Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Министерско писмо до Румъния

Снимка: Булфото

Да бъдат предприети незабавни действия и мерки за спиране на трансграничното замърсяване на въздуха. За това се настоява в писмо, изпратено от министър Нено Димов до Министерството на околната среда на Румъния, до всички компетентни румънски институции и до местните власти.

Поводът са регистрираните вчера значителни превишения на нивото на фини прахови частици в атмосферния въздух в района на Русе. Те са причинени от изгаряне на стърнища в община Гюргево.

Между 17 и 18 ч. в пункта за мониторинг на въздуха в Русе бяха отчетени моментни пикови стойности на фини прахови частици 2,5 микрона, достигащи до 400 микрограма на кубичен метър. Проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите установи, че причината за замърсяването на атмосферния въздух е изгаряне на следжътвени остатъци на терен, източно от Гюргево.

По-късно нивата намаляха до нормалните за сезона фонови стойности между 20-30 микрограма на кубичен метър.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обезопасяват пътя убиец

Община Русе предприема мерки за обезопасяване на участъка на пътя за Мартен, където вчера при пътен инцидент загинаха двама младежи, а други две момичета пострадаха тежко. Това съобщи заместник-кметът по комунални дейности Димитър Недев. „В момента затваряме с мантинели единия участък, който е първи в посока Русе – Мартен. Знаем, че ще има..

публикувано на 29.01.20 в 16:27

Изринаха поредното сметище

За пореден път екипи на общинското предприятие „Паркстрой-Русе“ почистиха сметище на улица „Кръстец“, информират от местната управа. В администрацията редовно постъпват сигнали за нерегламентирано замърсяване с битови и строителни отпадъци. Само за изминалата година са направени девет почиствания на терена. Поставените на мястото контейнери са..

публикувано на 29.01.20 в 15:22

Ден на траур в Сливо поле

В община Сливо поле е обявен ден на траур заради жертвите на жестоката катастрофа, станала снощи по пътя от Русе към Силистра, при която на място загинаха момиче на 17 и момче на 18 години, а други трима бяха тежко ранени и все още с опасност за живота. Всички деца, които са пътували в автомобила на 28-годишна своя позната, са от Сливо поле и..

публикувано на 29.01.20 в 11:07

Две жертви на пътя

Двама души са загинали, а трима са тежко пострадали при катастрофата край Русе снощи. Това заявиха от Спешна помощ в крайдунавския град. Сигналът за инцидента е подаден около 18,50 ч. вчера. Двамата загинали са мъж и жена на възраст между 20 и 25 години, които са били в едната кола. Останалите трима, които са пътували в същия автомобил -..

публикувано на 29.01.20 в 09:36

Другата гледна точка за КОЦ - Русе

Напускането по взаимно съгласие на д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев е най-правилното решение за всички, дори и за тях. Това коментира управителят на Комплексния онкологичен център – Русе д-р Камен Кожухаров по повод оттеглянето на двамата лекари, заради обществен натиск и недоволство от пациенти и техни близки от лошото отношение..

публикувано на 28.01.20 в 15:59

Домашни компостери по проект

25 000 лева са отделени в бюджета на община Русе за купуване на домашни компостери. Това става по проект, с който се предоставят контейнери за домакинствата в малките населени места. Домашното компостиране се приема за най-полезния от екологична гледна точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци, който е и икономически ефективен...

публикувано на 28.01.20 в 15:06

Кораб заседна край Белене

Украински тласкач с една баржа е заседнал в района на 564-и километър от река Дунав при Белене и е блокирал временно корабоплаването. В момента се извършват дейности по преместването му.  Два прага затрудняват корабоплването по река Дунав в българския участък, съобщиха от дирекция "Речен надзор" в Русе. Към момента фарватерът е временно затворен..

публикувано на 28.01.20 в 14:53