишният Милен от село Черенча с шуменски пожарникари

Неочаквана помощ от малък огнеборец

9-годишният Милен от село Черенча днес беше гост на шуменските пожарникари. В края на миналата седмица детето е помогнало при гасенето на горски пожар в покрайнините на селото. „Бяхме в училището, когато видяхме, че нещо се случва. Хората хукнаха към боровата гора и разбрахме, че е станал пожар. Реших и аз да помогна. Огнеборците не ме пуснаха до..

публикувано на 07.07.20 в 13:35

Важно за седмокласниците

Днес (7 юли) е последният ден, в който седмокласниците могат да подадат заявление за участие в първото класиране за прием в 8 клас. Кандидатстването може да бъде онлайн или в училища-гнезда. В Шуменска област са определени общо 13 училища – по едно във всяка община, като в община Шумен това са Обединеното училище „Христо Ботев“ в с. Ивански,..

публикувано на 07.07.20 в 11:59

Спасиха два живота от огъня

Служители на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Търговище спасиха два човешки живота с бързата си професионална реакция. Тази сутрин в 6,23 ч. е получен сигнал за възникнал пожар в апартамент на последния пети етаж на жилищен блок на бул. „Митрополит Андрей“ в Търговище. Съседи са сигнализирали на тел. 112, че от..

публикувано на 07.07.20 в 11:34

Изписаха седем излекувани от COVID-19

20 души се лекуват от новия коронавирус в МБАЛ - Шумен, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов. Вчера са изписани 7 излекувани, които още 14 дни трябва да останат под домашна карантина. Приети са нови позитивни за COVID-19, които се очаква да бъдат регистрирани в националната система утре. Състоянието на четирите медицински..

публикувано на 07.07.20 в 10:45
Велики Преслав

Чистят ударно шахти

Община Велики Преслав започна кампания за почистване, ремонт и подмяна на решетки и кофи по дъждоприемните шахти в града. До момента са обработени 106 съоръжения по 17 улици в старата столица. „Заварих шахтите в окаяно състояние и затова предприехме тези мерки“, каза за Радио Шумен кметът на Велики Преслав Янко Йорданов. "Непочистваните в..

публикувано на 07.07.20 в 10:16